Infofinanciar > Info > Guvernul României într-un moment istoric! „De acum, nu vom mai vorbi de cheltuirea banilor europeni, ci de investirea lor.”
Info

Guvernul României într-un moment istoric! „De acum, nu vom mai vorbi de cheltuirea banilor europeni, ci de investirea lor.”

sorin-maxim-3- sursa resita.ro
sursa resita.ro

A venit timpul! Este vorba despre primul Program Operațional Regional al unei regiuni, acesta a fost avizat astăzi de Guvernul României, urmând să fie trimis la Comisia Europeană pentru aprobările necesare. 

Guvernul României a discutat ceva timp acest program care a prins contur abia astăzi. Acest program pentru exercițiul financiar 2021-2027, a fost pregătit de către Agenția pentru Dezvoltare Regională Vest, în premieră în calitate de Autoritate de Management.

Regiunea de Vest, prima din România cu un Program Operațional Regional propriu

„Pot să spun că e un moment istoric pentru noi și pentru România, în acest proces de descentralizare, pentru că, pentru prima dată în România, un plan de dezvoltare și o strategie regională sunt dublate de o resursă de finanțare pe măsura ambițiilor noastre la nivelul regiunii Vest”, a declarat directorul general al ADR Vest, Sorin Maxim pentru presă.

Regiunea Vest devine, după cum este prezentat, prima din România cu un Program Operațional Regional propriu, care este avizat de Guvern și trimis la Comisia Europeană. Așadar, pentru că a trecut de Guvern, acest program de acum are în plan negocierile pentru realizare, direct între ADR Vest și instituția de la Bruxelles.

„Odată cu acest demers, se vor putea optimiza foarte mult procesele de relaționare cu beneficiarii, se vor putea simplifica documentațiile și modul în care interacționăm, vom putea urgenta timpii de reacție față de solicitările beneficiarilor, vom digitaliza foarte mult procesele și, nu în ultimul rând, vom putea să adaptăm mai bine proiectele la nevoile regiunii. Sper că această schimbare va fi dublată și de faptul că, în limbajul comun, nu vom mai vorbi de cheltuirea banilor europeni, ci de investirea lor”, a mai declarat Sorin Maxim.

Resurse alocate care depășesc 1 miliard de euro

Data la care se așteaptă Guvernul pentru ca Programul Operațional Regional 2021-2027 al Regiunii Vest să fie aprobat de Comisa Europeană, este în luna iulie a acestui an. Până la lansare, ADR Vest va trebui să aibă continuitate cu  pregătirea ghidurilor de finanțare și consultările publice pe teme de interes pentru potențialii beneficiari. Este precizat, în comunicatul de presă că resursele alocate Regiunii Vest pentru viitorul Program Operațional Regional și implementarea acestuia vor depăși 1 miliard de euro.