Infofinanciar > Esential > Totul despre politica, economia și populația Albaniei. Un stat european măcinat de criminalitate și sărăcie
Esential

Totul despre politica, economia și populația Albaniei. Un stat european măcinat de criminalitate și sărăcie

DREMSTIME.COM

Economia Albaniei ocupă locul 75 mondial potrivit indicelui care măsoară gradul de complexitate economică iar în ceea ce privește PIB-ul, Tirana se află pe locul 123.Din perspectiva relațiilor comerciale se poziționează pe treapta 134 în materie de exporturi totale realizate,  și pe poziția 128 în ceea ce înseamnă importuri.

Albania se învecinează cu Grecia, Macedonia de Nord, Muntenegru și Serbia pe uscat și cu Croația și Italia pe mare. Suprafața totală de aproximativ 27.000 de kilometri pătrați.

Economia Albaniei

Înainte de 1991, partidul comunist aflat la putere a dirijat întreaga economie a Albaniei printr-o serie de planuri cincinale. Toate mijloacele de producție se aflau sub controlul statului, agricultura era complet colectivizată, industria era naționalizată, iar întreprinderile private erau strict interzise.

În plus, o dispoziție din constituție interzicea guvernului să solicite ajutor extern, să accepte împrumuturi sau să permită investiții străine, ceea ce a contribuit la reputația de izolaționism a Albaniei. În perioada postcomunistă, procesul de luare a deciziilor economice a fost descentralizat, iar restricțiile asupra comerțului privat au fost ridicate.

Investițiile străine au fost pronunțate până la jumătatea anilor 1990, asistența venind din partea Statelor Unite, a statelor europene și a Fondului Monetar Internațional. Până la mijlocul acelui deceniu, Albania se mândrea cu economia cu cea mai rapidă creștere de pe continent, dar, fiind una dintre cele mai sărace țări din Europa, era încă considerată mai puțin dezvoltată.

Tranziția economică a Albaniei s-a împotmolit în 1997, când investitorii individuali, care reprezentau probabil o treime din populația țării, au căzut pradă unei scheme financiare piramidale care a devastat economia națională și a dus la săptămâni de anarhie. O forță multinațională sponsorizată de ONU a fost chemată să restabilească ordinea. Acest haos, agravat de conflictul din Kosovo de la sfârșitul deceniului, a dus la o polarizare politică fracturantă care a încetinit dezvoltarea economiei albaneze timp de mai mulți ani.

Cu toate acestea, reforma economică a continuat și, la începutul secolului XXI, în contextul economiei mondiale Albania înregistra o creștere anuală modestă a produsului intern brut (PIB). Transferurile de bani de la albanezii care lucrează în străinătate reprezintă o parte semnificativă a veniturilor. Deși mai mult de patru cincimi din economie a fost privatizată începând cu anii 1990, procesul de transformare a fost lent și inegal.

Agricultură, silvicultură și pescuit

Fostul guvern comunist a alocat resurse substanțiale pentru dezvoltarea agriculturii. Programele pe scară largă de recuperare a terenurilor, de ameliorare a solului și de irigații, precum și utilizarea sporită a îngrășămintelor, au contribuit la o extindere semnificativă a producției agricole. În ciuda acestor progrese, producția agricolă a continuat să fie îngreunată de persistența metodelor agricole tradiționale și de mecanizarea redusă, care necesitau un număr relativ mare de lucrători agricoli.

Fermieri albanezi care ară pământul; foto dreamstime.com

Fermieri albanezi care ară pământul; agricultură încă este rudimentară, iar lipsa utilajelor afectează productivitatea;  foto dreamstime.com

Măsurile menite să încurajeze creșterea industriei alimentare și a agriculturii au fost împiedicate de penuria cronică de alimente de bază, de o infrastructură deficitară, de lipsa materiilor prime, de lipsa de lucrători calificați și de manageri, de productivitatea scăzută și de disciplina slabă a muncii. Cu toate acestea, agricultura a înregistrat o creștere anuală în perioada postcomunistă.

Aproximativ jumătate din populația activă economic este angajată în agricultură, care contribuie cu aproximativ o cincime din PIB-ul Albaniei. Doar o pătrime din suprafața totală a terenului este arabilă, însă țara își satisface aproape toate nevoile alimentare din producția internă. Principalele culturi sunt grâul, porumbul (porumb), sfecla de zahăr și pepenii verzi. De asemenea, se cultivă mere, prune, struguri, nuci și castane. Citricele sunt cultivate pe coasta sudică, la fel ca și smochinele și măslinele acolo unde există suficientă irigare. Principalele animale de fermă sunt oile, caprele, vitele și porcii.

Pădurile acoperă aproximativ o treime din Albania. Cu toate acestea, țara a pierdut o mare parte din suprafața sa forestieră din cauza defrișărilor pentru agricultură, pășuni și lemn de foc, care au avut loc în principal la începutul anilor 1990. La mijlocul anilor 1990, guvernul albanez s-a alăturat Italiei și Băncii Mondiale pentru a pune în aplicare un proiect forestier, care a inclus consolidarea instituțiilor de mediu din Albania și introducerea unor metode de silvicultură durabilă.

