Infofinanciar > Info > Peste opt milioane de români plecați din țară! Dintre aceștia un milion au ales Germania, sezonier sau permanent.
Info

Peste opt milioane de români plecați din țară! Dintre aceștia un milion au ales Germania, sezonier sau permanent.

Peste opt milioane de români plecați din țară! Dintre aceștia un milion au ales Germania, sezonier sau permanent.
sursa voxnews.ro

Mulți dintre români au luat decizia să părăsească țara, din diferite motive, numărul acestora depășește 8 milioane. Așadar, în Parlament se discută metode prin care s-ar putea aduce măcar o parte din ei înapoi în România, a declarat secretarul de stat în cadrul Departamentului Românilor de Pretutindeni, Florin Cârciu.

O țară preferată în rândul celor 8 milioane de cetățeni numărați, este Germania. Circa 870.000 – 880.000 de lucrători permanenţi şi în jur de 180.000 – 190.000 de lucrători sezonieri se află acolo, a făcut public joi ministrul Muncii şi Solidarităţii Sociale, Marius Budăi, la o conferinţă organizată de Blocul Naţional Sindical.

Sprijin pentru românii din diaspora

„Astăzi, după ultimele date oficiale pe care le avem, numărăm 5,7 milioane de români în afara graniţelor. Este o cifră oficială pe care am obţinut-o de la Ministerul Afacerilor Externe. Cu siguranţă avem cel puţin 8 milioane. Avem 500.000 de români doar în Franţa, mai mult decât declară statul francez astăzi – 106.000 de români, în cifrele oficiale. Avem câteva ţări în Europa unde avem un milion sau mai mult de un milion de români. Avem 150.000 – 200.000 de români în plus, care nu sunt identificaţi sau număraţi”, a mai susținut Florin Cârciu. 

Guvernul României, după cum declară, își dorește să aducă acasă cât mai mulți cetățeni. „Cu siguranţă vom găsi soluţii pentru a aduce o parte din cei 8 milioane pe care îi avem în afara graniţelor, să îi convingem prin măsuri să se întoarcă acasă, să lucreze în România. Vom găsi soluţii prin echivalarea salariilor sau apropiere de salariile din afara graniţelor, acolo unde se regăsesc astăzi. Discuțiile în acest moment au loc pe toate zonele, în agricultură și construcții. Patronatele nu sunt cele care vor să îi repatrieze pentru că au nevoie de ei acolo. Eu lucrez în Franţa de 50 de ani, am o experienţă în acest domeniu – şi noi acolo avem nevoie de forţă de muncă, este lipsă de forţă de muncă. Datoria noastră este să găsim soluţii. Sunt convins că le vom găsi împreună cu Guvernul României, să convingem românii din afara graniţelor că şi în România se poate trăi decent şi se poate câştiga, dacă nu ca în statele europene avansate, măcar aproape , a spus secretarul de stat.

 Ministrul Muncii din România în vizită la Berlin

Budai Marius, Ministru al Muncii în România, susține că situaţia lucrătorilor români din Germania este monitorizată constant menţionând, totodată, cele mai frecvente probleme cu care aceştia se confruntă.

„Consider că este foarte important ca ministerele de resort – în speţă Ministerul Muncii din Germania şi Ministerul Muncii din România – să aibă o relaţie directă. Recent am semnat o astfel de colaborare cu Ministerul Muncii din Italia, urmând să mă deplasez la Roma, exact cu scopul de a proteja cetăţenii români care lucrează în Italia. Așadar, monitorizăm constant tot ceea ce se întâmplă acolo: avem consulate, avem Ambasadă, avem ataşat de muncă în Ministerul Muncii. Suntem informați constant despre situaţia lucrătorilor români din Republica Federală Germană şi avem informări transmise de către ataşatul nostru de muncă. Au fost acolo rapostate probleme legate de condiţiile de muncă, de normele de siguranţă, de sănătate în muncă, probleme legate de neacordarea salariului minim legal din Germania sau reţineri din salariu, concedieri cu solicitare de repatriere, neplata salariului, nerespectarea normelor de protecţie a muncii, nerespectarea condiţiilor igienice, condiţii de cazare şi mâncare necorespunzătoare, precum şi probleme legate de transport. În contextul acestor nereguli semnalate, în special de lucrătorii români, angajaţi la fermele agricole unde prestează activităţi de tip sezonier sau la cei din industria cărnii: ştim cu toţii că am avut anumite probleme – considerăm necesar că, devine obligatoriu pentru noi, să monitorizăm şi să găsim soluţii rapide pentru a remedia.” declară Budai.