Infofinanciar > Lumea la zi > Alertă la granița României, după protestele uriașe din Serbia! Președintele Aleksandar Vucic a scăpat situția de sub control
Lumea la zi

Alertă la granița României, după protestele uriașe din Serbia! Președintele Aleksandar Vucic a scăpat situția de sub control

romanialibera.ro
FOTO: Romania Libera

Sârbii au defilat sâmbătă, în timpul celei de-a șaptea săptămâni de protest. În capitala Belgrad, zeci de mii de demonstranți au blocat o autostradă principală și au cerut să cadă capete din Guvern, pentru că aceștia din urmă au ordonat forțelor de coerciție ale Statului să folosească violența.

Protestatarii trag la răspundere Executivul de la Belgrad despre care au spus că se face vinovat de uciderea a 18 persoane în urma demonstrațiilor din 3 respeciv 4 mai. În primele astfel de evenimente manifestanții au blocat străzile și în Novi Sad, în nord, Nis, în sud, și Kragujevac, în centrul Serbiei.

„Afară Aleksandar Vucic”

„Afară Vucic!”, a scandat mulțimea din Belgrad, referindu-se la președintele sârb Aleksandar Vucic, în timp ce protestatarii au afișat pacarde cu imaginea președintelui alături de cea a premierului Ana Brnabic și de alte figuri proeminente îmbrăcate în haine alb-negru de pușcărie. Protestatarii au cerut, de asemenea, demisia ministrului de interne al Serbiei, Bratislav Gasic, și a șefului serviciilor secrete, Aleksandar Vulin, pe care îi acuză că nu au reușit să oprească violențele.

Totodată, nici mass media nu a scăpat de furia mulțumii, a patra putere în stat este acuzată de promovarea violenței, mulțimea a cerut, de asemenea, retragerea licențelor de emisie pentru canalele de televiziune Pink TV și Happy TV și interzicerea unor tabloide. „Timpul lucrează în favoarea noastră și oricât de mult ar dura vom persevera și în cele din urmă ne vom atinge obiectivele. Guvernul sădește otravă și frică în toată Serbia”, a declarat un protestatar, economistul Vladimir Savic.

Vucic, al cărui partid se află la putere din 2012, declarase anterior că ar fi de acord să își testeze popularitatea în cadrul unor sondaje anticipate în acest an, dar opoziția spune că cererile protestatarilor ar trebui să fie îndeplinite mai întâi și că mass-media ar trebui să beneficieze de mai multă libertate.

Demisii au fost anunțate

Premeirul sârb, Ana Brnabic, a declarat săptămâna trecută că este dispus să demisioneze și a invitat partidele de opoziție, care au susținut protestele, la dialog. Însă liderii protestelor au declarat că nu vor discuta cu guvernul până când nu le vor fi îndeplinite cererile.

Serbia are o cultură a armelor de foc adânc înrădăcinată și, la fel ca restul Balcanilor de Vest, este plină de arme și muniție de tip militar aflate în mâini private după războaiele din anii 1990 care au distrus fosta Iugoslavie. Cu toate acestea, focurile de armă nu s-au auzit până luna trecută, informează Reuters.