Infofinanciar > Esential > Pe ce resurse se bazează economia Serbiei? De ce sunt vinul și vântul esențiale pentru această țară din Europa
Esential

Pe ce resurse se bazează economia Serbiei? De ce sunt vinul și vântul esențiale pentru această țară din Europa

energia eoliana reprezinta un element de baza in economia serbiei (sursă foto: Dreamstime)
sursă foto: Dreamstime

Economia Serbiei se numără printre cele mai performante economii din lume, iar în 2017, PIB-ul acestei țări a fost al 87-lea cel mai mare din lume, cu aproximativ 41,43 miliarde de dolari. Pe de altă parte, PIB-ul pe cap de locuitor al Serbiei a fost al 89-lea cel mai mare din lume, cu 5.900 de dolari.

Economia Serbiei se bazează în mare măsură pe resursele naturale ale țării, care includ terenuri arabile, petrolul și vântul și altele.

Vântul, o resursă esențială în economia Serbiei

Una dintre cele mai importante resurse naturale ale Serbiei este vântul, care este folosit în principal pentru producerea de energie. Primul parc eolian din Serbia este situat în apropierea orașului Kula și a fost dezvoltat de MK Fintel Wind, una dintre cele mai importante companii de energie regenerabilă din Serbia.

Companii private precum Green Star Alternative Energy și MK Fintel Wind se află în prima linie a dezvoltării rezervelor eoliene din Serbia. Unul dintre cele mai importante proiecte de energie eoliană din Serbia este proiectul Belo Blato, care este deținut și operat de Green Star. Proiectul Belo Blato este împărțit în două etape, dintre care prima a fost finalizată în 2009 și are potențialul de a genera 20 MW de energie. Se preconizează că cea de-a doua fază a proiectului va crește capacitatea de generare a energiei cu aproximativ 300 MW.

Apa

Serbia are mai multe râuri și lacuri care furnizează țării una dintre cele mai importante resurse naturale, apa. Printre cele mai importante râuri din Serbia se numără Dunărea, Tisa și Sava, în timp ce unele dintre cele mai importante lacuri ale sale sunt Lacul Đerdap și Lacul Vlasina.

Potrivit hidrologilor, aproximativ 92% din teritoriul Serbiei este situat în bazinul hidrografic al Dunării. Bazinul hidrografic al Mării Egee înglobează aproximativ 3% din regiunea Serbiei. În Serbia, apa este utilizată în diverse scopuri, unele dintre cele mai importante fiind irigațiile și producerea de energie hidroelectrică.

În 2017, Serbia a fost una dintre țările Europei unde s-a estimat că, aproape 90% din apa utilizată pentru irigații provenea din râuri. Energia hidroelectrică este una dintre cele mai importante surse de energie din Serbia. Țara are o capacitate instalată de 2,84GW. Unele dintre cele mai importante proiecte hidroenergetice din Serbia includ stația HE Zvornik și stația Đerdap I, iar aceasta din urmă are cea mai mare capacitate instalată din țară, de 1080 MW. Guvernul sârb a investit în dezvoltarea industriei hidroenergetice a țării pentru a reduce dependența de combustibilii fosili.

Terenul arabil

În 2015, terenurile arabile reprezentau aproximativ 29,62% din suprafața totală a Serbiei, iar între 2007 și 2015, suprafața terenurilor arabile din Serbia a fluctuat considerabil, atingând cel mai înalt nivel în 2009 și cel mai scăzut nivel în 2013. Regiunile cele mai productive din punct de vedere agricol și care ajută semnificativ economia Serbiei sunt situate în secțiunile de nord și de sud ale țării.

În regiunea nordică a Serbiei, cele mai fertile zone sunt situate în Câmpia Panonică, în timp ce în regiunea sudică acestea sunt situate în jurul unora dintre cele mai importante râuri ale țării, cum ar fi Dunărea și Sava. Sectorul agricol este una dintre cele mai esențiale industrii ale Serbiei, deoarece a contribuit cu 6% din PIB-ul țării în 2017.

Departamentul sârb al muncii a estimat că, în 2015, aproape 20% din forța de muncă a țării era angajată în sectorul agricol. Fermierii sârbi cultivă o mare varietate de culturi, cum ar fi porumbul și sfecla de zahăr.

Struguri și viță de vie

La nivelul economiei mondiale, fermierii sârbi sunt cunoscuți pentru cultivarea mai multe soiuri de struguri, cum ar fi Sauvignon Blanc, Pinot Blanc și Prokupac. Prokupac este unul dintre cele mai vechi soiuri de struguri din Serbia, deoarece fermierii îl cultivă cel puțin din Evul Mediu.

Majoritatea strugurilor din Serbia sunt folosiți la producția de vinuri care sunt consumate în principal la nivel local. Unele dintre cele mai importante podgorii din Serbia sunt situate în Valea Timok, care se află la aproximativ 155 de mile est de Belgrad. Valea Timok este renumită pentru calitatea vinurilor sale roșii.

Serbia are o tradiție bogată în materie de vinificație, care datează din perioada romană. Industria vitivinicolă a contribuit foarte mult la economie Serbiei și s-a dezvoltat semnificativ în timpul domniei dinastiei Nemanjić. În epoca modernă, cel mai răspândit tip de vin produs în Serbia este vinul alb, care a reprezentat până la 64% din vinul produs în țară.

Fructele

Fermierii din Serbia cultivă, de asemenea, o gamă largă de fructe, cum ar fi merele, prunele, piersicile și perele. Majoritatea fructelor din Serbia sunt cultivate în ferme mici, deținute de familii. Prunele sunt unele dintre cele mai importante fructe din Serbia, guvernul estimând că existau peste 42 de milioane de pruni în țară, fiecare copac producând, se crede, 29,1 kilograme de prune.

În 2012, fermierii sârbi au produs aproximativ 392.000 de tone de prune. Piersicile sunt, de asemenea, populare în Serbia, guvernul estimând că în țară existau cel puțin 4 milioane de piersici. În Serbia sunt cultivate mai multe soiuri de piersici, cum ar fi piersicul sârbesc de viță de vie, Spring Lady, Spring Gold și Red Heaven. În 2012, țara a produs aproximativ 53.894 de tone de piersici.

Petrol și gaze

În 2016, se credea că Serbia deținea rezerve de țiței de 77,5 milioane de barili, precum și rezerve semnificative de gaze naturale. Singura companie din Serbia care se ocupă de exploatarea țițeiului și a gazelor naturale din țară este Naftna Industrija Srbije. Unele dintre cele mai importante zăcăminte de petrol din Serbia sunt situate în regiunea Banat.

 

Mâine, 2 iulie, de la ora 11:00, cititori Infofinanciar vor putea regăsi un text amplu despre cele mai importante industrii din Serbia, despre cum această țară este divizată între modernitate și tradiție.