Infofinanciar > Info > București și Cluj-Napoca, cele mai scumpe orașe pe piața imobiliară. Care sunt prețurile la apartamente în aceste mari orașe
Info

București și Cluj-Napoca, cele mai scumpe orașe pe piața imobiliară. Care sunt prețurile la apartamente în aceste mari orașe

bihon.ro
bihon.ro

Piața imobiliară are fluctuații în funcție de perioadă, de cererea din domeniu, de tarifele zonelor, condițiile și multe altele. În România, la fel ca în străinătate există un trend care a prins și printre români. Oamenii aleg să stea în chirie, în loc să achiziționeze un apartament. Apartamentele date în chirie reprezintă o sursă de venit profitabilă la momentul actual.

În acest sens, oamenii nu mai aleg să devină proprietari. Acest lucru are la nivel de cauză prețurile imobiliarelor, care au explodat în această perioadă. O familie cu venituri mici și medii nu își poate permite să cumpere un apartament decât cu ajutorul creditelor bancare, care sunt de asemenea, greu de suportat.

Apartamentele se scumpesc

În România, este din ce în ce mai greu să devii proprietar. Prețurile apartamentelor cresc de la o lună la alta, atingând un nivel maxim. Firește, totul se bazează pe locație. Tarifele cresc mult mai repede în marile orașe decât în zonele urbane mai mici. Capitala și Cluj-Napoca sunt fruntașe la prețuri. De exemplu, un apartament în București, aflat într-o clădire nou construită, s-a vândut în luna martie 2023 cu o medie de  peste 1.500 de euro pe metru pătrat. S-a înregistrat o creștere de 0,5% față de luna precedentă.

Există diferențe semnificative ale prețurilor pe piața imobiliară, care sunt date de zona locuinței sau de județul în care se află. Cele mai scumpe apartamente pot fi găsite în Cluj. Cei care aleg să cumpere o locuință vor plăti în medie aproape 2.400 de euro pe metru pătrat. De asemenea,  pentru zonele rezidenţiale, preţul este de 2.500 euro pe metru pătrat în Cluj. În plus, în Brașov, costul apartamentelor a crescut în luna martie 2023 cu 4,6% pentru locuințele nou construite și cu 1,5% pentru apartamentele din blocurile mai vechi. Astfel, o proprietate care în februarie se vindea cu 1.572 de euro pe metru pătrat, costă acum 1.596 de euro pe metru pătrat.

Opus acestor valori se află prețurile pentru imobiliare din orașele mici și medii. Valorile acestor locuințe scad sau chiar stagnează. Spre exemplu, în Sibiu, Oradea şi Ploieşti, în contextul actual, un apartament se vinde cu aproximativ 1.400 de euro pe metru pătrat.

Chirii ieftine în România

Timișoara are cele mai mici tarife la chirii din toată România. Potrivit unui studiu, pentru a închiria o garsonieră ai nevoie în medie de 220 de euro pe lună, un apartament cu două camere costă 350 de euro pe lună, iar un apartament cu trei camere costă 400 de euro pe lună pentru a fi închiriat. Însă, Clujul și Bucureștiul se află la polul opus.

Timișoara oferă unele dintre cele mai ieftine opțiuni de închiriere de locuințe. Analiza arată că, pentru garsoniere, diferența dintre chiriile cerute în Timișoara și Cluj-Napoca sau București este de aproape 30%, iar pentru apartamentele cu 2 și 3 camere este de peste 20%. În București și Cluj-Napoca, tarifele de închiriere sunt cele mai mari din țară, conform Observator .