Infofinanciar > Esential > Ce importanță are agricultura în economia Serbiei? Această țară din Europa este cea mai mare piață agricolă din Balcanii de Vest
Esential

Ce importanță are agricultura în economia Serbiei? Această țară din Europa este cea mai mare piață agricolă din Balcanii de Vest

agricultura din serbia (sursă foto: Dreamstime)
sursă foto: Dreamstime

Agricultura și producția alimentară reprezintă cel mai important sector de export pentru Serbia, reprezentând peste 10 % din PIB-ul țării și aproximativ 20 % din totalul exporturilor. Ministerul Agriculturii, Silviculturii și Gospodăriei Apelor (MAFWM) este responsabil de strategia guvernamentală privind comerțul agricol intern și internațional, de prelucrarea alimentelor, de dezvoltarea rurală, de silvicultură și de gestionarea apei.

Serbia este cea mai mare piață agricolă din Balcanii de Vest, cu o tradiție în domeniul producției agricole și al prelucrării alimentelor. Serbia este un lider mondial în producția de porumb și zmeură nemodificată genetic. Industria de prelucrare a alimentelor reprezintă aproximativ o treime din întreaga industrie de prelucrare din Serbia.

Cifre despre agricultura Serbiei

În prezent, în agricultura din Serbia, peste 15 000 de întreprinderi din domeniul alimentar sunt operaționale. Aproximativ 90 la sută dintre acestea sunt microîntreprinderi, întreprinderi mici sau mijlocii. Această industrie angajează peste 100 000 de persoane și reprezintă unul dintre rarele exemple de sectoare care nu au fost afectate negativ de criza COVID-19. Cele mai mari subsectoare în funcție de valoare sunt lactatele, carnea, fructele, legumele, vinul și produsele de panificație.

Piața sârbă oferă oportunități bune pentru exportatorii americani de produse agricole orientate spre consum. Unul dintre principalele obstacole în calea creșterii cotei de piață americane în Serbia este taxa vamală de import de 5-30% percepută în port, în comparație cu taxele de import zero pentru produsele din țările cu care Serbia a semnat acorduri de liber schimb.

Mărfuri importante din Statele Unite, anual: migdale (6,2 milioane de dolari), alimente de consum/generale (5,4 milioane de dolari), snack-uri (2,4 milioane de dolari), whisky bourbon (2,1 milioane de dolari), semințe de legume (1,2 milioane de dolari). Există, de asemenea, oportunități de extindere a exporturilor americane de produse de mare valoare, cum ar fi nucile, stafidele, gustările, concentratele de băuturi, semințele și răsadurile de plantare, materialul seminal și embrionii de bovine, aromele și parfumurile.

Cerealele în economia Serbiei

La 20 aprilie 2022, Serbia a ridicat interdicția privind exportul de grâu, porumb, făină și ulei rafinat de floarea-soarelui, care a fost introdusă ca răspuns la inflația prețurilor la nivelul economiei mondiale și la întreruperile rezultate din războiul din Ucraina. În locul acesteia, guvernul a introdus cote lunare de export, extinse ulterior la cote de trei luni.

La 30 aprilie, GdS (Sistemul de Distribuție Global) a majorat cotele de export pentru grâu și făină de grâu. La 11 mai, reprezentanții GdS au decis să ridice cotele la exportul de făină de grâu începând cu 15 mai.

Comerț agricol

Cel mai important partener comercial al Serbiei este Uniunea Europeană. Exporturile către țările Europei membre blocului comunitar reprezintă 55 % din totalul exporturilor agricole ale Serbiei, în timp ce importurile din UE reprezintă 50 % din totalul importurilor agricole ale Serbiei. Din 2001, Serbia beneficiază de acces preferențial pentru exporturile sale agroalimentare către UE.

Produsele sârbești cu cel mai bun potențial de producție și de export rămân cerealele, semințele oleaginoase, zahărul, fructele, legumele, băuturile nealcoolice, apa și produsele de cofetărie. Începând cu 1 ianuarie 2014, în temeiul Acordului de stabilizare și asociere, tarifele pentru majoritatea produselor agroalimentare din UE au fost reduse de la 23 la sută la zero la sută.

Doar câteva produse agroalimentare strategice vor continua să aibă taxe vamale (în medie de aproximativ 3,2 la sută). Serbia are, de asemenea, acorduri de liber schimb (ALS) cu Federația Rusă, Turcia, țările AELS (Islanda, Liechtenstein, Norvegia și Elveția), Belarus și Kazahstan.

Comerțul agricol cu Statele Unite ale Americii

Importurile totale de produse agroalimentare din Statele Unite în Serbia pentru au fost evaluate la peste 28 de milioane de dolari, cu aproximativ 20 % mai mult decât în 2020. În ciuda creșterii exporturilor de produse agricole și alimentare din Statele Unite în Serbia, tarifele vamale rămân un obstacol major în calea creșterii cotei de piață americane în Serbia.

În prezent, Serbia percepe taxe vamale de import de 5-30% pentru produsele americane, în comparație cu taxe de import zero pentru produsele provenite din Uniunea Europeană și din alte țări cu care Serbia a semnat acorduri de liber schimb.

În agricultura din Serbia, exporturile agroalimentare americane au constat în principal în migdale, porumb, semințe de floarea-soarelui, semințe de plante vegetale, alimente dietetice și proteine concentrate fără grăsimi lactate, băuturi alcoolice, pește și fructe de mare congelate, gustări și fructe. Prognoza pe termen lung pentru aceste produse este că acestea vor continua să crească. Pe termen mediu, Serbia va crește, de asemenea, probabil, importurile de semințe de plantare, pește și produse pescărești și carne de pasăre pentru procesare, produse de consum de mare valoare și băuturi.

Ce se va întâmpla în următorii ani?

Există, de asemenea, posibilități de extindere a exporturilor americane de produse cu valoare ridicată, cum ar fi nucile, stafidele, gustările, concentratele de băuturi, semințele și răsadurile de plantare, materialul seminal și embrionii de bovine, aromele și parfumurile.

Exporturile agroalimentare din Serbia către Statele Unite au înregistrat un nivel record de peste 100 de milioane de dolari, o creștere de peste 70% în comparație cu aceeași perioadă din 2020. În 2021, Serbia s-a bucurat de un excedent de peste 80 de milioane de dolari în comerțul agricol cu Statele Unite. Principalele importuri agricole din Serbia includ fructe și legume produse și congelate, sucuri de fructe, produse de cofetărie, drojdie, coniac, fructe prelucrate (gemuri, piureuri și jeleuri), porumb dulce, vin, brânză, apă minerală și produse de panificație.

Fără modificări genetice

În 2009, Serbia a adoptat o lege privind organismele modificate genetic care interzice cultivarea și utilizarea acestor produse fără un proces de evaluare științifică.

Legea nu este în conformitate cu reglementările UE, însă chiar și așa, această lege rămâne un obstacol în calea aderării Serbiei la OMC (Organizația Mondială a Comerțului) și, prin urmare, un obstacol pentru ca Statele Unite să primească statutul de națiune cea mai favorizată și taxe de import mai mici pentru exporturile către Serbia, ceea ce va face ca produsele americane să fie mai competitive.

 

Mâine, 1 iulie, cititorii Infofinanciar vor putea regăsi pe site-ul nostru de la ora 11:00 un material amplu despre cele mai importante resurse din Serbia, despre cum vinul și vântul reprezintă unele dintre cele mai importante industrii din această țară.