Infofinanciar > Info > România, fruntașă la inflație în UE. Prețuri sunt aproape triple față de anul 2022
Info

România, fruntașă la inflație în UE. Prețuri sunt aproape triple față de anul 2022

Inflație, Sursă foto: Credit Fix
Sursă foto: Credit Fix

Inflația este o problemă majoră cu care ne confruntăm și care pare să ia amploare din ce în ce mai mult. Prețurile la alimente și la produsele necesare au depășit limitele pe care populația și le-a setat. Acum, o simplă ieșire la cumpărături sau la piață ne poate aduce o semnificativă gaură în buget.

În Uniunea Europeană, inflația s-a triplat în ultimul an. La nivel european, oamenii se confruntă cu o criză puternică, dată de creșterile rapide de prețuri. O veste tristă este faptul că țara noastră este fruntașă la capitolul inflație. Acest lucru este dezamăgitor deoarece salariile românilor sunt mult mai mici față de alte țări europene. Acest lucru poate duce la scăderea nivelului de trai în România.

Uniunea Europeană a înregistrat o inflație istorică

Ultimele date oferite de Eurostat arată că în 2022, în Uniunea Europeană s-a înregistrat o inflație istorică de 9,2%, o valoare de trei ori mai mare față de 2021. România, în topul țărilor cu cea mai mare inflație, a înregistrat, în 2022, o rată anuală  de 13,8%, enorm față de media europeană care a trecut de 9%.

Pe plan mondial, situația nu este mai roz. Inflația a atins valori record. În Statele Unite inflația a fost de 8,7% în 2022, în Japonia de 2,5%, iar în China o inflație de 2%.

Cea mai mare inflație s-a produs în cazul utilităților. Europenii au plătit cel mai mult, în 2022, pentru locuință, apă, electricitate, gaze naturale și combustibil. Aceștia au fost nevoiți să scoată din buzunar cu 18% mai mult față de 2021.

Și prețurile pentru transport s-au scumpit cu 12,1%. Pentru o plimbare cu metroul sau autobuzul, oamenii vro trebui să scoată o sumă mai mare de bani din buzunar. Situația complicată există și în cazul alimentelor. Pentru alimente și băuturi non-alcoolice, europenii au fost nevoiți să plătească mai mult cu aproape 12%.

Indicele prețurilor de consum, dacă ne uităm la ce se întâmplă în Uniunea Europeană, a crescut cu 20% cu aproximație în perioada 2013-2021. Asta înseamnă anual o creștere de 2,1%. Comparativ, în Statele Unite, acest indice a crescut cu 2,3% pe an, în China cu 1,9, iar în Japonia cu mai puțin de 1%.

Cât sunt acum cheltuielile pentru un trai decent?

Răspunsul la această întrebare este în jur de 8.600 de lei, în funcție de câți membrii are familia fiecăruia. Spre exemplu, cheltuielile pentru o familie cu doi copii depăşesc 8.600 de lei, aşadar valoarea coşului minim de consum pentru un trai decent a crescut cu aproape 20% faţă de 2021.

Acest buget este împărțit în felul următor: aproape 1.900 de lei sunt cheltuiţi pe mâncare, aproximativ 800 de lei pentru îmbrăcăminte şi încălţăminte, 300 de lei pentru igiena personală, iar nu în cele din urmă, educația care aduce cheltuieli de aproximativ  640 de lei pe lună. Mare parte din acest buget se duce plata facturilor şi cheltuielile ce ţin de locuinţă, adică aproape 3.700 de lei. În final, câteva sute de lei se duc pentru îngrijirea sănătăţii, recreere şi vacanţă, dar şi fondul de economii al familiei, conform Antena 3.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.