Infofinanciar > Esential > Pe ce resurse se bazează economia Irakului. Țara din Orientul Mijlociu are printre cele mai mari rezerve de gaz și petrol
Esential

Pe ce resurse se bazează economia Irakului. Țara din Orientul Mijlociu are printre cele mai mari rezerve de gaz și petrol

Petrol Irak, Sursa foto dreamstime
Sursa foto: Dreamstime

Țara din Orientul Mijlociu iese în evidență datorită potențialului său neexploatat de valorificare a resurselor sale naturale, inclusiv a populației, a poziției sale strategice, a rezervelor de gaz și petrol și a industriei agricole. Toate aceste elemente pot fi cruciale pentru redresarea economiei Irakului, dacă se creează condițiile corecte.

Se crede că Irakul deține a cincea cea mai mare rezervă de petrol din lume, cu rezerve cunoscute estimate la 145 de miliarde de barili. Aceasta reprezintă aproximativ 17% din rezervele totale de petrol din Orientul Mijlociu și 8% din totalul rezervelor mondiale. De asemenea, Irakul se află pe locul al doilea în Organizația Țărilor Exportatoare de Petrol OPEC (după Arabia Saudită) în ceea ce privește producția de petrol.

Resurse naturale nesemnificative

În ceea ce privește producția anuală, veniturile din petrol ale Irakului au crescut de la 33,92 miliarde de dolari în 2020 la aproape 75,65 miliarde de dolari în 2021, o creștere de 123%, ca urmare a creșterii prețurilor internaționale la petrol. Este demn de remarcat faptul că, în 2021, prețul mediu al barilului de petrol a crescut la 68,38 dolari, adică de 1,78 ori mai mare decât prețul mediu din anul precedent, care nu a depășit 38,41 dolari pe baril.

Această creștere a prețului barilului de petrol ar fi trebuit să ofere un impuls semnificativ economiei interne irakiene, care se bazează pe veniturile din petrol pentru 85% din bugetul sectorului public.

Dar resursele naturale ale Irakului sunt mult mai mult decât atât. Cu aproximativ 137 de trilioane de metri cubi de rezerve dovedite, Irakul se află pe locul 10 la nivel mondial în ceea ce privește cantitatea totală de rezerve de gaze verificate.

În plus, mai mult de 80 % din teritoriul irakian nu a fost încă explorat în ceea ce privește potențialele rezerve de gaze naturale, ceea ce reprezintă o oportunitate nelimitată pentru descoperirea de rezerve suplimentare de gaze în viitor. Irakul ar fi trebuit să poată beneficia de mari oportunități economice în ultimele luni, ca urmare a creșterii continue a prețurilor la gazele naturale, precipitată de războiul din Ucraina.

Potențial comercial, agricol și demografic

Pe lângă bogățiile sale naturale enorme, Irakul are și avantaje legate de poziția sa strategică, care îi permite să joace un rol important în economia mondială. Iranul, care consideră Irakul o poartă comercială esențială spre est, și Golful Arabiei, cel mai important bloc economic și financiar din regiune, sunt vecinii geografici ai țării.

În plus, are granițe comune cu Levantul, care oferă un acces important la Marea Mediterană, și cu Turcia, care servește drept poartă de acces esențială către piețele europene. Acest lucru prezintă în mod clar Irakului o oportunitate de a combina fructele financiare ale bogățiilor sale naturale cu capacitățile comerciale oferite de locația sa și de rolul strategic pe care îl poate juca în raport cu această locație.

Mesopotamia se caracterizează prin soluri fertile și câmpii largi, potrivite pentru activitatea agricolă. Această regiune specială găzduiește, de asemenea, o abundență de ape subterane regenerabile, de fapt peste 5 miliarde de metri cubi, pe lângă apele râurilor Tigru și Eufrat.

O altă  resursă importantă pentru economia Irakului este forța sa de muncă tânără, care poate aduce dinamism în orice dezvoltare economică a unei țări. Aproximativ 64% din populația țării are vârsta cuprinsă între 15 și 25 de ani, conform statisticilor din ancheta privind forța de muncă. În plus, Irakul are o comunitate academică înfloritoare care ar putea spori considerabil competențele și cunoștințele forței de muncă.

Criza deficitului de energie electrică

Cu toate acestea, Irakul are probleme și dificultăți semnificative în ciuda tuturor acestor avantaje, ceea ce este remarcabil având în vedere bogăția națiunii în resurse naturale. În ciuda faptului că posedă rezerve substanțiale de petrol și gaze naturale, irakienii continuă să se confrunte cu o criză de electricitate, ceea ce îi obligă să investească în generatoare private costisitoare pentru a acoperi întreruperile de energie electrică la nivel național.

Cererea de energie pentru funcționarea aparatelor de aer condiționat crește în timpul verii, când temperaturile urcă până la 45-50 de grade Celsius. În realitate, în timp ce Irakul are nevoie de aproximativ 28 de gigawați de energie electrică pentru a satisface cererile de vârf ale rezidenților săi, producția locală ajunge la doar 18 gigawați.

Faptul că Irakul a cheltuit peste 81 de miliarde de dolari pentru industria energetică în ultimii ani și totuși nu a reușit să depășească această situație evidențiază amploarea risipei și a managementului defectuos din acest sector în special.

Din cauza incapacității industriilor cheie de a funcționa în timpul întreruperilor de energie electrică, a efectelor care rezultă asupra producției și profitabilității, precum și a costului pe care irakienii îl suportă dacă folosesc generatoare private pentru a produce energie electrică, Irakul înregistrează o pierdere economică anuală de aproximativ 40 de miliarde de dolari. Potrivit unor estimări neoficiale, în Irak există 4,5 milioane de generatoare private funcționale sau un generator la fiecare nouă persoane.

Sursa:fanack.com