Infofinanciar > Esential > Pe ce industrie se bazează economia Ciprului? Speranța stă în inginerii din această țară din Europe
Esential

Pe ce industrie se bazează economia Ciprului? Speranța stă în inginerii din această țară din Europe

Paphos Cipru Sursă foto: Dreamstime

Sectorul secundar al economiei Ciprului este pe locul al doilea ca pondere la PIB după servicii, care conduc detașat activitățile economice de pe insulă. La fel ca și în cazul agriculturii, industriile prelucrătoare au fost mai productive înainte de separarea dintre Ciprul grec și cel turc. Deși cele două nu sunt state separate, populația vorbitoare de greacă și cea vorbitoare de turcă s-au autosegregat.

Cipru este a treia insulă ca mărime din Marea Mediterană, după Sicilia și Sardinia. Ciprul antic a fost un producător notabil de cupru, minele fiind exploatate încă din anul 2500 î.Hr. În prezent, cuprul, azbestul, piritele de fier și gipsul au contribuit semnificativ la comerțul exterior. Iată care sunt cele mai importante industrii din Cipru.

Industrie și producție

În ultimii ani, sectorul industrial și manufacturier al națiunii a cunoscut un declin treptat, în timp ce sectorul serviciilor continuă să crească. Industria prelucrătoare a reprezentat aproximativ 6,5% din PIB-ul țării în 2013. De asemenea, acest sector a angajat 9% din forța de muncă a națiunii în același an. Țara este clasată pe poziția 39 dintr-un total de 185 de țări în ceea ce privește ușurința de a face afaceri de către Banca Mondială. Clasamentul ia în considerare mediul favorabil și cel de reglementare în deschiderea și funcționarea firmelor locale. Printre principalele produse fabricate în țară se numără textilele, alimentele și băuturile, produsele farmaceutice, mașinile și echipamentele.

Minerit

Sectorul minier are o contribuție relativ mică la economia națiunii. În 2012, sectorul a angajat aproximativ 534 de persoane. Industria minieră, care include cupru, aur, pirită de fier și azbest, a fost la un moment dat foarte profitabilă. Cu toate acestea, sectorul și-a început declinul în anii 1970, ca urmare a unor factori externi, printre care se numără invazia turcă a regiunilor nordice ale insulei în 1974, unde se aflau câteva mine importante, conform sursei noastre, ICET Online.

Dealuri Paphos Cipru Sursă foto: Dreamstime

Dealuri Paphos Cipru Sursă foto: Dreamstime

Performanță

În 2008, PIB-ul din industria prelucrătoare a atins un maxim istoric de 260,53 EUR milioane EUR, însă industria a fost afectată puternic de recesiunea economică din 2013, atingând cel mai scăzut nivel în acel an, cu 155,32 milioane EUR. De atunci, PIB-ul din industria prelucrătoare a urmat o evoluție traiectorie ascendentă. Conform ultimului cifre ale Serviciului de statistică al Republicii Cipru, sectorul reprezintă 209,09 milioane EUR și contribuie cu aproximativ 5% la PIB-ul țării10, cu o valoare a producției de 2 734,4 EUR. milioane de euro (o creștere de 6,4 % în comparație cu 2015 cifrele din 2015). În ciuda acestui fapt, Cipru se situează pe locul 69 din 137 de țări în clasamentul global al Indicelui competitivității 2017-2018 , atunci când vine vorba de perspectivele sale de creștere, evidențiind necesitatea de a se concentra asupra unor potențiale noi oportunități.

Economia cipriotă a înregistrat o redresare robustă în 2021, compensând pierderile cauzate de pandemie, mai mult decât mulți alți reprezentanți ai economiei mondiale. După ce a trebuit să sufere o recesiune de 5,5 % în 2020, PIB-ul real al Ciprului a crescut cu 5,5. % în 2021, depășind nivelul său din 2019, anterior pandemiei. O parte din această redresare s-a datorat redresării sectorului serviciilor, care, împreună cu cererea externă de bunuri, a contribuit la redresarea puternică a economiei în această perioadă. Performanța sectorului a fost stimulată în continuare de o expansiune solidă a exporturilor de tehnologie a informației, de transport, de servicii financiare și de servicii pentru întreprinderi.

Industria de construcții civile, mână în mână cu serviciile imobiliare

În fine, un alt domeniu care a fost important pentru economia Ciprului este piața imobiliară și sectorul construcțiilor. Într-adevăr, la începutul acestui an, directorul general al Asociației dezvoltatorilor de terenuri și clădiri din Cipru, Mersina Isidorou, a declarat că sectorul cipriot al construcțiilor poate ajuta economia să facă față provocărilor cu care se confruntă. „Industria noastră este, în esență, industria grea a Ciprului”, a declarat Isidorou pentru Cyprus Mail, adăugând că aceasta ar trebui să își asume din nou rolul de pilon central de susținere și să ajute economia să depășească dificultățile și provocările care au apărut.
Isidorou a menționat că sectorul construcțiilor a fost unul deosebit de activ în Cipru, cu clienți atât interni, cât și internaționali. Mai mult, ea a precizat că în 2019, ultimul an înainte de pandemie și de criza economică care a urmat, sectorul construcțiilor a adăugat peste 3 miliarde de euro la PIB-ul Ciprului. Această sumă a reprezentat 17 % din PIB-ul cipriot în anul respectiv, mai mult decât contribuția sectoarelor de asigurări, financiar și industrial la un loc. „Având în vedere un astfel de volum de muncă, nu este necesar să subliniem mai mult contribuția sectorului la menținerea locurilor de muncă”, a explicat Isidorou, menționând că peste 35.000 de angajați, majoritatea ciprioți, au fost instruiți și angajați în ultimii ani în numeroase proiecte de complexitate și amploare avansate.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.