Infofinanciar > Lumea la zi > Rusia reduce producția de țiței cu 500.000 de barili pe zi, în răspuns la sancțiunile occidentale! Prețul petrolului urcă cu 2%
Lumea la zi

Rusia reduce producția de țiței cu 500.000 de barili pe zi, în răspuns la sancțiunile occidentale! Prețul petrolului urcă cu 2%

Petrol rusesc
sursa foto finacial times

Rusia va reduce în martie producția de petrol cu 500.000 de barili pe zi, adică aproximativ 5% din cantitate, a declarat vineri vicepremierul Alexander Novak, după ce Occidentul a impus plafoane de preț pentru petrolul rusesc și produsele petroliere. 

Prețul țițeiului Brent a crescut la aflarea veștii reducerii producției Rusiei, al doilea mare exportator de petrol la nivel mondial după Arabia Saudită, crescând cu peste 2,5% în această zi, până la 86,6 dolari pe baril. „Începând de astăzi, vindem în totalitate întregul volum de petrol produs, însă, așa cum am declarat anterior, nu vom vinde petrol celor care aderă direct sau indirect la principiile ‘plafonării prețurilor'”, a declarat Novak într-un comunicat. 

„În acest sens, Rusia va reduce în mod voluntar producția cu 500.000 de barili pe zi în luna martie. Acest lucru va contribui la restabilirea relațiilor de piață”. G7, Uniunea Europeană și Australia au convenit să interzică utilizarea asigurărilor maritime, a finanțării și a brokerajului furnizate de Occident pentru petrolul rusesc transportat pe mare la prețuri de peste 60 de dolari pe baril începând cu 5 decembrie, ca parte a sancțiunilor occidentale impuse Moscovei din cauza conflictului din Ucraina. 

De asemenea, UE a impus o interdicție privind achizițiile de produse petroliere rusești și a stabilit plafoane de preț începând cu 5 februarie. La rândul său, Rusia a interzis tranzacțiile care implică orice aplicare a mecanismelor de plafonare a prețurilor. 

Ultima mare scădere a producției de petrol rusesc a fost în aprilie, când producția s-a prăbușit cu aproape 9% în urma introducerii sancțiunilor occidentale din cauza Ucrainei. De atunci, Rusia a reușit să înființeze lanțuri logistice pentru vânzările sale de petrol, în principal în Asia. Decizia Rusiei de a reduce producția de petrol a fost anunțată la doar nouă zile după ce un panel OPEC+, din care Rusia face parte, a aprobat actuala politică de producție a grupului de producători de petrol, lăsând în vigoare reducerile de producție convenite anul trecut. 

„Rusia consideră că mecanismul de „plafonare a prețurilor” în vânzarea petrolului și a produselor petroliere rusești este o interferență în relațiile de piață și o continuare a politicii energetice distructive a țărilor din Occidentul colectiv”, a declarat Novak. Purtătorul său de cuvânt a declarat ulterior că reducerile se vor referi doar la țiței, fără condensat de gaz, un tip de petrol ușor. 

Producția de petrol a Rusiei a sfidat numeroasele previziuni privind o scădere pe fondul sancțiunilor occidentale din cauza Ucrainei și a crescut cu 2% anul trecut, ajungând la 535 milioane de tone (10,7 milioane de barili pe zi), grație unui salt al vânzărilor către Asia, în special, către India și China. 

Cu toate acestea, în urma unei serii de noi sancțiuni din partea Occidentului, Rusia se confruntă cu mai multe provocări pentru a-și menține producția de petrol, o sursă cheie de venituri pentru bugetul de stat, care a înregistrat un deficit de 25 de miliarde de dolari numai în luna ianuarie. 

Volumul mic de exporturi a redus, de asemenea, excedentul de cont curent al Rusiei cu 58,2%, până la 8 miliarde de dolari în ianuarie, comprimând rezervele de capital ale Rusiei într-un moment în care Moscova își intensifică cheltuielile bugetare. 

Prețul petrolului a urcat cu peste 2% în urma planului rusesc de reducere a producției 

Prețul petrolului a urcat vineri cu peste 2%, îndreptându-se spre creșteri săptămânale, în condițiile în care Rusia a anunțat că intenționează să reducă producția de petrol luna viitoare, după ce Occidentul a impus plafoane de preț pentru petrolul și produsele petroliere ale țării. Contractele futures pentru țițeiul Brent au crescut cu 2,17 dolari, sau 2,57%, la 86,67 dolari pe baril la ora 0900 GMT. Contractele futures ale petrolului american West Texas Intermediate (WTI) au crescut cu 2,01 dolari, sau 2,57%, la 80,07 dolari. Ambele contracte se îndreptau spre creșteri săptămânale de peste 8%. 

„Economia rusă se destramă în fața sancțiunilor occidentale”, a declarat analistul PVM Stephen Brennock. Cele mai recente măsuri vor reduce veniturile Kremlinului din combustibili fosili și vor exacerba problemele fiscale ale acestuia până la sfârșitul anului, a adăugat Brennock. 

Anunțul a marcat o răsturnare de situație pentru sentimentul de scădere care a caracterizat schimburile comerciale de joi și vineri dimineață, pe fondul temerilor de recesiune din Statele Unite și al datelor slabe privind cererea din China. 

Goldman Sachs și-a redus prognoza privind prețul Brent în 2023 la 92 dolari/baril (bbl) de la 98 dolari/baril și prognoza privind prețul din 2024 la 100 dolari/baril de la 105 dolari/baril. Indicele prețurilor de consum (IPC) din China a crescut în ianuarie față de decembrie, inflația apropiindu-se de ținta de aproximativ 3% stabilită de guvern anul trecut. 

Cele mai recente date privind stocurile de petrol din SUA din această săptămână au intensificat, de asemenea, temerile privind o încetinire a celei mai mari economii mondiale, stocurile de țiței urcând la cel mai ridicat nivel din iunie 2021. Aceasta a fost urmată de o creștere a cererilor săptămânale de ajutor de șomaj din SUA, scrie Reuters.