Infofinanciar > Lumea la zi > Probleme majore în Ungaria din cauza inflației! Guvernul de la Budapesta este în criză
Lumea la zi

Probleme majore în Ungaria din cauza inflației! Guvernul de la Budapesta este în criză

Ungaria, viza de invitat Sursă foto: Evenimentul istoric
Sursă foto: Evenimentul istoric

Situația este extrem de complicată la granița cu România, după ce Ungaria a devenit țara cu cea mai ridicată rată a inflației din toată Uniunea Europeană. Mai mult, Guvernul de la Budapesta este în prezent în stare de alertă din cauza acestei probleme care afectează toată populația.

Astfel, în prezent, Executivul condus de Viktor Orban caută modalități de a forța marile lanțuri de magazine să reducă prețurile la unele alimente de bază, într-o încercare disperată de a domoli inflația galopantă care a acaparat toată țara și a adus-o pe primul loc într-un top negativ la întreg nivelul UE.

Inflația a adus creșteri uriașe de prețuri în Ungaria

Ultimele date publicate de Eurostat, organul oficial de statistică la nivel european, arată că Ungaria este țara cu cea mai ridicată rată a inflației din toată Uniunea Europeană, ajungând la 25, 6%. Mai mult, atunci când vine vorba de produsele alimentare aceasta este cu adevărat „extremă”, ajungând la 47%.

Cu toate că inflația în cazul produselor alimentare a crescut dramatic în toată Europa în ultima perioadă, după ce oficial media în cele 27 de țări membre este de 19,5%, în Ungaria tot ce ține de mâncare a trecut , în medie de 47%. Următoarea în top este Lituania. Din acest punct de vedere România stă puțin mai bine.

Totuși, producătorii de produse alimentare se plâng că sunt nevoiți să vândă mai scump, pentru că și costurile noastre sunt mari, spun, la rândul lor, producătorii.

„În general am scumpit tot ce vând cu 20-30%. Energia s-a scumpit, te costă mai mult să cultivi legume. Transportul e mai scump, carburantul costă mai mult. Toate acestea împing prețurile în sus, tot mai mult”, a explicat Jozsef Varga, producător local, potrivit stirileprotv.ro.

Multe produse alimentare și-au dublat prețul

CU toate că Ungaria este un producător important de produse agricole, nici importurile nu sunt neglijabile în această țară. În condițiile în care devalorizarea forintului maghiar a fost una ridicată, cu peste 40% față de dolar și cu peste 20% față de euro, în 2022, mărfurile din afară au fost mult mai scumpe.

„Cele mai noi date disponibile, pentru februarie, arată o scădere anuală de 10% în vânzările cu amănuntul. Am ajuns la un punct unde prețurile au crescut atât de mult, iar rezervele financiare ale gospodăriilor au sărăcit într-atât, încât oamenii strâng cureaua, au început să consume mult mai puțin”, a transmis și Peter Virovacz, economist ING Ungaria.

În ultimul an, anumite produse alimentare aproape că și-au dublat prețul în Ungaria. Laptele, ouăle, untul și pâinea s-au scumpit, cu un plus variind între 72 și 80% – într-o țară in care salariul mediu net este sub 820 de euro, pe lună. Și uleiul pentru gătit costă mai mult, iar proprietarii de patiserii spune că au ajuns să folosească ulei de măsline în loc de unt la prăjituri. Într-un final, scumpirea hranei a dus la creșterea generală a inflației în Ungaria, care a atins 25,6%.