Infofinanciar > Lumea la zi > Germania dă cărțile pe față! Ce armă folosește mai nou Rusia
Lumea la zi

Germania dă cărțile pe față! Ce armă folosește mai nou Rusia

Vladimir Putin
Credit imagine: stirimondene.fanatik.ro

Rusia ripostează cu privire la sancțiunile impuse de statele europene în urma invadării Ucrainei. Principalii afectați sunt germanii care au început sa primească din ce în ce mai puține gaze naturale. Această reducere a livrării, potrivit Germaniei, este un răspuns al liderului de la Kremlin pentru restricțiile stabilite de celelalte state.

Ba chiar mai mult, unul dintre miniștrii germani a acuzat Moscova că utilizează exporturile de energie ca pe o armă.

O divizie germană a Gazprom PJSC, care a fost preluată de o autoritate publică din Germania, nu mai primeşte volumele de gaze contractate, a declarat joi ministrul german al Economiei, Robert Habeck. Acesta a minimalizat însă impactul reducerii livrărilor, precizând că cea mai mare economie a Europei primeşte gaze naturale din surse alternative şi poate face faţă perturbărilor.

Decizia Rusiei de a sancţiona Gazprom Germania GmbH arată că „energia este o armă”, a spus joi Robert Habeck într-un discurs în camera inferioară a Parlamentului german. „Energia poate fi utilizată puternic într-un conflict economic”, a adăugat Habeck.

Probleme energetice pentru Germania

Germania este cel mai mare cumpărător de gaze naturale ruseşti, care sunt responsabile pentru aproximativ 35% din necesarul Germaniei, în scădere faţă de mai mult de jumătate înaintea invadării Ucrainei.

Gazele naturale sunt o componentă crucială în mixul energetic al celei mai mari economii europene. Aproximativ 15% din energia electrică din Germania este produsă în centrale care funcţionează pe gaz, comparativ cu mai puţin de 9% în 2000, pe măsură ce ţara a renunţat la energia nucleară şi cărbune. În plus, gazele naturale sunt vitale pentru încălzirea locuinţelor şi diferite procese industriale în sectoarele chimie şi farmaceutică.

Moscova a interzis afacerile cu firma Gazprom Germania GmbH şi diferitele sale subsidiare care acum sunt sub controlul Autorităţii de reglementare în domeniul energiei din Germania. Printre aceste subsidiare se numără furnizorul de energie Wingas GmbH, o companie care se ocupă cu depozitarea de gaze în Europa, divizia de trading de la Londra a Gazprom şi EuRoPol Gaz, proprietarul secţiunii poloneze a gazoductului Yamal-Europe care face legătura între Rusia şi Germania.

„Situaţia de pe piaţa gazelor ne permite să compensăm pierderea gazelor din Rusia”, a spus Robert Habeck.

Presiuni din partea partenerilor

Luna trecută, Germania a preluat, temporar, controlul la Gazprom Germania pentru a-şi asigura aprovizionarea. Cea mai mare parte din companiile din cadrul grupului Gazprom au început să fie supuse la presiuni din partea clienţilor şi partenerilor de afaceri care au refuzat să mai facă afaceri cu ele după ce Rusia a invadat Ucraina.

„Monitorizăm cu atenţie situaţia. Ne-am pregătit pentru această situaţie şi atât eu cât şi Agenţia federală care gestionează infrastructura de reţea vă vom informa pe parcursul zilei”, le-a spus parlamentarilor germani ministrul Economiei, Robert Habeck.