Având acces atât la Marea Adriatică, cât și la Marea Ionică, industria albaneză a pescuitului are un mare potențial; cu toate acestea, din cauza lipsei de pescari profesioniști și a utilizării de echipamente învechite, aceasta nu a fost pe deplin dezvoltată. Captura din Marea Ionică include crap, păstrăv, doradă, midii și crustacee. Principalele porturi de pescuit ale țării se află la Sarande, Vlore, Shengjin și Durres, ultimul fiind cel mai mare și mai important port de pescuit al țării. De asemenea, au fost dezvoltate instalații portuare pe lacurile interioare. Guvernul a încercat să interzică pescuitul păstrăvului letnica (cunoscut sub numele de koran în Albania), un pește de carne roz pe cale de dispariție care se găsește în lacul Ohrid. Fermele familiale de păstrăv au crescut în importanță, la fel ca și fermele de creveți și crescătoriile. Anșoa importată din alte țări mediteraneene este pusă în conserve pentru export.

Resurse și putere

Pentru o țară mică, Albania este înzestrată cu resurse considerabile. Partea de sud-vest a țării este bogată în petrol și gaze naturale. Regiunile muntoase din nord-est și centru au rezerve substanțiale de depozite de minerale metalice, inclusiv crom, cupru și fier-nichel. Zăcăminte de lignit (cărbune moale) se găsesc în apropiere de Tirana, iar asfaltul natural este exploatat în apropiere de Selenicë, pe coasta de sud-vest. În anii 1980, Albania a fost lider mondial în producția de crom, dar producția a scăzut vertiginos la începutul anilor 1990, în timpul tranziției politice de la comunism. În ciuda creșterii producției până la mijlocul anilor 1990, mineritul în toate sectoarele a scăzut din nou până la sfârșitul secolului din cauza metodelor de recuperare slabe, a mașinilor și echipamentelor învechite, a lipsei de expertiză tehnică și a organizării deficitare care au caracterizat eforturile Albaniei de a-și exploata resursele.

Țara este, de asemenea, bogată în râuri și cursuri de apă care au un potențial hidroelectric semnificativ. Acestea au fost exploatate destul de eficient la sfârșitul perioadei comuniste, făcând din țară un exportator de energie important din rândul țărilor europene . Au fost construite o serie de centrale hidroelectrice uriașe, în principal pe râul Drin, iar mai mult de jumătate din terenurile arabile ale țării au fost irigate, în mare parte din rezervoarele artificiale create în amonte de baraje. În perioada postcomunistă, însă, exporturile de energie au scăzut, iar pe plan intern, Albania a suferit din cauza serviciilor electrice inadecvate în zone mari ale țării. Penuria cronică de energie a continuat și în secolul XXI.

Industria prelucrătoare

Politica de industrializare rapidă a fostului guvern comunist, care urmărea să facă țara cât mai autosuficientă, a dus la crearea unei industrii multiramificate relativ moderne. Cu toate acestea, fostele puncte forte, cum ar fi industriile inginerești și chimice, au intrat în declin. Industria prelucrătoare, împreună cu cea minieră, generează în prezent doar aproximativ o zecime din venitul național și angajează doar un mic procent din forța de muncă. Principalele produse manufacturate sunt alimentele și băuturile, materialele de construcții, petrolul, textilele și cimentul. Construcțiile reprezintă aproximativ o optime din PIB-ul Albaniei. Economia a devenit din ce în ce mai orientată către servicii, însă adesea nu reușește să satisfacă cererea populației pentru diverse bunuri de consum.

Moneda națională a Albaniei este leul, care este administrat de Banca Albaniei din 1992. Înainte de această dată, numeroase monede au circulat prin Albania din cauza istoriei sale de ocupație străină. Grecia, Germania și Turcia sunt cei mai mari investitori străini ai Albaniei, furnizând aproximativ trei sferturi din investițiile externe în secolul XXI. La Tirana există o bursă de valori.

Comerț și servicii

Albania a înregistrat un deficit comercial în creștere în primii ani ai secolului XXI. Printre principalii săi parteneri comerciali se numără Italia, Grecia, Turcia, Germania și China. Albania exportă textile, încălțăminte și metale comune. Principalele importuri sunt produse alimentare, mașini și echipamente, piese de schimb, textile și minerale și metale.

Sectorul serviciilor contribuie cu aproximativ două cincimi din PIB-ul țării și angajează aproximativ o cincime din populația activă din punct de vedere economic. Sectorul turistic al Albaniei era practic inexistent înainte de 1992 și a rămas relativ subdezvoltat la începutul secolului XXI în comparație cu restul regiunii, în principal din cauza infrastructurii precare și a instabilității politice. Cu toate acestea, restaurările majore ale monumentelor arhitecturale și culturale și construcția de hoteluri și alte facilități orientate spre turism de-a lungul coastei au început să atragă un număr mare de vizitatori la începutul anilor 2000. 

plaja Mango din Saranda, Albania; foto dreamstime.com

plajă Mango din Saranda, de la Marea Ionică, una din principalele atracții ale țării; foto: dreamstime.com. Marea Ioni

Coasta de 470 km de-a lungul Adriaticii este bine cunoscută pentru plajele sale splendide. Albania are, de asemenea, multe comori arheologice. O serie de săpături efectuate la sfârșitul secolului XX și începutul secolului XXI au scos la iveală ruine și artefacte din antichitate. Unul dintre aceste situri arheologice este Butrint – la un moment dat o colonie grecească, un oraș roman și un port bizantin – care a fost desemnat sit al Patrimoniului Mondial UNESCO în 1992 și parc național în 2000.

