Info

ANCOM are în plan vânzarea de licențe 5G! Încasări de peste 693 mil. euro pentru bugetul de stat

ANCOM are în plan vânzarea de licențe 5G! Încasări de peste 693 mil. euro pentru bugetul de stat
sursa foto mobilissimo.ro

Acesta este una dintre cele mai mari licitații din ultima perioadă.  Autoritatea Naţională de Reglementare în Comunicaţii (ANCOM) va avea discuţiile finale pentru vânzarea licențelor 5G  în principal cu Orange, Vodafone, RCS&RDS Digi şi Telekom Mobile.

Vânzarea de licenţe radio pe 25 de ani pentru construcţia de reţele de comunicaţii 5G are loc cu giganţii din telecom care sunt aşteptaţi să fie principalii competitori pentru spectrul radio. Această licitație, care promite multe bugetului de stat al României, este prevăzută cu încasări de peste 693 mil. euro.  „Miercuri 14 septembrie toate documentele privind procedura de selecţie vor primi aprobare finală în Consiliul Consultativ al ANCOM“, a anunţat Eduard Lovin, vicepreşedintele instituţiei, potrivit Zf.

5G în România

Procedura de selecție organizată de ANCOM se referă la acordarea drepturilor de utilizare a frecvențelor radio în condiții de neutralitate tehnologică. Spectrul radio destinat pentru comunicații mobile este limitat, valoarea sa economică fiind semnificativă. Acest lucru conduce la o creștere a cererii pentru astfel de resurse, fapt impulsionat și de saltul performanțelor utilizării tehnologiei 5G.

Cele 4 rețele mobile din România utilizează în prezent o cantitate de 770 MHz de spectru radio pentru furnizarea serviciilor către utilizatori. Licitația de spectru pentru implementarea 5G pe care o pregătește ANCOM vizează alți 350 MHz. Practic, acest lucru înseamnă o creștere cu 50% a spectrului disponibil pentru comunicații mobile ultra-rapide: 295 MHz disponibili imediat după licitație, iar alți 55 MHz disponibili începând cu 2026. Taxele de licență constituie venituri la bugetul de stat.

Investiții de 2 miliarde de euro 

Eliminarea facilităţii în mijlocul discu­ţiilor privind licitaţia 5G, care presupune investiţii totale de circa 2 mld. euro din partea operatorilor de telecom în plata licenţelor, a taxelor de spectru şi investiţii în dezvoltarea reţelelor, a provocat o undă de şoc în industrie în condiţiile în care costurile cu energia au ajuns deja la circa 12-15% din bugetele de cheltuieli, iar după eliminarea facilităţilor la plată ar putea ajunge şi mai mari.

„Prin această OUG Executivul anulează estimările de dezvoltare, de investiţii şi de cost realizate de operatorii de comunicaţii electronice pentru infrastruc­tura specifică“, a reclamat o asociaţie fondată de Orange, Vodafone şi Telekom.

Surse din piaţa de telecom evaluează impactul OUG privind energia la mai mult de 300 mil. euro pentru industria de telecom. Unele voci din piaţă chiar pun sub semnul întrebării atractivitatea licitaţiei pentru operatorii de telecom. În aceste condiţii este de aşteptat ca operatorii să preseze în cadrul discuţiilor de miercuri cu ANCOM pentru noi reduceri ale preţurilor cerute de stat pentru licenţele 5G, mai ales în contextul în care tehnologia 5G presupune o creştere a numărului de antene instalate, dar şi a infrastructurii fixe şi a centrelor de date, toate consumatoare semnificative de energie.