Lumea la zi

Le monde: Maratonul reformei pensiilor din Franța abia acum începe

Proteste Franța
Sursă foto: Pixabay

Peste aproximativ o lună, soarta reformei pensiilor a lui Emmanuel Macron va fi probabil stabilită și nimeni nu știe cu siguranță dacă președintele francez va participa la o „încoronare” sau la o „înmormântare”. Reforma atinge o nouă etapă luni, 23 ianuarie, odată cu prezentarea sa în cadrul reuniunii săptămânale a miniștrilor, care vor discuta și adapta unele dintre principalele acte legislative ale executivului înainte de deschiderea dezbaterii în Parlament.

Tabăra care se opune reformei pensiilor a organizat mai multe proteste masive în urmă cu mai puțin de o săptămână, pe 19 ianuarie. Manifestațiile conduse de sindicate au fost deosebit de importante în orașele mici, ceea ce reprezintă un indicator al impopularității creșterii vârstei de pensionare de la 62 la 64 de ani, care rămâne una dintre cele mai scăzute din Europa. Dezaprobarea vizavi de această schimbare rămâne una covârșitoare, în ciuda anumitor concesii pe care le-a făcut guvernul francez, cum ar fi o ușoară creștere a pensiilor celor mai modeste.

Pașii greșiți ai guvernului francez

Macron și prim-ministrul Elisabeth Borne nu au putut decât să recunoască faptul că au pierdut până acum la capitolul comunicare, mai ales în ceea ce privește  prezentarea reformei ca fiind una corectă și echitabilă. De aceea, toate proiectele sunt în impas, în timp ce contactul cu publicul este încredințat doar unor oficiali, scrie Le Monde.

Ultimele sondaje au arătat că pensionarii sunt singura clasă socială care susține reforma, ceea ce reprezintă o problemă.

Mingea este în terenul guvernului, potrivit unui sondaj realizat de cotidianul Le Figaro, care arată că 47% dintre respondenți cred că acesta va trebui să modifice planul, în timp ce 41% cred că nu va schimba nimic. Iar presiunea din partea sindicatelor rămâne mare în această săptămână și mai ales săptămâna viitoare, când este prevăzută o a doua zi de manifestații naționale. Tensiunile ar putea crește în interiorul partidului lui Emmanuel Macron sau în rândul aliaților săi de dreapta, Les Républicains, partid care este deja divizat pe această temă. Cei mai afectați de mișcarea de protest ar putea cere Executivului să se adauge mai multe concesii reformei pentru a diminua reacțiile din societate.

Guvernul Franței, pe nisipuri mișcătoare

Solidaritatea consolidată dintre principalele sindicate maschează diviziunile profunde existente între partidele franceze, inclusiv pe tema pensiilor. Acest lucru este valabil și în tabăra stângii, unde partidele nu se pun de acord nici asupra vârstei minime, nici asupra perioadei de cotizare.

O eventuală eroare tehnică ar putea, de asemenea, să pună guvernul pe o poziție șubredă. Acesta ar dori să adopte reforma ca parte a unui proiect de lege de rectificare a finanțării securității sociale, ceea ce permite executivului să folosească un articol din Constituție (47.1) care limitează drastic durata dezbaterilor. În cazul în care reforma ajunge să se confrunte cu un obstrucționism în Adunarea Națională, același articol ar permite, de asemenea, guvernului să o trimită senatorilor în forma actuală.

Emmanuel Macron continuă să fie convins că resemnarea va învinge în cele din urmă, dar cine va fi primul care va ceda în această bătălie de uzură?