Muncă și fiscalitate

Șomajul în Albania este larg răspândit, iar aproximativ o treime din populație trăiește în sărăcie. De la începutul anilor 1990, mulți albanezi mai tineri au părăsit țara pentru a-și găsi un loc de muncă. Procentul femeilor din forța de muncă a scăzut drastic în anii 1990 (de la aproximativ trei sferturi în 1989 la puțin mai puțin de jumătate la mijlocul anilor 2000). În timp ce femeile au înregistrat câștiguri pe plan profesional, problemele economice și schimbările structurale au eradicat multe dintre fostele lor locuri de muncă, lăsându-le să recurgă la munca la treburile casnice sau la ferma familiei. Primele sindicate independente și o federație națională a muncii au fost înființate în Albania în 1991. În 2008, Albania a adoptat un impozit forfetar atât pentru persoanele fizice, cât și pentru societățile comerciale, care a înlocuit sistemul de impozitare progresivă.

Transporturi și telecomunicații

Albania și-a construit prima cale ferată în 1947, iar în următoarele patru decenii Tirana a fost legată pe calea ferată de alte centre industriale importante din țară. Rețeaua rutieră a fost extinsă chiar și până în satele izolate din munți, dar calitatea suprafeței poate fi slabă. Cel mai important port este Durres, la Marea Adriatică. Principalul hub aerian se află la Tirana.

Cea mai mare parte a sectorului telecomunicațiilor din Albania a fost privatizată la începutul secolului XXI, iar de la începutul anilor 1990 până la începutul anilor 2000 numărul utilizatorilor de telefonie mobilă a crescut semnificativ. Cu toate acestea, țara are în continuare una dintre cele mai scăzute rate de penetrare a utilizatorilor de telefonie fixă și de utilizare a internetului din întreaga Europă. Utilizarea calculatoarelor și a serviciilor de internet sunt încă practic inexistente în zonele rurale.

Constituția Republicii Albania a fost promulgată la 28 noiembrie 1998. Aceasta a înlocuit un document interimar din 1991, care sancționase pentru prima dată un sistem politic pluripartidist și garanta oficial cetățenilor albanezi libertatea de exprimare, de religie, de presă și de întrunire.

Albania este o democrație parlamentară, cu 140 de deputați aleși pentru mandate de patru ani în parlamentul unicameral. Dintre acești deputați, 100 sunt aleși prin sufragiu direct, în timp ce restul sunt aleși prin reprezentare proporțională. Șeful guvernului, prim-ministrul, este ales din partidul lider în parlament și selectează Consiliul de Miniștri (cabinetul). Președintele, care îndeplinește funcția de șef al statului, este ales de către Parlament pentru un mandat de cinci ani și poate îndeplini o limită de două mandate consecutive.

Administrația locală

Țara este împărțită în qark (județe), care sunt la rândul lor împărțite în rrethe (districte). Sub districte în ierarhia administrativă se află komuna (comune) și bashkia (municipalități). Județele sunt guvernate de consilii, ai căror membri sunt fie reprezentanți ai municipalităților și comunelor din cadrul județului, fie sunt aleși de consiliu. Cabinetul desemnează un prefect ca reprezentant al său pentru fiecare județ. Guvernul la nivel de district și la niveluri inferioare funcționează prin intermediul consiliilor locale alese prin vot direct pentru mandate de trei ani.

Justiție și securitate

Albania are o Curte Constituțională, o Curte Supremă, care este cea mai înaltă instanță de apel, și numeroase curți de apel și districtuale. Judecătorii Curții Constituționale sunt numiți de către Parlament pentru un mandat de nouă ani. Curtea Supremă are 11 membri, fiecare dintre aceștia fiind numit de președinte cu acordul Parlamentului pentru un mandat de nouă ani. Albania are o armată și o marină; albanezii în vârstă de 19 ani și peste sunt eligibili pentru a servi în forțele militare voluntare ale țării.

Procesul politic

Sufragiul este universal pentru cetățenii în vârstă de 18 ani și peste. În iunie 1991, Partidul Muncii din Albania, descris la un moment dat ca fiind „singura forță politică conducătoare a statului și a ssocietății”, și-a schimbat numele în Partidul Socialist Albanez (PAS). Acesta a condus Albania din 1944, când a fost cunoscut pentru prima dată sub numele de Partidul Comunist Albanez. Până la mijlocul anilor 1990, PAS reînnoit s-a distanțat de trecutul său și și-a lărgit atractivitatea în rândul alegătorilor de stânga pentru a deveni partidul de guvernământ la începutul secolului XXI.

