Infofinanciar > Lumea la zi > POLITICO: De ce Washingtonul așteaptă cu nerăbdare decizia finală în cazul achiziției Twitter de către Elon Musk
Lumea la zi

POLITICO: De ce Washingtonul așteaptă cu nerăbdare decizia finală în cazul achiziției Twitter de către Elon Musk

twitter sursă foto unsplash.com
sursă foto unsplash.com

Preluarea platformei Twitter de către Elon Musk a creat o serie de tensiuni în rândul politicienilor de la Washington, în principal datorită promisiunii făcute de Musk că, după ce va achiziționa platforma, îi va permite fostului președinte, Donald Trump, să revină pe Twitter, după ce contul său a fost suspendat.

Contul lui Trump a fost suspendat deoarece a încălcat o serie de reguli impuse de Twitter, acesta fiind acuzat că mesajele sale au creat diverse tensiuni la nivel politic. Părerile sunt împărțite, unii republicani văd  posibila întoarcere a lui Trump ca pe o problemă, dar și ca pe o pârghie de ascensiune pentru a-și reconsolida baza de fani în mediul online, la timp pentru următoarea campanie electorală.

Musk, care spune că este un „absolutist al libertății de exprimare”, ar putea sfârși prin a speria utilizatorii – și a iniția un val de litigii – dacă elimină eforturile platformei de a elimina dezinformarea, rasismul și alte încălcări flagrante ale politicilor Twitter, relatează Politico. „Dacă spun ceva care este ilegal sau pur și simplu distructiv pentru lume – atunci ar trebui să existe poate un timeout, o suspendare temporară… Dar cred că interdicțiile permanente subminează în mod fundamental încrederea în Twitter”, a declarat Musk în trecut.

Platforma Twitter, utilizată de mulți politicieni, jurnaliști și oameni de afaceri, pare să se îndrepte spre schimbări majore care ar putea influența viitoarele alegeri parțiale și alegerile prezidențiale din 2024 – mai ales dacă lui Trump i se permite să revină. Ce anume înseamnă acest lucru pentru elita politică de la Washington și pentru jurnaliștii care se bazează pe platformă pentru știri de ultimă oră și discurs politic rămâne în aer, dar iată câteva capcane potențiale ale unui Twitter condus de Musk:

Revenirea lui Trump: un avantaj pentru democrați?

Cu mai puțin de cinci săptămâni până la alegerile parțiale din 2022, o revenire a lui Trump ar putea servi drept o distragere a atenției pentru GOP și o narațiune cheie pentru democrați.

„Riscul este că îi ajută pe democrați să reușească să încadreze acest lucru ca fiind o alegere despre Donald Trump, ceea ce le-ar plăcea să facă, chiar dacă el nu este pe buletinul de vot, nu este nici pe departe pe buletinul de vot”, a declarat într-un interviu Eric Wilson, un partener executiv al Startup Caucus, un fond de investiții în tehnologie pentru campania republicană.

Privind în viitor – o revenire a lui Trump ar putea avea un „impact extraordinar asupra alegerilor din 2024, mai ales dacă Donald Trump este candidat la președinție”, a declarat într-un interviu Andrew Bleeker, președintele firmei de afaceri publice politice progresiste Bully Pulpit Interactive. „Vă puteți gândi la aceasta ca la o donație de 40 de miliarde de dolari pentru campania lui Trump”. Cu toate acestea, nu este complet clar dacă Trump i-ar ajuta – sau i-ar afecta – pe republicani. „Este ca și cum ar fi vremea, nu pot ști ce vreme va fi în ziua alegerilor, dar va avea un impact. Ar putea fi bună, ar putea fi rea”, a spus Wilson.

Ar putea însemna, de asemenea, revenirea furtunilor de tweet-uri de la miezul nopții, de care reporterii și editorii politici au ajuns să se teamă – și la care se așteaptă – în timpul administrației Trump.

Dezinformarea și discursul instigator la ură ar putea otrăvi platforma

În ciuda suișurilor și coborâșurilor sale, Twitter a avut una dintre cele mai responsabile politici de moderare a conținutului dintre marile platforme de socializare, a declarat Mark Jablonowski, președintele DSPolitical, o firmă de tehnologie publicitară care sprijină candidații democrați.

„Retragerea acesteia riscă ca Twitter să se transforme într-un 4chan sau 8chan, ceea ce chiar nu ne dorim să vedem”, a spus el. „Dacă Trump este capabil să își arunce sprijinul în spatele candidaților cu un megafon care poate să nu fie corect din punct de vedere al faptelor, împărtășind dezinformări și dezinformări, acest lucru poate influența în mod absolut alegerile în detrimentul democraților”, a adăugat Jablonowski.

