Infofinanciar > Esential > Pe ce industrie se bazează economia Serbiei? Unul dintre statele Europei între auto și agricultură
Esential

Pe ce industrie se bazează economia Serbiei? Unul dintre statele Europei între auto și agricultură

agricultură serbia (sursă foto: dreamstime)
sursă foto: dreamstime

Serbia este situată în inima Europei de Sud-Est, întro zonă cu numeroase piețe emergente, toate acestea având planuri de dezvoltare economică axate pe alinierea la standardele Uniunii Europene a codurilor juridice, codurilor de muncă și codurilor fiscale, a sistemelor educaționale și medicale, a infrastructurilor energetice, de transport și de telecomunicații, precum și a cadrelor de securitate și apărare.

Cu o populație de 6,8 milioane de locuitori, Serbia este cea mai mare și cea mai prosperă economie din Balcanii de Vest, servind drept centru regional pentru companii pentru a avea acces la o piață regională mai mare.

Economia Serbiei, în dezviltare prin industrie

PIB-ul nominal în 2022 ajunge la suma de 65,08 miliarde de dolari, ceea ce înseamnă 9.570 de dolari pe cap de locuitor. PIB-ul bazat pe paritatea puterii de cumpărare este proiectat la 155,720 miliarde de dolari pentru 2022, ceea ce reprezintă 22.900 de dolari pe cap de locuitor. Cele mai puternice sectoare ale Serbiei sunt energia, industria auto, mineritul și agricultura. Exporturile industriale primare sunt automobilele, metalele de bază, mobila, prelucrarea alimentelor, mașinile, produsele chimice, zahărul, anvelopele, hainele, produsele farmaceutice. Comerțul joacă un rol major în producția economică a Serbiei. Serbia se află în procesul gradual de aderare la UE și primește fonduri de dezvoltare substanțiale din partea UE. Principalii parteneri comerciali ai Serbiei sunt Germania, Italia, China și Rusia.

Rusia, China și țările vecine din Balcani sunt foarte active în Belgrad, capitala țării, dar și în alte centre industriale, concentrându-se pe achiziții, investiții, continuarea liberalizării comerțului și infrastructură, ajutând foarte mult economia Serbiei. Serbia este al patrulea cel mai mare beneficiar al investițiilor chinezești din Europa, în special în proiecte greenfield, și este un participant activ la Inițiativa Belt & Road a Chinei.

Agricultură

Industria agricolă are una foarte performantă în țară din Europa datorită condițiilor meteorologice favorabile. Aproximativ cinci milioane de hectare de teren din țară sunt disponibile pentru agricultură. Dintre terenurile utilizate pentru agricultură, 3,3 milioane de hectare sunt terenuri arabile. Exporturile agricole contribuie cu o cincime din totalul vânzărilor Serbiei pe piețele mondiale.

Țara se numără printre cei mai mari furnizori de fructe pe piața Uniunii Europene, Germania și Franța constituind cea mai mare parte a piețelor. În 2016, exporturile de produse alimentare și agricole au fost în valoare de 3,2 miliarde dolari. Producția agricolă este repartizată între cultivarea culturilor agricole și creșterea animalelor (și a păsărilor de curte) în proporție de 70% și, respectiv, 30%. Printre produsele de origine animală care sunt exportate se numără carnea de porc, produsele lactate, păsările de curte și carnea de vită.

Industrii de producție

În 2008, industria prelucrătoare a contribuit la aproximativ un sfert din PIB-ul Serbiei. Industria este dominată de industria minieră, de cea a prelucrării alimentelor, de industria auto, de metale de bază, de produse chimice farmaceutice, de textile și de produse chimice. Industria farmaceutică din Serbia a fost evaluată la 1,17 miliarde de euro în 2008, ceea ce a făcut ca această țară să se situeze printre cele 20 de piețe cheie din Europa Centrală și de Est. Țara este, de asemenea, populară pentru fabricarea celebrelor smartphone-uri Tesla.

Industria auto din această țară reprezintă o parte semnificativă a economiei Serbiei. Sectorul este dominat de industriile germane. Acesta reprezintă 10% din exporturile Serbiei, precum și 14% din investițiile străine în Serbia. Industria auto oferă locuri de muncă pentru peste 40.000 de persoane. Fiat Chrysler Automobile este cel mai mare investitor în industria auto din Serbia. Compania produce puțin peste 100.000 de vehicule pe an, care sunt exportate în principal în Statele Unite, în fosta Iugoslavie și Rusia, precum și pe piețele Uniunii Europene. Rusia importă 31% din produsele auto din Serbia.

Industria minieră

Serbia este cunosctută la nivelul economiei mondiale pentru bogăția în resurse minerale, cum ar fi cărbunele și aurul. Deoarece mineritul este o întreprindere care necesită mult capital, țara și-a deschis porțile pentru investitorii străini. Multe companii străine angajate în minerit provin din Canada și SUA.

În Serbia există, de asemenea, peste 100 de câmpuri de explorare, companiile străine investind anual între 10 și 100 de milioane USD pentru explorare geologică. Serbia este al 18-lea cel mai mare producător de cărbune din lume, cu depozite miniere situate în bazinele Kolubara și Kostolac. Este, de asemenea, al 23-lea producător de cupru, care este dominat de compania minieră RTB Bor. Minele de extracție a aurului sunt situate în estul Serbiei, în zone precum Bor, Raska, Majdanpek, Negotin, Zajecar, Medvedja. Se crede că Serbia deține resurse minerale în valoare de 263 de miliarde USD. Cu toate acestea, doar 3,7 miliarde USD sunt exploatate.

Industria de mașini și construcții

Industria de mașini și construcții este localizată în principal în capitala țării. Acest sector a crescut rapid datorită modernizării celor trei mari orașe din Serbia, și anume Novi Sad, Belgrad și Niš. Acesta a fost afectat negativ de criza financiară globală din 2007. Atunci, peste 2.000 de companii de construcții și-au întrerupt activitatea, 100 au dat faliment, iar peste 20.000 de muncitori și-au pierdut locurile de muncă.

Criza financiară care a afectat majoritatea economiilor mondiale a avut un impact negativ asupra industriei de mașini și construcții. Cu toate acestea, industria și-a revenit în anii care au urmat, iar în prezent crește într-un ritm rapid datorită ratelor de impozitare favorabile și investițiilor mari din partea investitorilor străini.