Partidul Democrat, un grup de centru-dreapta care și-a făcut debutul ca primul partid de opoziție din Albania, a înregistrat o serie de succese electorale la începutul anilor 1990, dar a purtat cea mai mare parte din vina pentru colapsul economic din 1997 și a căzut în opoziție. Alte partide politice notabile la începutul secolului al XXI-lea au fost Partidul Social Democrat din Albania, Partidul Uniunea pentru Drepturile Omului și Partidul Republican Albanez. Există, de asemenea, mai multe partide agrare, ecologice și socialiste.

Sănătate și bunăstare

Albania are un sistem de sănătate relativ bine dezvoltat. Majoritatea serviciilor sunt furnizate de stat, deși practica privată a fost relansată la începutul anilor 1990. La începutul secolului al XXI-lea, din rândul statelor europene, medicii din Albania aveau de două ori mai mulți pacienți decât media medicilor europeni. Cu toate acestea, s-a înregistrat o reducere considerabilă a incidenței majorității bolilor infecțioase (inclusiv a malariei și a sifilisului, care fuseseră deosebit de răspândite), iar speranța de viață atât pentru bărbați, cât și pentru femei în Albania este ușor peste media europeană, de aproximativ 75 și, respectiv, 80 de ani. În ciuda îmbunătățirilor reale în domeniul sănătății, Albania are în continuare o rată ridicată a mortalității infantile.

Viața culturală: mediul cultural

Dezvoltarea culturală în Albania a fost afectată de mai mult de patru decenii de regim comunist. Guvernul a impus o cenzură strictă asupra presei, publicațiilor și artelor spectacolului. Guvernele care s-au succedat au făcut un efort conștient pentru a încuraja și a conserva bogata viață populară a țării. Albania este cunoscută pentru tradițiile sale de ospitalitate, care se bazează pe kanun („cod”), un set de legi nescrise concepute în secolul al XV-lea de către prințul Leke Dukagjin, un domn feudal albanez. 

britannica.com

Structura compoziției etnică a Albaniei (2011); sursă foto britannica.com

Kanun guvernează toate relațiile sociale, inclusiv cele care implică căsătoria, moartea, familia și religia. Unii albanezi încă mai respectă legile sale cutumiare, inclusiv dreptul de a răzbuna o crimă; gjakmarrje („dușmănii de sânge”) au fost cunoscute în unele părți din nordul Albaniei până în secolul XXI.

Viața de zi cu zi și obiceiurile sociale

În plus față de sărbătorile religioase tradiționale, sărbătorile păgâne și folclorul joacă un rol în viața albanezilor. Târgurile agricole și festivalurile religioase au loc pe tot parcursul anului și includ adesea competiții care pun în evidență sporturi de înaltă calificare, care sunt ocazional disputate pe stadionul național din Tirana. Dita e Veres (Ziua Primăverii) este sărbătorită la mijlocul lunii martie în Elbasan.

Festivalurile folclorice au loc în orașele din întreaga țară; unul dintre cele mai mari este Festivalul Național de Folclor, care are loc în Gjirokastër, un oraș istoric care a fost desemnat ca sit al Patrimoniului Mondial UNESCO în 2005. Independența Albaniei este sărbătorită în întreaga țară la 28 noiembrie.

Cea mai mare parte a bucătăriei albaneze constă în carne și fructe de mare. Printre cele mai populare feluri de mâncare se numără fripturile, biftek (pulpă de vită), qebaps (kebaburi) și qofte (chiftele). 

Fergese Tirana, un fel de mâncare fierbinte din carne, ardei, ouă și roșii, este o specialitate din Tirana. În sudul Albaniei, kukurec (intestine de oaie prăjite la proțap) este un antreu obișnuit.

Albania este renumită pentru peștele proaspăt; foto Dreamstime.com

Albania este renumită pentru peștele proaspăt; foto Dreamstime.com

Crapul și veneratul, dar rarul koran (păstrăv) sunt peștii alimentari preferați în întreaga țară. Oshaf, o budincă preparată din smochine și lapte de oaie, este un desert obișnuit. Băutura tradițională albaneză este raki, un rachiu local distilat din struguri, care este adesea băut înainte de masă.

Artă

Artele tradiționale din Albania sunt bogate și variate. Printre acestea se numără broderia fină și confecționarea de dantelă, prelucrarea lemnului și fabricarea de mobilier. Albanezii se bucură de muzică și de povestiri, savurând în special epopeile povestite de cântăreții tradiționali. Acești cântăreți memorează adesea versuri de sute și chiar mii de rânduri care celebrează faptele eroilor antici. Cu toate acestea, tradiția lor pare să fie în pericol de dispariție, deoarece puțini tineri albanezi au ales să se apuce de această formă de artă balcanică străveche.

Muzica populară albaneză are un caracter național, dar are influențe turcești și persane. Izopolifonia albaneză, derivată din muzica bisericească bizantină, este o formă de cântec de grup care este interpretată în principal de bărbați. Izopolifonia albaneză a fost inclusă de UNESCO în 2005 ca exemplu remarcabil al patrimoniului cultural imaterial al lumii. 

