Infofinanciar > Lumea la zi > Pericolul la care se expun oamenii ce folosesc căști wireless! Cancerul și problemele neurologice sunt pe listă
Lumea la zi

Pericolul la care se expun oamenii ce folosesc căști wireless! Cancerul și problemele neurologice sunt pe listă

apple-airpods- phonearena.com
sursă foto: phonearena.com

250 de oameni de știință avertizează în continuare publicul cu privire la căștile wireless. Din cauza acesta, utilizatorii pot dezvolta diverse forme de cancer, sau pot fi supuși unor riscuri neurologice, dar și a altor probleme de sănătate.

Dispozitivele wireless și alte gadgeturi, inclusiv cele concepute în scopuri medicale, îi expun adesea pe purtători la niveluri ridicate de câmpuri electromagnetice (CEM) dăunătoare din punct de vedere biologic. Cu toate acestea, ele continuă să fie concepute și promovate pentru monitorizarea sănătății, chiar dacă studiile au dovedit că majoritatea nu sunt foarte sigure. În plus, acestea nu ușor de reciclat și nu trebuie folosite de persoanele cu implanturi medicale. Căștile care emit radiații sunt încă populare, de asemenea, în ciuda avertismentelor continue ale oamenilor de știință.

Purtarea căștilor wireless poate fi comodă, dar ar putea crește riscul de tulburări neurologice, deoarece acestea trimit un câmp magnetic prin creier.

Povestea pe scurt

Căștile fără fir, precum popularele AirPods de la Apple, ar putea fi periculoase pentru sănătatea umană, potrivit unei petiții semnate de 250 de oameni de știință.

Petiția adresată Organizației Națiunilor Unite (ONU), condusă de International Electromagnetic Field Alliance, vizează câmpurile electromagnetice neionizante (EMF), care sunt folosite de AirPods și de alte dispozitive Bluetooth, precum și de telefoanele mobile și Wi-Fi, care emit radiații de radiofrecvență. Dispozitivele, care includ nu doar AirPods, ci și alte căști Bluetooth fără fir, comunică între ele prin trimiterea unui câmp magnetic prin creierul uman.

Un om de știință care a semnat petiția consideră că utilizarea căștilor se aseamănă cu un experiment uriaș și ar putea crește riscul de tulburări neurologice.

Previziunile erau că 80 de milioane de AirPods vor fi vândute în 2020, dar când a venit numărătoarea finală, acestea au ajuns de fapt la peste 100 de milioane. Este o tehnologie incontestabil de atrăgătoare, una care a fost transformată și mai mult într-un fel de „necesitate” atunci când Apple a eliminat mufa pentru căști de pe iPhone, dar este una care poate avea un preț piperat.

O petiție lung dezbăută

Petiția, care a fost publicată inițial în 2015 și actualizată în 2019, este un apel internațional din partea oamenilor de știință care lucrează îndeaproape la studiul efectelor CEM neionizante asupra sănătății. Timp de decenii, industria a susținut că radiațiile neionizante sunt inofensive și că singurele radiații care merită să ne îngrijoreze sunt cele ionizante. Dimpotrivă, oamenii de știință afirmă:6

„Pe baza cercetărilor publicate și revizuite de colegi, avem îngrijorări serioase cu privire la expunerea omniprezentă și în creștere la CEM generată de dispozitivele electrice și wireless. Acestea includ – dar nu se limitează la – dispozitivele care emit radiații de radiofrecvență (RFR), cum ar fi telefoanele celulare și fără fir și stațiile de bază ale acestora, Wi-Fi, antenele de radiodifuziune, contoarele inteligente și monitoarele pentru copii, precum și dispozitivele electrice și infrastructurile utilizate în furnizarea de energie electrică care generează câmpuri electromagnetice de frecvență extrem de joasă (ELF EMF)”, se menționează în petiție, citată de therussophile.org.

Reprezentanții Agenției Internaționale pentru Cercetare în Domeniul Cancerului susțin că numeroase publicații științifice arată că CEM afectează organismele la niveluri „mult sub” majoritatea orientărilor internaționale și naționale. Printre riscurile potențiale ale expunerii se numără:

 1. Cancer
 2. Stresul celular
 3. Creșterea numărului de radicali liberi dăunători
 4. Daune genetice
 5. Modificări structurale și funcționale ale sistemului reproducător
 6. Deficiențe de învățare și de memorie
 7. Tulburări neurologice
 8. Efecte negative asupra bunăstării generale

De ce nu se iau măsuri?

