Infofinanciar > Lumea la zi > Datele comerciale din China dezamăgesc piețele! Ce urmează pentru economia mondială?
Lumea la zi

Datele comerciale din China dezamăgesc piețele! Ce urmează pentru economia mondială?

china, Sursă foto: economic times
sursa foto economic times

În ciuda așteptărilor ridicate, datele comerciale recente din China pentru luna mai nu au avut un impact semnificativ asupra piețelor. Chiar și în contextul unei economii mondiale tot mai slabe, dinamica din a doua cea mai mare economie a lumii nu a reușit să agite prea multe lucruri. Cu toate acestea, datele au alimentat speculațiile cu privire la posibile măsuri de stimulare politică din partea Beijingului. 

Ca fapt divers, exporturile din China au înregistrat o scădere mai mare decât se aștepta, de 7,5% de la an la an, trimițând excedentul comercial la cel mai scăzut nivel din ultimele 13 luni, în timp ce importurile au rămas împotmolite în teritoriu negativ. 

În timp ce datele au avut un impact imediat redus la scară largă, yuanul chinezesc a slăbit, iar Europa ar putea privi cifrele într-o lumină mai proastă, într-o zi cu puțini catalizatori interni. 

Dobânzile majorate 

Majorarea surprinzătoare a ratei dobânzii de către Banca de Rezervă a Australiei și mesajele de tip „hawkish” de marți continuă să reverbereze, ridicând speculațiile că Banca Canadei ar putea sfida în mod similar previziunile sondajelor prin reluarea majorărilor de rată mai târziu miercuri, ca urmare a recentelor date lipicioase privind inflația. 

Într-adevăr, guvernatorul Băncii de Rezervă a Australiei, Philip Lowe, a explicat decizia de politică de marți într-un discurs adresat bancherilor, după ce banca centrală i-a înșelat pe economiști, care au prezis că va exista o pauză a ratei pentru a doua lună consecutiv. 

Așteptările privind o majorare ulterioară în iulie au atenuat efectele negative ale cifrelor slabe din comerțul chinezesc și ale datelor privind produsul intern brut din primul trimestru, care au fost sub așteptări. 

Contractele futures 

Piețele bursiere din Asia au fost mixte, la fel ca și contractele futures ale acțiunilor americane, după un final ușor mai ferm pe Wall Street. Poziționarea ușoară ar putea să persiste și săptămâna viitoare, când vor avea loc ședințele marilor bănci centrale, în timp ce sezonul de câștiguri se apropie de sfârșit. 

Un colț al pieței care înregistrează volatilitate este bitcoin , care a inversat o mare parte din scăderea bruscă de marți, pe fondul unui asalt spre calitate în spațiul criptografic, ca urmare a extinderii măsurilor de reprimare din SUA asupra burselor și a monedelor mai mici. 

Principalele evoluții care ar putea influența piețele miercuri: 

– Producția industrială germană pentru luna aprilie 

– Fabio Panetta, Edouard Fernandez-Bollo și Luis de Guindos de la Banca Centrală Europeană iau cuvântul la o conferință privind integrarea financiară la Bruxelles 

– Klaas Knot, de la Banca Centrală Europeană, prezintă Parlamentului olandez o informare privind stabilitatea sectorului financiar.

– OCDE actualizează perspectivele economice mondiale.

– Comerțul și creditul de consum în SUA în luna aprilie.

– Decizia de politică monetară a Băncii Canadei, conform reuters.com.