Sport și recreere în Albania

Viața sportivă tradițională a albanezilor s-a bazat pe pastorație și război (tirul cu arcul, luptele și cursele de cai s-au bucurat de proeminență). Fotbalul este sportul preferat al Albaniei moderne; țara are mai multe echipe profesioniste, iar majoritatea orașelor și localităților se mândresc cu ligi locale de amatori. Alte sporturi populare includ tae kwon do, volei, înot și haltere. Șahul este o îndeletnicire comună. Albania și-a făcut debutul la Jocurile Olimpice de vară din 1972 de la München, dar nu a revenit în competiția olimpică până la Jocurile Olimpice de vară din 1992 de la Barcelona.

Media și publicații

În timpul celor peste patru decenii de regim comunist, guvernul a impus o cenzură strictă asupra presei, care nu a fost atenuată până în 1991. Ziarele de largă circulație sunt Zëri i Popullit („Vocea poporului”), organul Partidului Socialist Albanez; Rilindja Demokratike („Renașterea democratică”), publicat de Partidul Democrat; și Republika („Republica”), organul Partidului Republican Albanez. Agenția telegrafică albaneză este sursa oficială de știri pentru țară. Consiliul Național de Radio și Televiziune, controlat de stat, supraveghează acordarea licențelor. Posturile de radio și de televiziune private au crescut începând cu anii 1990.

Antichitate: Ilirii

Originile poporului albanez nu sunt cunoscute cu certitudine, dar datele extrase din istorie și din studiile arheologice și antropologice i-au determinat pe unii cercetători să considere că albanezii sunt descendenții direcți ai vechilor ilirieni. Dovezile lingvistice în această privință sunt foarte neclare; limba albaneză este cu siguranță o ramură distinctă a familiei indo-europene, dar, în mare parte din cauza lipsei de informații despre limba vechilor iliri, este dificil de demonstrat în mod convingător o legătură între cele două limbi. Ilirii nu au fost un corp de oameni uniform, ci un conglomerat de numeroase triburi care au locuit în partea de vest a Balcanilor, de la ceea ce este astăzi Slovenia în nord-vest până la regiunea Epir, care se întinde cam la jumătatea continentului Greciei moderne. În general, ilirii din zonele muntoase ale Albaniei erau mai izolați decât cei din zonele joase, iar cultura lor a evoluat mai lent.

Grecii

Din secolul al VIII-lea până în secolul al VI-lea î.Hr., grecii au fondat o serie de colonii pe teritoriul iliric, dintre care două dintre cele mai importante au fost Epidamnus (actualul Durres) și Apollonia (lângă Vlore de astăzi). Prezența coloniilor grecești pe teritoriul lor i-a adus pe ilirieni în contact cu o civilizație mai avansată, ceea ce i-a ajutat să își dezvolte propria cultură, în timp ce aceștia, la rândul lor, au influențat viața economică și politică a coloniilor. 

De la Iliria la Albania

Când Imperiul Roman s-a divizat în Orient și Occident în 395, teritoriile Albaniei moderne au devenit parte a Imperiului Bizantin. 

În primele decenii de dominație bizantină (până în 461), Iliria a fost devastată de raidurile vizigoților, hunilor și ostrogoților. Nu la mult timp după ce acești invadatori barbari au măturat Balcanii, au apărut slavii. Între secolele al VI-lea și al VIII-lea, aceștia s-au stabilit în teritoriile ilirice și au procedat la asimilarea triburilor ilirice în mare parte din ceea ce este astăzi Slovenia, Croația, Bosnia și Herțegovina și Serbia. Triburile din sudul Iliriei, însă au evitat asimilarea și și-au păstrat limba maternă.

În decurs de câteva secole, sub impactul culturilor romană, bizantină și slavă, triburile din sudul Iliriei au suferit o transformare, iar de la vechea populație ilirică s-a produs o tranziție către o nouă populație albaneză. Ca urmare, din secolul al VIII-lea până în secolul al XI-lea, numele Illyria a cedat treptat locul numelui, menționat pentru prima dată în secolul al II-lea d.Hr. de geograful Ptolemeu din Alexandria, al tribului Albanoi, care locuia în ceea ce este astăzi Albania centrală. 

Cultura medievală

În ultima parte a Evului Mediu, societatea urbană albaneză a atins un punct culminant de dezvoltare. Comerțul exterior a înflorit atât de mult încât negustori albanezi de frunte aveau propriile agenții în Veneția, Ragusa (actualul Dubrovnik, Croația) și Tesalonic (actualul Thessaloníki, Grecia). Prosperitatea orașelor a stimulat dezvoltarea educației și a artelor. Cu toate acestea, albaneza nu era limba folosită în școli, biserici și în tranzacțiile guvernamentale oficiale. În schimb, greaca și latina, care beneficiau de sprijinul puternic al statului și al bisericii, erau limbile oficiale ale culturii și literaturii.

Noul sistem administrativ al temelor, sau provinciile militare create de Imperiul Bizantin, a contribuit la creșterea în cele din urmă a feudalismului în Albania, deoarece soldații țărani care îi serveau pe stăpânii militari au devenit șerbi pe moșiile acestora. Printre familiile de frunte ale nobilimii feudale albaneze se numărau Thopias, Balshas, Shpatas, Muzakas, Aranitis, Dukagjins și Kastriotis. Primii trei dintre aceștia au ajuns conducători ai unor principate care erau practic independente de Bizanț

Imperiul Otoman: Natura dominației turcești

Turcii și-au stabilit dominația asupra Albaniei exact în momentul în care Renașterea începea să se desfășoare în Europa. Izolată de contactul și schimburile cu Europa de Vest, Albania nu a avut nicio șansă de a participa sau de a beneficia de realizările umaniste ale acelei epoci. Cucerirea a provocat, de asemenea, mari suferințe și distrugeri vaste ale economiei, comerțului, artei și culturii țării. În plus, pentru a scăpa de persecuțiile cuceritorilor, aproximativ un sfert din populația țării a fugit în străinătate, în sudul Italiei, în Sicilia și pe coasta dalmată.

