Infofinanciar > Esential > Pe ce industrie se bazează economia Egiptului. Țara din Orientul Mijlociu este un jucător important în producția globală de petrol
Esential

Pe ce industrie se bazează economia Egiptului. Țara din Orientul Mijlociu este un jucător important în producția globală de petrol

Egipt, sursa foto dreamstime
sursa foto dreamstime

Economia egiptului este dictată de industria energetică a țării, care este principala sursă de capital străin. Principalele sectoare ale acestei industrii sunt petrolul, gazele naturale, energia hidroelectrică, precum și energia solară și eoliană. Țara din Orientul Mijlociu este un producător de energie important pentru economia mondială.

Petrolul domină industria energetică a Egiptului, țara producând până la 0,9 milioane de barili de petrol în fiecare zi. Rezervele dovedite de petrol pe care se află Egiptul sunt printre cele mai mari la nivel mondial, fiind estimate la 3,7 miliarde de barili.

Industria petrolieră, motorul economiei Egiptului

Egiptul este un jucător important în producția globală de petrol și este membru al OAPEC (acronim pentru Organizația țărilor arabe exportatoare de petrol). Golful Suez, deșerturile de vest și de est și Peninsula Sinai sunt principalele regiuni producătoare de petrol ale Egiptului. Cea mai mare dintre toate rafinăriile din țară este Rafinăria El-Nasr, situată în Suez, care are o capacitate de rafinare de aproximativ 0,146 milioane de barili de petrol în fiecare zi. Cumulat, toate cele nouă rafinării din țară au o capacitate zilnică de procesare de peste 0,726 milioane de barili.

Egiptul este, de asemenea, un producător important de gaze naturale, având a treia cea mai mare rezervă confirmată de gaze din Africa. Se crede că țara dispune de 120 de trilioane de metri cubi de rezerve de gaze naturale. Se crede că deșerturile de est și de vest ale Egiptului au, cumulat, 5,7 milioane de barili de rezerve de petrol de șist, printre cele mai mari din regiune. Cea mai mare parte a gazelor naturale produse în Egipt este consumată la nivel local. În 2013, 1,9 trilioane de metri cubi din totalul de 2 trilioane de metri cubi de gaze naturale produse în țară au mers pe piața internă. Orientul Mijlociu este o piață importantă pentru gazele naturale egiptene, cea mai mare parte fiind transportată prin intermediul gazoductului Arab Gas Pipeline, lung de 750 de mile.

Energia hidroelectrică este sursa numărul unu de energie electrică a Egiptului, deoarece țara exploatează puterea Nilului. De-a lungul Nilului există numeroase centrale hidroelectrice, cele trei mari fiind barajul înalt de la Aswan, barajul Naga Hamady și barajul Esna. Marele baraj Aswan este cel mai important dintre cele trei și are o capacitate de producție de energie electrică de 2.100 MW. Când vine vorba despre industria petrolieră, Egiptul este un jucător important pentru economia mondială.

Energie solară și eoliană

Un alt sector al industriei este cel al energiei solare. Având în vedere că cea mai mare parte a țării este un deșert și că are unele dintre cele mai mari ore de soare anuale din lume, este de așteptat ca Egiptul să fie un jucător important în producția de energie solară. Dar, în ciuda investițiilor crescute ale guvernului egiptean în surse de energie regenerabilă, energia solară reprezintă doar 1% din energia electrică a țării. Cu toate acestea, Egiptul găzduiește proiecte impresionante de instalații solare, inclusiv cea mai mare instalație solară din lume: Parcul Solar Benban. Energia eoliană este un alt domeniu în care Egiptul are un mare potențial, în special de-a lungul coastei Mării Roșii. Țara a creat infrastructura necesară pentru a exploata această resursă energetică, care se așteaptă să reprezinte aproximativ 12% din producția de energie electrică a țării.

Industria turismului

Un alt contribuitor cheie la economia Egiptului este industria turismului din țară. Această industrie angajează aproximativ 12% din forța de muncă a Egiptului și reprezintă 11% din produsul intern brut al Egiptului. Marile Piramide din Giza, sunt atracția vedetă a țării. Popularitatea Egiptului ca destinație turistică de top a crescut enorm în secolul XX, numărul turiștilor crescând de la 100.000 în 1951, la 5,5 milioane în 2000. Numărul de turiști din Egipt a atins cel mai mare nivel în 2010, când aproximativ 14,7 milioane de vizitatori au vizitat țara, aducând venituri de 12,5 miliarde de dolari. Cu toate acestea, industria încă nu a atins astfel de cote în ceea ce privește veniturile și numărul de turiști, după ce Primăvara arabă din 2011 și tulburările civile care au urmat au ruinat reputația națiunii pe plan internațional. Pentru a ilustra efectele Primăverii Arabe asupra industriei, numărul de turiști a scăzut la 9 milioane în 2011, de la 14 milioane înregistrate în 2010, o scădere de 37%, în timp ce veniturile au scăzut de la 12,5 miliarde de dolari la 8,7 miliarde de dolari în aceeași perioadă. Scăderea numărului de turiști înregistrată în trecutul recent a avut un efect de domino în alte sectoare ale industriei, cum ar fi ospitalitatea, tururile și călătoriile, conform WorldAtlas.