De asemenea, mai puțină moderație ar putea duce la o creștere dramatică a discursurilor de ură și a extremismului pe platformă, spun grupurile de supraveghere. „Cred că există o amenințare serioasă la adresa democrației”, a declarat într-un interviu Jessica González, co-director executiv al Free Press, o organizație nepartizană de apărare a presei. „Cred că vom vedea teorii ale conspirației prolifice revenind pe platformă și mult mai mulți oameni care dețin puterea și care sunt dispuși să folosească platformele pentru a răspândi ura și campanii de hărțuire.”

Companiile de tehnologie, inclusiv Twitter, au investit foarte mult încercând să stabilească reguli nuanțate pentru a ține astfel de tipuri de discursuri ofensatoare în afara platformei, a spus Bleeker. Dar, adaugă el, Musk va trebui să acționeze rapid pentru a-și recupera investiția și, pentru a ajunge acolo, se va îndrepta spre abonamente și măsuri de reducere a costurilor. „Teama este că multe dintre mecanismele importante de siguranță sunt primele care dispar în numele libertății de exprimare”, a spus el.

O explozie a discursurilor instigatoare la ură ar putea ridica, de asemenea, provocări juridice semnificative pentru Twitter, a declarat Emma Llansó, director al Free Expression Project la Center for Democracy and Technology, un grup de reflecție în domeniul politicii tehnologice.

Ea a remarcat că, Curtea Supremă a fost de acord să audieze cazuri în acest mandat care amenință protecția companiilor de tehnologie. Iar regulamentul privind serviciile digitale din UE are ca scop combaterea conținutului ilegal și dăunător de pe platforme. „Mediul juridic în general în care operează Twitter este din ce în ce mai puțin iertător în ceea ce privește abuzurile care nu sunt abordate”, a spus Llanso.

Un exod al politicienilor? Rămâne de văzut

Dacă noul Twitter va avea zero sau foarte puțină moderare a conținutului, politicienii vor hotărî să părăsească și ei platforma ? Aceasta este o posibilitate. „Politicienii merg acolo unde sunt alegătorii. Și atâta timp cât principalii actori politici – și anume jurnaliștii, șefii de discuții, experții, agenții politici – sunt activi pe Twitter, atunci așteptați-vă ca politicienii să fie acolo”, a declarat Wilson.

„Dacă devine un loc neplăcut pentru acești oameni, atunci ei vor pleca și se vor duce în altă parte, probabil”, a spus el. Cu toate acestea, consilierii politici de ambele părți ale culoarului rămân sceptici că Musk va arunca în aer platforma după ce a plătit 44 de miliarde de dolari pentru a o cumpăra.

„Pentru a face bani, ai nevoie ca oamenii să fie pe platformă”, a spus Wilson. „Există pași între locul în care se află acum Twitter și o platforma complet dezorganizată. Nu este o situație de tipul „ori una, ori alta”.”

Jablonowski a spus: „Există întotdeauna o posibilitate ca el să reușească să păstreze platforma sub control și să facă lucrurile cum trebuie”.

O altă sursă de venituri pentru Musk – și o atracție majoră pentru mai mulți politicieni pe platformă – ar fi ridicarea interdicției privind publicitatea politică pe care fostul CEO al Twitter, Jack Dorsey, a pus-o în aplicare în octombrie 2019. „Permițând media plătite pentru campaniile politice ar putea, în teorie, să ajute campaniile să amplifice un mesaj care combate dezinformarea pe platformă”, a spus Jablonowski. „Dar depinde cu adevărat, pentru că ar vrea politicienii să facă publicitate pe o platformă care este plină de discursuri de ură și dezinformare?”.

Care este funcția politică a Twitterului

Cu toate acestea, un aspect cheie este adesea trecut cu vederea: Twitter nu a fost niciodată foarte popular în rândul alegătorului mediu. În timp ce o preluare de către Musk ar putea să-i îndepărteze pe unii politicieni de pe platformă, tot nu este locul unde majoritatea alegătorilor își petrec timpul. „Twitter nu este o platformă pentru strângerea de bani. Nu este o platformă pentru a convinge alegătorii. Este vorba de a modela acea narațiune pentru campanii”, a declarat Wilson.

Bleeker a adăugat: „Twitter este o platformă de știri în timp real pentru politică, dar nu este locul principal în care vei ajunge la marea majoritate a alegătorilor și nu este locul principal în care îi vei educa cu adevărat. În prezent, platformele Facebook și YouTube au o rază de acțiune mult mai mare în ceea ce privește publicul american actual”.

Oricum ar evolua lucrurile, oferta de 44 de miliarde de dolari a directorului general al Tesla de a cumpăra site-ul de socializare preferat al Washingtonului pare să fi primit marți undă verde din partea Twitter… pentru a doua oară, după ce a încercat să se retragă din afacere și a fost în cele din urmă dat în judecată de Twitter în această vară. Curtea de judecată Delaware Court of Chancery a declarat miercuri că un procesul va intra în desfășurare curând, fiind programat să înceapă pe 17 octombrie.