Albanezii s-au revoltat de nenumărate ori împotriva ocupației otomane. 

Pentru a controla ravagiile rezistenței albaneze precum și pentru a apropia spiritual Albania de imperiu, otomanii au inițiat, spre sfârșitul secolului al XVI-lea, o campanie sistematică de islamizare a populației. Această campanie a continuat pe parcursul secolului următor, la sfârșitul căruia două treimi din populație s-a convertit la islam. Unul dintre motivele principale pentru care albanezii au devenit musulmani a fost acela de a scăpa de violența și exploatarea turcească, un exemplu fiind un impozit zdrobitor pe care creștinii ar fi trebuit să îl plătească dacă refuzau să se convertească.

Islamizarea a agravat fragmentarea religioasă a societății albaneze, care apăruse pentru prima dată în Evul Mediu și care a fost folosită ulterior de Constantinopol și de vecinii Albaniei în încercările de a diviza și deznaționaliza poporul albanez. Prin urmare, liderii mișcării naționale albaneze din secolul al XIX-lea au folosit strigătul de mobilizare „Religia albanezilor este albaneismul” pentru a depăși diviziunile religioase și a promova unitatea națională.

Albania independentă: Crearea noului stat

La scurt timp după înfrângerea Turciei de către statele europene, o conferință a ambasadorilor marilor puteri (Marea Britanie, Germania, Rusia, Austro-Ungaria, Franța și Italia) s-a reunit la Londra în decembrie 1912 pentru a rezolva problemele nerezolvate ridicate de conflict. Cu sprijinul acordat albanezilor de către Austria-Ungaria și Italia, conferința a convenit asupra creării unui stat independent, Albania. Însă, la trasarea granițelor noului stat, sub presiunea puternică a vecinilor Albaniei, marile puteri au ignorat în mare măsură realitățile demografice și au cedat Serbiei vasta regiune Kosovo, în timp ce, în sud, Grecia a primit cea mai mare parte din Cameria, o parte din vechea regiune a Epirului, centrată pe râul Thiamis.

Mulți observatori s-au îndoit că noul stat va fi viabil cu aproximativ jumătate din pământurile și populația albaneză rămase în afara granițelor sale, mai ales că aceste pământuri erau cele mai productive în ceea ce privește producția de cereale alimentare și animale. 

Pe de altă parte, o mică comunitate de aproximativ 35.000 de etnici greci a fost inclusă în granițele Albaniei. (Cu toate acestea, Grecia, care îi număra pe toți albanezii de credință ortodoxă – 20 la sută din populație – ca fiind greci, a susținut că numărul etnicilor greci era considerabil mai mare). Ulterior, Kosovo și minoritatea greacă au rămas probleme supărătoare în relațiile albanezo-grecești și albanezo-iugoslave.

Marile puteri au numit, de asemenea, un prinț german, Wilhelm zu Wied, ca domnitor al Albaniei. Wilhelm a sosit în Albania în martie 1914, dar necunoașterea Albaniei și a problemelor sale, la care s-au adăugat complicațiile apărute în urma izbucnirii Primului Război Mondial, l-au determinat să plece din Albania șase luni mai târziu. Războiul a aruncat țara într-o nouă criză, deoarece armatele Austro-Ungariei, Franței, Italiei, Greciei, Muntenegrului și Serbiei au invadat-o și ocupat-o. 

Rămasă fără nicio conducere sau autoritate politică, țara a intrat în haos, iar soarta ei însăși atârna de un fir de păr. La Conferința de pace de la Paris de după război, dispariția Albaniei a fost evitată în mare parte datorită eforturilor președintelui american Woodrow Wilson, care a respins prin veto un plan al Marii Britanii, Franței și Italiei de împărțire a Albaniei între vecinii săi.

Un congres național, desfășurat la Lushnje în ianuarie 1920, a pus bazele unui nou guvern. În luna decembrie a aceluiași an, Albania, de data aceasta cu ajutorul Marii Britanii, a fost admisă în Liga Națiunilor, obținând astfel pentru prima dată recunoașterea internațională ca națiune și stat suveran.

Al Doilea Război Mondial

În octombrie 1940, forțele italiene au folosit Albania ca bază militară pentru a invada Grecia, dar au fost rapid respinse în Albania. După ce Germania nazistă a învins Grecia și Iugoslavia în 1941, regiunile Kosovo și Çamëria au fost unite cu Albania, creându-se astfel un stat albanez unit din punct de vedere etnic. Noul stat a durat până în noiembrie 1944, când germanii – care înlocuiseră forțele de ocupație italiene după capitularea Italiei în 1943 – s-au retras din Albania. Kosovo a fost apoi reîncorporat în partea sârbă a Iugoslaviei, iar Çamëria în Grecia.