Prin faptul că nu ia măsuri, se afirmă în petiție, Organizația Mondială a Sănătății „nu-și îndeplinește rolul de agenție internațională de sănătate publică de prim rang”, adăugând că daunele cauzate de CEM „depășesc cu mult rasa umană, deoarece există tot mai multe dovezi ale efectelor dăunătoare atât asupra plantelor, cât și asupra animalelor”.

De ce căștile wireless ar putea fi deosebit de problematice

Joel Moskowitz, doctor al Universității din California, Berkeley, și unul dintre semnatarii petiției, a explicat că tehnologia căștilor este atât de nouă încât nu s-au făcut încă cercetări pentru a detalia ce efecte ar putea avea asupra creierului.

El consideră că, în cazul căștilor, expunerea care duce la tulburări și boli neurologice poate fi mai probabilă decât cancerul. „Din punct de vedere al precauției, aș susține că nu ar trebui să experimentați cu creierul dumneavoastră în acest fel, păstrând acest tip de căști wireless pe cap sau în urechi”, a declarat Moskowitz într-un comunicat de presă. „Efectuați un experiment de sănătate pe voi înșivă, iar reglementările actuale sunt complet străine de aceste tipuri de expuneri”.

Martin Pall, Ph.D., profesor emerit la Universitatea de Stat din Washington, este un alt om de știință care a semnat petiția. El a descoperit o mulțime de cercetări care afirmă că CEM acționează prin activarea canalelor de calciu portate de tensiune (VGCC), care sunt situate în membrana exterioară a celulelor umane.

Odată activate, acestea permit un aflux enorm de calciu în celulă – aproximativ 1 milion de ioni de calciu pe secundă per VGCC. Atunci când există un exces de calciu în celulă, crește nivelul de oxid nitric (NO) și de superoxid. În timp ce NO are multe efecte benefice pentru sănătate, cantitățile masive și excesive de NO reacționează cu superoxidul, formând peroxinitrit, care este un factor de stres oxidant extrem de puternic. Peroxinitritul, la rândul său, se descompune pentru a forma radicali liberi reactivi, atât specii reactive de azot, cât și specii reactive de oxigen, inclusiv radicali hidroxil, radicali carbonat și radicali NO2 – toate trei producând daune. Peroxinitriții își produc, de asemenea, propriile daune.

CEM și problemele sale

Prin urmare, CEM nu cauzează daune prin influența termică sau prin încălzirea țesuturilor; ei nu vă „gătesc” celulele, așa cum sugerează unii. Mai degrabă, radiațiile CEM activează VGCC-urile din membrana celulară externă, declanșând o reacție în lanț de evenimente devastatoare care, în cele din urmă:

 1. Decimează funcția mitocondrială, membranele celulare și proteinele celulare ale dumneavoastră
 2. Provoacă daune celulare grave
 3. Are ca rezultat ruperea ADN-ului
 4. Accelerează dramatic procesul de îmbătrânire a dumneavoastră
 5. Vă expune la un risc mai mare de boli cronice

La fel ca Moskowitz, Pall consideră că consecințele expunerii cronice la CEM asupra creierului pot include modificări neurologice care duc la anxietate, depresie, autism și boala Alzheimer. Mai mult, se știe că activitatea ridicată a VGCC în anumite părți ale creierului produce o varietate de efecte neuropsihiatrice. Potrivit lui Pall: „Am trecut în revistă un număr mare de studii privind diverse tipuri de expunere la CEM, fiecare dintre ele arătând efecte neuropsihiatrice. Ceea ce constați este că aceste efecte s-au repetat de multe ori în aceste studii epidemiologice.

Este același lucru de care se plânge toată lumea: „Sunt obosit tot timpul”, „Nu pot dormi”, „Nu mă pot concentra”, „Sunt deprimat”, „Sunt anxios tot timpul”, „Memoria mea nu mai funcționează bine”. Toate lucrurile de care se plânge toată lumea. Știm că toate aceste lucruri sunt cauzate de expunerile la CEM. Nu există nicio îndoială în această privință. Pentru că le cunoaștem efectele asupra creierului, știm că activitatea excesivă a VGCC-urilor poate produce diverse probleme neuropsihice”.

Se cer nouă măsuri de protecție a sănătății umane împotriva CEM-urilor

În petiția adresată ONU, oamenii de știință afirmă că există orientări inadecvate privind CEM neionizante la nivel internațional, iar agențiile responsabile nu au reușit să creeze și să impună orientări și standarde de siguranță suficiente pentru a proteja sănătatea publică și populațiile care pot fi deosebit de vulnerabile la CEM, cum ar fi copiii.

