Infofinanciar > Lumea la zi > Serghei Lavrov: „NATO fără creier a mers prea departe!” Ministrul rus de externe acuză UE că urmează linia Ucrainei
Lumea la zi

Serghei Lavrov: „NATO fără creier a mers prea departe!” Ministrul rus de externe acuză UE că urmează linia Ucrainei

Serghei Lavrov - sursa foto - realitatea.net
sursa foto - realitatea.net

Potrivit ministrului rus de externe, SUA și aliații săi sunt astfel responsabili pentru „creșterea periculoasă a tensiunilor globale”. NATO, pe care președintele francez Emmanuel Macron a numit-o la un moment dat „fără creier”, a mers prea departe, judecând după recentele politici ale blocului occidental condus de SUA cu privire la Ucraina, a declarat vineri ministrul rus de externe, Serghei Lavrov.

Adresându-se unei reuniuni a comisiei partidului Rusia Unită în cadrul unui forum internațional privind politicile de mediu și dezvoltarea durabilă, șeful diplomației ruse a declarat „Macron, la un moment dat, a diagnosticat Alianța Nord-Atlantică ca fiind `moartă cerebral`. Judecând după modul în care blocul a pregătit regimul neonazist de la Kiev, boala s-a deteriorat deja mult prea mult”.

„După cum știți, un summit al așa-numitei Comunități Politice Europene a fost convocat ieri la inițiativa președintelui Macron, iar după reuniune șeful diplomației UE [Josep] Borrell a declarat cu mândrie că o structură de securitate a evoluat fără implicarea Rusiei. Așadar, ei au urmat linia Kievului, încurajând în același timp fanteziile nebunești ale celor care încă dețin puterea acolo”, a declarat ministrul rus de externe, potrivit TASS.

Potrivit lui Lavrov, Statele Unite și aliații lor sunt astfel responsabile pentru „creșterea periculoasă a tensiunilor globale”, deoarece au intensificat livrările de arme către regimul președintelui ucrainean Vladimir Zelenski, „în ciuda ambițiilor sale nucleare evidente”.NATO

Baterii Patriot și avioane de luptă

SUA mai poartă discuții în secret cu Ucraina și cu industria de apărare cu privire la înarmarea armatei ucrainene cu baterii Patriot și avioane de luptă F-16. Dacă Putin lansează o nouă campanie de atacuri cu rachete împotriva infrastructurii ucrainene, pericolul pentru civili va fi mai mare ca niciodată, potrivit unui oficial al Departamentului Apărării al SUA.

„Stocurile rusești de muniție cu precizie se epuizează”, astfel că atacurile vor lovi ținte civile din ce în ce mai des. Temerile Kievului și Washingtonului s-au adeverit săptămâna trecută când 30 de oameni au murit și alți 100 au fost răniți după ce rachete rusești au lovit un convoi de mașini civile în apropiere de orașul Zaporojie.

Amnesty International a confirmat că vehiculele aprovizionau regiunea cu ajutoare umanitare cu mult în spatele liniei frontului. Având în vedere teritoriul vast al Ucrainei și sutele de kilomteri pe care se întinde linia frontului, este imposibil să ferești toate regiunile de atacuri cu rachete cu rază lungă de acțiune lansate de submarinele rusești din Marea Neagră sau de bombardierele care zboară în apropiere de granița cu Ucraina.