Între timp, diversele grupuri comuniste care apăruseră în Albania lui Zog au fuzionat în noiembrie 1941 pentru a forma Partidul Comunist Albanez și au început să lupte împotriva ocupanților ca o forță de rezistență unificată. După o luptă încununată de succes împotriva fasciștilor și a altor două grupuri de rezistență care se luptau cu aceștia pentru putere – Frontul Național (Balli Kombëtar) și Partidul Legalității (Legaliteti) pro-Zog – comuniștii au preluat controlul țării la 29 noiembrie 1944. Enver Hoxha, un instructor universitar care condusese lupta de rezistență a forțelor comuniste, a devenit liderul Albaniei în virtutea funcției sale de secretar general al partidului. Albania, care înainte de război fusese sub dictatura personală a regelui Zog, a căzut acum sub dictatura colectivă a Partidului Comunist Albanez. În 1946, țara a devenit oficial Republica Populară Albania, iar în 1976 Republica Populară Socialistă Albania.

Statul stalinist

Noii conducători au moștenit o Albanie chinuită de o mulțime de probleme: sărăcie generalizată, analfabetism copleșitor, gjakmarrje („dușmănii de sânge”), epidemii de boli și subjugarea grosolană a femeilor. În încercarea de a eradica aceste maladii, comuniștii au elaborat un program de modernizare radicală menit să aducă eliberarea socială și economică a Albaniei, completând astfel eliberarea politică obținută în 1912. Primul act major al guvernului pentru a „construi socialismul” a fost o reformă agrară rapidă și fără compromisuri, care a desființat marile proprietăți funciare ale bey-urilor din sud și a distribuit parcelele către țăranii fără pământ și alți țărani. Acest lucru a distrus clasa puternică a bey-urilor. De asemenea, guvernul a trecut la naționalizarea industriei, a băncilor și a tuturor proprietăților comerciale și străine.

Cruce cu imagini cu preoți uciși în timpul regimului comunist din Albania, Catedrala Sfântul Pavel din Tirana; foto: dreamstime.com

Cruce cu imagini cu preoți uciși în timpul regimului comunist din Albania, Catedrala Sfântul Pavel din Tirana; foto: dreamstime.com

La scurt timp după reforma agrară, guvernul albanez a început să colectivizeze agricultura, finalizând lucrarea în 1967. Ca urmare, țăranii au pierdut titlul de proprietate asupra terenurilor lor. În plus, liderii lui Hoxha au extins noua ordine socialistă la munții nordici, mai aspri și mai izolați, doborând la rândul lor instituția milenară a feudei de sânge și structura patriarhală a familiei și a clanurilor și distrugând astfel clasa semifeudală a bajraktarilor. Rolul tradițional al femeilor și anume, izolarea în casă și la fermă s-a schimbat radical pe măsură ce acestea au obținut egalitatea legală cu bărbații și au devenit participante active în toate domeniile societății.

Pentru a obține ajutorul economic necesar pentru modernizare, precum și sprijinul politic și militar pentru a-și spori securitatea, Albania s-a adresat lumii comuniste: Iugoslavia (1944-1948), Uniunea Sovietică (1948-1961) și China (1961-1978). Din punct de vedere economic, Albania a beneficiat foarte mult de pe urma acestor alianțe: cu ajutorul a sute de milioane de dolari sub formă de ajutoare și credite și cu ajutorul unui număr mare de tehnicieni și specialiști trimiși de aliații săi, Albania a reușit să pună bazele unei industrii moderne și să introducă mecanizarea în agricultură. Ca urmare, pentru prima dată în istoria modernă, populația albaneză a început să iasă din înapoierea seculară și, pentru o vreme, s-a bucurat de un nivel de trai mai ridicat.

Din punct de vedere politic, Hoxha a fost dezamăgit de aliații și patronii săi comuniști și a rupt cu fiecare dintre ei, acuzându-i că au abandonat marxism-leninismul și cauza proletariatului de dragul apropierii de Occidentul capitalist. Înstrăinată atât de Est, cât și de Vest, Albania a adoptat o politică de „autonomie” și a devenit cunoscută ca un bastion izolat al stalinismului.

Prăbușirea comunismului

După moartea lui Hoxha în 1985, succesorul său ales, Ramiz Alia, a încercat să păstreze sistemul comunist, introducând în același timp reforme treptate pentru a revigora economia, care era în declin constant de la încetarea ajutorului din partea foștilor aliați comuniști. În acest scop, el a legalizat unele investiții în Albania de către firme străine și a extins relațiile diplomatice cu Occidentul.

Dar, odată cu căderea comunismului în Europa de Est în 1989, diverse segmente ale societății albaneze au devenit active din punct de vedere politic și au început să se agite împotriva guvernului. Grupurile cele mai înstrăinate au fost intelectualii și clasa muncitoare, în mod tradițional avangarda unei mișcări sau organizații comuniste, precum și tineretul albanez, care fusese frustrat de anii de izolare și restricții. Ca răspuns la aceste presiuni, Alia a acordat cetățenilor albanezi dreptul de a călători în străinătate, a restrâns puterile Sigurimi, a restabilit libertatea religioasă și a adoptat unele măsuri de piață liberă pentru economie. În decembrie 1990, Alia a aprobat crearea de partide politice independente, semnalând astfel sfârșitul monopolului oficial al comuniștilor asupra puterii.