Aceștia solicită Programului de mediu al Națiunilor Unite să finanțeze un comitet multidisciplinar independent care să găsească modalități de reducere a expunerii umane la RFR și ELF, menționând că, deși industria ar trebui să coopereze în acest proces, nu ar trebui să i se permită să influențeze concluziile. De asemenea, au făcut următoarele nouă solicitări privind CEM:

 1. Copiii și femeile însărcinate să fie protejați
 2. să fie consolidate orientările și standardele de reglementare
 3. Producătorii să fie încurajați să dezvolte tehnologii mai sigure
 4. Serviciile publice responsabile pentru generarea, transmiterea, distribuția și monitorizarea energiei electrice să mențină o calitate adecvată a energiei electrice și să asigure o cablare electrică adecvată pentru a minimiza curentul de masă dăunător.
 5. Publicul să fie pe deplin informat cu privire la potențialele riscuri pentru sănătate cauzate de energia electromagnetică și să învețe strategii de reducere a efectelor nocive.
 6. Profesioniștii din domeniul medical să fie instruiți cu privire la efectele biologice ale energiei electromagnetice și să primească o formare privind tratamentul pacienților cu sensibilitate electromagnetică
 7. Guvernele să finanțeze formarea și cercetarea privind câmpurile electromagnetice și sănătatea, independent de industrie, și să impună cooperarea industriei cu cercetătorii.
 8. Mass-media să dezvăluie relațiile financiare ale experților cu industria atunci când citează opiniile acestora cu privire la aspectele de sănătate și siguranță ale tehnologiilor care emit CEM.
 9. Să fie stabilite zone albe (zone fără radiații)

Protecții necesare înainte ca tehnologia 5G să devină larg răspândită

Petiția oamenilor de știință reprezintă un avertisment sumbru în contextul în care rețelele 5G, sau „generația a 5-a”, continuă să se extindă. Spre deosebire de tehnologia de „a 4-a generație” (4G) utilizată în prezent, care se bazează pe turnuri uriașe de celule de 90 de picioare, cu aproximativ o duzină de porturi de antenă pe fiecare, sistemul 5G utilizează instalații sau baze de „celule mici”, fiecare cu aproximativ 100 de porturi de antenă.

Se așteaptă ca tehnologia 5G să fie de 10 până la 100 de ori mai rapidă decât tehnologia 4G și capabilă să suporte cel puțin 100 de miliarde de dispozitive, 5G se bazează în principal pe lățimea de bandă a undelor milimetrice (MMW), care se situează între 30GHz și 300GHz, potrivit antrenorului și autorului EMF Lloyd Burrell.

MMW nu au fost utilizate pe scară largă până acum, dar există unele descoperiri îngrijorătoare până în prezent, inclusiv faptul că canalele de transpirație din pielea umană acționează ca antene atunci când intră în contact cu MMW. În plus, există posibilitatea ca această tehnologie să agraveze problemele legate de bacteriile rezistente la antibiotice care afectează deja lumea, deoarece acestea provoacă modificări în E. coli și în multe alte bacterii, reducându-le creșterea și schimbându-le proprietățile și activitatea.

Suspiciunile

Acest lucru ridică, de asemenea, îngrijorarea că tehnologia ar putea duce la modificări similare în celulele umane. Potrivit cercetătorilor din revista Applied Microbiology and Biotechnology: „MMW … sau câmpurile electromagnetice de frecvențe extrem de înalte la intensitate scăzută reprezintă un nou factor de mediu, al cărui nivel crește pe măsură ce tehnologia avansează. Este interesant faptul că bacteriile și alte celule ar putea comunica între ele prin intermediul câmpurilor electromagnetice din gama de frecvențe sub-extrem de înalte … Acțiunea combinată a MMW și a antibioticelor a dus la efecte mai puternice. Aceste efecte sunt importante pentru înțelegerea căilor metabolice modificate și pentru a distinge rolul bacteriilor în mediul înconjurător; acestea ar putea duce la rezistența la antibiotice a bacteriilor”.

Studiile au arătat chiar că MMW pot invoca modificări ale proteinelor de stres în plante, cum ar fi lăstarii de grâu, în timp ce nivelurile scăzute de radiații neionizante au fost legate de perturbări și probleme de sănătate la păsări și albine.

Este clar că, atunci când vine vorba de utilizarea căștilor, este justificată utilizarea principiului precauției. Nu deveniți parte a experimentului – renunțați la căști și, în schimb, ascultați-vă conținutul media în modul „de modă veche”. În afară de aceasta, iată alte 19 sugestii care vă vor ajuta să reduceți expunerea la CEM și să atenuați daunele cauzate de expunerile inevitabile.