Infofinanciar > Esential > Ce importanță are agricultura în economia Ungariei? Una dintre cele mai prospere dintre țările Europei la acest capitol
Esential

Ce importanță are agricultura în economia Ungariei? Una dintre cele mai prospere dintre țările Europei la acest capitol

Regiunea viticolă Balaton și Valea Nivegy din Ungaria (sursă foto: dreamstime)
sursă foto: dreamstime

Agricultura este un element esențial în ceea ce privește economia Ungariei. Terenurile arabile și culturile permanente reprezintă 4,3 milioane de hectare (ha), din care aproximativ 120 000 ha sunt irigate. Pășunile reprezintă 0,8 milioane ha, iar pădurile 1,9 milioane ha.

Printre principalele culturi ce ajută la economia Ungariei se numără grâul (1 milion ha), porumbul (1 milion ha) și oleaginoasele (1 milion ha), în principal floarea-soarelui și rapița, (0,9 milioane ha). Țara are, de asemenea, o tradiție îndelungată în producția de semințe pentru plantare și produse horticole.  Producția animală include 2,7 milioane de porci și un efectiv de păsări de curte de 40 de milioane de exemplare. Numărul de bovine de toate tipurile este de aproximativ 0,9 milioane de capete.

Agricultura, de bază în economia Ungariei

Ungaria este o economie rezilientă, axată pe exporturi, cu oportunități profitabile în agricultură. Îmbunătățirile în ceea ce privește pregătirea tehnologică și piețele financiare oferă stimulente pozitive pentru afaceri.

Agricultura din Ungaria a contribuit cu 3,9% la Produsul Intern Brut (PIB) în 2021. Deși valoarea totală a producției agricole (inclusiv serviciile și activitățile secundare) a crescut cu 14%, volumul producției, împreună cu o creștere de 17% a prețurilor, a scăzut cu 2,3%.

Agricultura a reprezentat 4,3% din totalul investițiilor în economie și 4,3% din rata națională de ocupare a forței de muncă. Ponderea produselor vegetale a fost de 61%, cea a animalelor vii și a produselor de origine animală de 32%, iar serviciile agricole și activitățile secundare au reprezentat 8,5% din producția brută sectorială.

Cum stă Ungaria din punct de vedere agricol

Balanța comercială agricolă a țării este pozitivă. Exporturile agricole au reprezentat 8,9% din totalul exporturilor din Ungaria în 2021. Ponderea importurilor agricole stagnează de ani de zile la aproximativ 6%. Structura comerțului exterior cu produse agricole și alimentare este relativ constantă. Cele mai multe dintre produsele exportate în 2021 au fost cereale și produse cerealiere (15%), carne și produse din carne (10%), furaje pentru animale (11%), uleiuri vegetale (8%), băuturi (8%), semințe oleaginoase (5%), produse lactate (5%) și legume și fructe (5%).

Importurile au aparținut în cea mai mare parte grupurilor de mărfuri: furaje pentru animale (9%), produse de cofetărie (7%), produse din carne (7%), produse lactate (7%), băuturi (6%), semințe oleaginoase (5%), fructe (5%) și tutun (5%). Mai mult de 90% din importurile agricole provin din statele membre ale UE. Cei mai importanți furnizori ai Ungariei sunt Germania (19%), Polonia (13%), Slovacia (8%), Țările de Jos (8%), Austria (7%), România (7%) și Italia (5%). Restul importurilor din afara UE provin în principal din Serbia, Ucraina, Turcia, Statele Unite și China, comerț ce ajută economia Ungariei.

Cum influențează inflația

Inflația galopantă și creșterea nivelului prețurilor (cauzată de tendințele pieței mondiale și de deprecierea forintului maghiar) limitează consumul în segmentele sensibile la preț. În același timp, vânzările cu amănuntul de produse alimentare ajustate au crescut cu 3% în primele cinci luni ale anului 2022, susținute de controlul prețurilor, de rambursările de taxe, de primele de pensie și de creșterea salariilor cu două cifre.

În ceea ce privește produsele alimentare și agricole, Ungaria are un sistem de distribuție bine dezvoltat. În timp ce aproximativ două treimi din alimentele de pe rafturile magazinelor sunt de origine maghiară, există încă oportunități pentru produsele americane cu un raport preț-valoare bun, în domeniul agriculturii din Ungaria.

Importatorii maghiari caută mărci bine cunoscute și produse speciale, inovatoare sau noi pe piață atunci când decid ce produse să comande. Prin urmare, intrarea pe piață cu un singur produs sau cu o singură linie de produse poate fi dificilă. Deoarece loialitatea față de marcă nu este un factor decisiv în deciziile de cumpărare, ideile noi și mărcile noi sunt binevenite din partea importatorilor și a cumpărătorilor.

Perspective

O gamă largă de consumatori este deschisă la produsele alimentare americane. Un număr tot mai mare de cumpărători caută produse de calitate, speciale sau produse alimentare gourmet din Statele Unite.

Piața alimentelor pentru animale de companie are, de asemenea, perspective bune. Numărul animalelor de companie și al proprietarilor responsabili de animale de companie este în creștere.  Pe măsură ce salariile și puterea de cumpărare au crescut considerabil în ultimii ani, iar situația financiară a clasei de mijloc s-a îmbunătățit, cifra de afaceri a crescut semnificativ chiar și în segmentele premium și super premium.