Infofinanciar > Lumea la zi > Reuters: Kazahstanul a accelerat exporturile de petrol ocolind Rusia. Care sunt interesele
Lumea la zi

Reuters: Kazahstanul a accelerat exporturile de petrol ocolind Rusia. Care sunt interesele

Petrol Kazahstan - sursa foto - agora.md
sursa foto - agora.md

Kazahstanul a accelerat exporturile de petrol care ocolesc Rusia în primul trimestru al anului 2023, în timp ce încearcă să își reducă dependența de vastul său vecin, arată datele din surse din industrie și Refinitiv.

În timp ce exporturile de petrol kazah prin Marea Caspică și Caucaz sunt relativ mici, acestea au crescut puternic de când Moscova a început ceea ce numește o „operațiune militară specială” în Ucraina în februarie anul trecut.

Kazahstanul, care are cea mai lungă frontieră terestră cu Rusia dintre toate statele foste sovietice, a parcurs o linie delicată pentru a reduce dependența de Rusia fără a-și înstrăina vecinul. Președintele Kassym-Jomart Tokayev a refuzat să recunoască regiunile din Ucraina anexate de Rusia și a încercat să limiteze dependența Kazahstanului de Rusia, inclusiv de uriașa sa rețea de conducte de petrol și porturi.

Livrările de petrol

Datele consultate de Reuters au arătat că livrările de petrol din portul Aktau de la Marea Caspică către Baku din Azerbaidjan, principala rută unică care ocolește Rusia, au sărit la 163.436 de tone în perioada ianuarie – martie, de la 28.875 de tone în aceeași perioadă din 2022.

Compania de transport de stat din Kazahstan, Kazmortransflot, a declarat pentru Reuters că 104.000 de tone de petrol au mai fost trimise către conducta Baku-Tbilisi-Ceyhan în perioada ianuarie-martie. Kazahstanul furnizează, de asemenea, peste 80.000 de tone de petrol pe lună către China. Anul trecut, exporturile de petrol ale Kazahstanului prin alte rute decât Rusia au ajuns la 1,8 milioane de tone (36.000 de barili pe zi), în creștere cu 638.000 de tone față de 2021.

Petrolul kazah nu este supus sancțiunilor occidentale, spre deosebire de țițeiul rusesc, deși sancțiunile au creat probleme pentru unele produse kazahe.

„Porturile rusești rămân toxice pentru cumpărătorii europeni, așa că petroliștii joacă la sigur și caută rute care nu au legătură cu (monopolul rusesc al conductelor de petrol) Transneft”, a declarat un trader occidental care se ocupă de petrol din Kazahstan.

Principala și cea mai profitabilă rută pentru exporturile de petrol din Kazahstan rămâne Consorțiul de oleoducte caspice (CPC), care alimentează piața globală prin intermediul unui terminal rusesc din Marea Neagră.

Livrările prin CPC au scăzut cu 1% anul trecut, ajungând la 51,99 milioane de tone, dar au reprezentat în continuare peste 80% din totalul exporturilor de petrol din Kazahstan.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.