Infofinanciar > Esential > Pe ce industrie se bazează economia Ungariei? Budapesta excelează în rândul țărilor Europei la capitolul auto
Esential

Pe ce industrie se bazează economia Ungariei? Budapesta excelează în rândul țărilor Europei la capitolul auto

Mașini ce sunt parcate în centrul vechi al orașului Budapesta, Ungaria (Sursă foto: dreamstime)
sursă foto: dreamstime

Pandemia de COVID-19 a întrerupt performanțele economiei Ungariei ce se raportaseră în creștere dintre anii 2016-2019, performanțe care au dus la majorări ale ocupării forței de muncă și ale veniturilor, precum și la cea mai mică rată a șomajului din ultimii treizeci de ani. Numeroase industrii ale Ungariei au ajuns să fie afectate.

Până la acel moment, această țară profita de pe urma a numeroase industrii importante ce aduceau un profit considerabil pentru economia Ungariei. Printre acestea se numără:

Automobilele, un domeniu esențial în economia Ungariei

Sectorul auto este una dintre industriile Ungariei de bază și generează aproape 21% din totalul exporturilor. În acest sector activează peste 600 de companii care angajează în total 100 000 de persoane. Patru mari producători de echipamente originale pentru automobile au unități de producție în țară: Suzuki, Audi, Opel și Daimler.

Producția în serie a automobilelor Mercedes-Benz a început în martie 2012 la Kecskemét. Audi s-a extins din 2008 pentru a înființa la Győr a doua cea mai mare fabrică de motoare din lume și un centru de cercetare și dezvoltare, pe lângă asamblarea de automobile.

Investițiile pe scară largă ale producătorilor de echipamente originale au atras numeroși producători de echipamente și alți furnizori. Companiile auto locale mici și mijlocii au devenit, de asemenea, parteneri stabili și strategici atât pentru producătorii auto locali, cât și pentru producătorii auto din Europa de Vest.

Sistemul electronic

Industria electronică este unul dintre cele mai mari industrii din Ungaria, reprezentând 22% din totalul producției manufacturiere maghiare. Țara este cel mai mare producător de electronice din regiunea ECE (Lichidităţile din Europa Centrală şi de Est), asigurând 26% din producția regională totală și beneficii pentru economia Ungariei.

Aproximativ 112.000 de persoane sunt angajate în acest sector. Pe lângă mai mulți producători de echipamente originale de prestigiu, șase din primii 10 furnizori de servicii de producție electronică din Europa sunt prezenți în Ungaria (Jabil, Flextronics, Foxconn, Sanmina, Zollner și Videoton). Unele dintre aceste companii, precum National Instruments și Jabil, desfășoară, de asemenea, activități de cercetare și dezvoltare.

Produse farmaceutice și tehnologie medicală

Industria farmaceutică din Ungaria, cu o tradiție de un secol, este unul dintre cele mai eficiente și de succes sectoare ale economiei maghiare. Cu cele mai dezvoltate sectoare farmaceutice și biotehnologice din Europa Centrală și de Est, Ungaria oferă o bază ideală pentru companiile din domeniul științelor vieții care intenționează să se extindă în continuare în această regiune sau spre statele balcanice, precum și spre piețele mai îndepărtate din Europa de Est și Asia.

Exporturile de produse farmaceutice au atins 3,93 miliarde de dolari în 2011. Sectorul angajează în mod direct aproximativ 15 000 de persoane. Majoritatea companiilor sunt localizate în jurul a patru mari orașe din Ungaria: Budapesta, Debrecen, Szeged și Pécs.

Industria alimentară

Deși ponderea sa în producția industriei maghiare a scăzut în ultimul deceniu, industria de prelucrare a alimentelor rămâne în continuare unul dintre cele mai importante subsectoare ale economiei. În 2011, industria alimentară avea 124 000 de angajați. Veniturile sale din exporturi sunt vitale pentru balanța comercială generală a Ungariei.

Ungaria este singurul exportator net de produse agricole și alimentare din regiunea ECE. Industria generează 6% din exporturile țării. Majoritatea companiilor din industria alimentară (peste 85%) sunt microîntreprinderi care angajează mai puțin de 10 persoane. Ponderea capitalului străin în această industrie este de 47%. Prelucrarea cărnii, a cafelei și a ceaiului, precum și fabricarea băuturilor răcoritoare sunt sectoarele cu cea mai mare pondere a investițiilor străine directe în industria alimentară din Ungaria.

Companiile multinaționale implicate în procesarea uleiurilor vegetale și în dulciuri și gustări, de exemplu, domină sectorul. În total, există aproximativ 200 de mari producători de alimente, dintre care două treimi sunt deținute de investitori străini. Marii producători folosesc în principal materii prime din această țară, aducând beneficii economiei Ungariei.

Datele recente demonstrează ponderea tot mai mare a ISD în producția de uleiuri vegetale, care a fost beneficiarul a aproape jumătate din intrările de capital străin în industria alimentară în 2011.