Infofinanciar > Lumea la zi > Emmanuel Macron, pe marginea prăpastiei! Revolta francezilor împotriva reformei pensiilor ar putea să-l distrugă
Lumea la zi

Emmanuel Macron, pe marginea prăpastiei! Revolta francezilor împotriva reformei pensiilor ar putea să-l distrugă

cnn.com
sursă foto CNN

Președintele francez Emmanuel Macron se va confrunta joi cu un moment de cumpănă, pe măsură ce legislatorii se pregătesc pentru un vot final asupra reformei profund nepopulare a guvernului privind vârsta de pensionare.

Controversatul proiect de lege, o piesă centrală a celui de-al doilea mandat al lui Emanuel Macron, a declanșat săptămâni întregi de proteste la nivel național conduse de sindicate și s-a confruntat cu critici intense atât din partea extremei stângi, cât și a extremei drepte din Adunarea Națională a Franței.

Președintele francez vrea să crească vârsta legală de pensionare de la 62 de ani la 64 de ani și să extindă contribuțiile pentru o pensie completă, într-un efort de a echilibra conturile sistemului de pensii de stat din Franța, unul dintre cele mai generoase din lume. Potrivit proiecțiilor Consiliului de planificare a pensiilor din Franța, finanțele sistemului de pensii sunt echilibrate pe termen scurt, dar vor intra în deficit pe termen lung, scrie Politico.

Două treimi din francezi se opun reformei pensiilor

În ciuda concesiilor făcute de guvern în ultimele săptămâni cu privire la diverse aspecte ale proiectului de lege, opoziția față de reformă rămâne foarte mare, sondajele de opinie indicând că două treimi dintre cetățenii francezi se opun.

Se speculează că Macron ar putea să nu aibă suficient sprijin în Adunarea Națională și ar putea alege o manevră constituțională pentru a ocoli parlamentul, într-o mișcare care ar putea declanșa o furtună politică în Franța.

Joi, Senatul francez și Adunarea Națională sunt așteptate să dea un vot crucial asupra celei de-a doua lecturi a proiectului de lege, după ce Senatul a votat în favoarea acestuia săptămâna trecută. Rezultatul va determina forma celui de-al doilea mandat al lui Macron și va avea o mare influență asupra moștenirii sale.

Cel mai rău caz: Macron pierde votul în parlament

Pierderea votului în parlament ar fi o înfrângere uluitoare pentru președintele francez, care și-a bazat candidatura pentru un al doilea mandat pe promisiunile sale de a reforma sistemul de pensii din Franța. Dar comentatorii politici au speculat în ultimele zile că partidul Renaissance al lui Macron nu are suficiente voturi pentru a trece proiectul de lege.

Președintele francez și-a pierdut majoritatea absolută în Adunarea Națională în alegerile parlamentare din iunie anul trecut. De atunci, el a fost nevoit să facă înțelegeri ad-hoc cu parlamentarii din partidul conservator francez Les Républicains. Dar conservatorii, altădată puternici, par divizați în privința reformei, în ciuda asigurărilor date săptămâna aceasta de liderul lor, Olivier Marleix, că există „o majoritate clară” care susține proiectul de lege.

O înfrângere în parlament ar avea repercusiuni uriașe și pe termen lung asupra celui de-al doilea mandat al lui Macron și este probabil ca locotenentul de încredere al președintelui, prim-ministrul Elizabeth Borne, să fie nevoit să demisioneze într-un astfel de scenariu. Cu toate acestea, greii partidului spun că nu se vor sfii să ceară un vot.

„Va exista un vot, vrem un vot, fiecare trebuie să își asume responsabilitățile”, a declarat Aurore Bergé, liderul grupului Renașterea din Adunarea Națională. „Poate exista un accident… îl vom gestiona așa cum putem”, a recunoscut Jean-Paul Mattei, un deputat centrist care face parte din coaliția lui Macron, cu referire la o înfrângere în parlament.

