Infofinanciar > Lumea la zi > Parisul arde! Manifestațiile iau amploare în capitala Franței! Protestatarii se luptă cu forțele de ordine
Lumea la zi

Parisul arde! Manifestațiile iau amploare în capitala Franței! Protestatarii se luptă cu forțele de ordine

proteste în Paris Sursa foto Digi24
Sursa foto: Digi24

Poliția din Paris precizează că au intervenit pentru a-i dispersa pe manifestanți cu tunuri de apă după ce protestatarii au încercat o apropiere de situl Obeliscului Luxor din centrul Place de la Concorde. Manifestanții au devenit violenți după ce, azi , Guvernul și-a asumat, ocolind Parlamentul, legea care mărește cu doi ani limita de vârsta pentru pensionare.

Intersindicatul care luptă pentru eliminarea reformei pensiilor din Franța a îndemnat în repetate rânduri la mitinguri și greve după decizia Executivului francez de a trece legea fără a lua în considerare și votul deputaților. 

Elisabeth Borne, șefa Guvernului a precizat în cursul zilei de ieri că echipa ministerială își asumă răspunderea în fața Adunării Naționale pentru adoptarea reformei pensiilor. Surse din guvernul francez au precizat faptul că Emmanuel Macron a decis să treacă legea prin Parlament fără a mai fi votată reforma controversată, prin care vârsta de pensionare va crește de la 62 la 64 de ani.

Parisul se revoltă împotriva conducătorilor

În aceste condiții revoltați sau animați de sentimentul de furie „câteva mii de manifestanți s-au adunat joi în mai multe orașe din Franța pentru a protesta împotriva reformei pensiilor și a declanșării articolului 49.3, manifestații marcate uneori de tensiuni în primele ore ale serii.

După-amiază, manifestanții s-au adunat la apelul sindicatului Solidaires în Place de la Concorde, nu departe de Adunarea Națională, unde Elisabeth Borne a declanșat articolul 49.3.

Au fost prezenți reprezentanți ai mai multor organizații de tineret, sindicate studențești (Alternative) și organizații politice (Jeunes insoumis, Jeunes écologistes, NPA Jeunes), care au inițiat această manifestație. Acestora li s-au alăturat muncitori: feroviari, rafinari în special, apoi manifestanți masați în apropierea Adunării Naționale și un cortegiu de peste 1.600 de tineri care au plecat din Place de la Sorbona, strigând „Emmanuel Macron, președinte al patronilor, venim să te luăm acasă” și „Jos cu 49.3”, a constatat un jurnalist AFP.

Chiar dacă președintele Macron a fost reales anul trecut pe o platformă pentru aceste reforme ale pensiilor, coaliția sa de guvernare nu are majoritate în Adunare și ar fi avut nevoie de sprijinul Partidului Republican.

Oficialii Partidului Renașterii al lui Macron și-au petrecut această dimineață punând presiune cu disperare pe deputați pentru a-i alinia în încercarea de a trece proiectul lor de lege. Ei știau că unii dintre deputații lor ar putea vota împotrivă sau s-ar putea abține, în fața impopularității proiectului de lege în urma săptămânilor de proteste din întreaga Franță.

Emmanuel Macron pune presiune pe deputații francezi

Guvernul a decis să folosească clauza 49:3 din Constituția franceză pentru a forța adoptarea reformei pensiilor. Dar de ce au făcut acest pas controversat?

Chiar dacă președintele Macron a fost reales anul trecut pe o platformă pentru aceste reforme ale pensiilor, coaliția sa de guvernare nu are majoritate în Adunare și ar fi avut nevoie de sprijinul Partidului Republican.

Macron a mers chiar atât de departe încât a sugerat, în ajunul votului, că ar putea dizolva Adunarea Națională,  care este camera inferioară și să convoace alegeri anticipate. El a început după-amiaza cu premierul și alte figuri cheie la Palatul Élysée, numărând voturile probabile pentru și contra, conform bbc.com

Cu câteva minute înainte ca Adunarea să se reunească, surse au declarat presei franceze că premierul Elisabeth Borne va merge mai departe fără vot. Dar un mare risc al utilizării clauzei 49:3 este că aceasta permite, de asemenea, opoziției să convoace un vot de neîncredere, care ar putea duce la căderea guvernului, dacă ar avea succes.