Cu fiecare concesie făcută opoziției, controlul absolut al statului asupra societății albaneze a slăbit. Instabilitatea economică, socială și politică continuă a dus la căderea mai multor guverne, iar în martie 1992 a fost obținută o victorie electorală decisivă de către opoziția anticomunistă, condusă de Partidul Democrat. Alia a demisionat din funcția de președinte și a fost succedat de Sali Berisha, primul lider democratic al Albaniei de la episcopul Noli.

Albania democrată

Progresele Albaniei în direcția reformei democratice i-au permis să devină membră a Conferinței pentru Securitate și Cooperare în Europa (în prezent Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa), punând capăt în mod oficial izolării sale. Eforturile de a stabili o economie de piață liberă au provocat perturbări grave, dar au deschis, de asemenea, calea pentru ca Albania să obțină sume mari de ajutor din partea țărilor dezvoltate. Albania a început astfel să își integreze politica și instituțiile cu Occidentul, pe care albanezii l-au considerat din punct de vedere istoric ca fiind casa lor culturală și geografică.

În 1997, economia s-a prăbușit atunci când mulți albanezi și-au pierdut economiile în diverse scheme de investiții piramidale. Trupele de menținere a păcii ale Organizației Națiunilor Unite au fost aduse pentru a înăbuși dezordinea civilă rezultată, iar Partidul Socialist Albanez a câștigat detașat alegerile legislative care au avut loc în acel an (și și-a menținut puterea în alegerile din 2001, în fruntea coaliției Alianța pentru stat). În 1999, aproximativ 450.000 de etnici albanezi s-au refugiat în Albania din cauza războiului din regiunea Kosovo din Serbia. Tulburările etnice au tensionat, de asemenea, relațiile Albaniei cu republica macedoneană în 2001, când marea minoritate albaneză din această țară a organizat o rebeliune armată. În 2003, tensiunile s-au redus, iar cele două țări, împreună cu Croația, au convenit să se unească pentru a lupta împreună împotriva crimei organizate.

În urma alegerilor legislative din 2005, puterea a revenit Partidului Democrat, iar fostul președinte Berisha a fost numit prim-ministru. Acesta a depus eforturi pentru a pune în aplicare schimbări economice și sociale în vederea aderării la Uniunea Europeană (UE) și la Organizația Tratatului Atlanticului de Nord (NATO), inclusiv prin luarea de măsuri pentru a reduce rata ridicată a criminalității din Albania și pentru a descuraja corupția și traficul de droguri. În 2008, Albania a fost invitată în mod oficial să adere la NATO, iar la 1 aprilie 2009 a devenit membru oficial al alianței. Berisha a rămas prim-ministru în urma alegerilor legislative din luna iunie a aceluiași an, când democrații i-au învins pe socialiști cu o diferență mică. Rezultatele oficiale au venit la aproape o lună de la închiderea urnelor, deoarece socialiștii au cerut renumărarea voturilor. Unii observatori internaționali au declarat, de asemenea, că au avut loc nereguli electorale. Socialiștii au răspuns prin boicotarea parlamentului și organizarea de proteste de stradă împotriva guvernului Berisha. În ianuarie 2011, o demonstrație în fața biroului prim-ministrului a devenit violentă, iar patru protestatari au fost împușcați și uciși de către gărzi. Tensiunea continuă dintre guvern și opoziție a subminat încercările Albaniei de a obține statutul de candidat la succesiunea în UE. În timp ce clasa politică albaneză se străduia să restabilească încrederea alegătorilor și să asigure transparența procedurilor electorale din țară, Albania a fost lovită de o economie leneșă. Parteneri comerciali precum Italia și Grecia s-au aflat în centrul crizei datoriilor din zona euro, iar exporturile și remitențele străine au avut de suferit în consecință.

Campania care a condus la alegerile generale din iunie 2013 a fost în mare parte pașnică și ordonată, dar a fost afectată de un schimb de focuri în ziua alegerilor, în urma căruia un candidat democrat a fost rănit, iar un susținător socialist a murit. Rezultatele acestor alegeri au semnalat o schimbare dramatică în ordinea politică albaneză. Socialiștii, conduși de fostul primar al Tiranei Edi Rama, au obținut o majoritate considerabilă de locuri în parlament, iar Berisha, care fusese figura dominantă în politica albaneză de la căderea comunismului, și-a recunoscut înfrângerea. În 2014, Albaniei i s-a acordat statutul de țară candidată la aderarea la UE, însă progresul țării către statutul de membru cu drepturi depline depindea de adoptarea unor reforme politice și economice semnificative. Coaliția condusă de Partidul Socialist al lui Rama a triumfat în alegerile locale din iunie 2015, câștigând 46 din cele 61 de primării. Evenimentul a semnalat un punct de cotitură binevenit în istoria postcomunistă a țării, deoarece a fost în mare parte lipsit de neregulile și violențele care au marcat alegerile anterioare.