Totuși, acesta este scenariul cel mai puțin probabil, întrucât se așteaptă ca guvernul să ocolească un vot dacă simte că nu mai are suficiente voturi.

Destul de rău: Macron ocolește parlamentul și își pierde credibilitatea

În fața unei potențiale înfrângeri în Adunarea Națională, Macron are o opțiune nucleară: invocarea articolului 49.3 din Constituția franceză. Acest mecanism îi permite guvernului să forțeze adoptarea unei legi fără a o supune la vot.

Deși manevra constituțională poate părea o ieșire ușoară, este o mișcare extrem de riscantă, deoarece le permite parlamentarilor să depună o moțiune de cenzură în termen de 24 de ore. Guvernul lui Macron s-a mai confruntat cu moțiuni de cenzură în trecut, dar miza este mult mai mare de data aceasta.

Dincolo de supraviețuirea unei moțiuni de cenzură, Macron și Borne vor fi, de asemenea, sub tirul criticilor pentru că refuză să se supună procesului democratic. Potrivit lui Frédéric Dabi, directorul general al institutului de sondaje IFOP, impactul asupra opiniei publice dacă guvernul ar folosi articolul 49.3, în loc să treacă un vot strâns în parlament, ar fi „radical diferit”.

„Opinia publică cu privire la articolul 49.3 s-a schimbat… acesta este privit ca un instrument de brutalizare a Adunării Naționale: acum este văzut ca fiind autoritar în loc de a fi pur și simplu autoritar. Oamenii vor mai multă transparență, mai multă democrație astăzi”, a spus el.

Sindicatele de linie dură din Franța vor folosi, fără îndoială, acest lucru pentru a alimenta neliniștea și pentru a solicita noi greve. Liderul sindical Laurent Berger a avertizat guvernul împotriva utilizării articolului 49.3, spunând că ar fi „incredibil și periculos”.

„Nimeni nu poate prezice ce se va întâmpla, mișcarea de protest pare să se fi epuizat, dar dacă guvernul invocă articolul 49.3 ar putea fi citit ca o forțare a problemei și ar putea relansa mișcarea de protest”, a declarat Dabi.

Un scenariu tot destul de prost: Macron câștigă scrutinul, dar se confruntă cu proteste în masă

Dacă președintele francez va câștiga votul în parlament, va fi privit ca o victorie, dar una care îi poate goli complet capitalul politic și poate stârni proteste în stradă. „Va fi o victorie pentru Macron, dar își va da roadele doar pe termen lung. Pe termen scurt, el se va confrunta cu o țară tensionată, unde relațiile au devenit deja foarte tensionate”, a declarat Chloé Morin, scriitoare și analist politic.

Liderul sindical Berger a declarat că va „lua în considerare” rezultatul votului de joi din parlament. Dar protestele, care au avut loc aproape săptămânal din ianuarie, ar putea continua totuși în întreaga țară, în încercarea de a forța guvernul să dea înapoi și să retragă textul.

Morin crede că este puțin probabil să existe „o explozie de proteste” după vot, deoarece oamenii sunt resemnați să vadă că acesta va trece. „Cu toate acestea, mișcarea de protest ar putea deveni mai radicală, cu proteste fulgerătoare sau sabotaje, conduse de o minoritate din cadrul mișcării cetățenești”, a declarat Morin.

În octombrie anul trecut, în octombrie, o acțiune industrială în rafinăriile din Franța a dus la penurii la nivel național la stațiile de benzină, forțând guvernul să intervină în ceea ce a fost considerată cea mai mare provocare a lui Macron de la realegerea sa anul trecut.

Există și precedente periculoase pentru Macron. În decembrie 2019, guvernul a fost forțat să renunțe la o nouă taxă ecologică atunci când s-a confruntat cu protestele explozive ale Vestelor Galbene care au zguduit establishmentul politic.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.