Infofinanciar > Lumea la zi > Papa îl roagă pe Putin să pună capăt „spiralei morții”. Suveranul pontif se teme de un război nuclear
Lumea la zi

Papa îl roagă pe Putin să pună capăt „spiralei morții”. Suveranul pontif se teme de un război nuclear

Papa Fancisc Sursa foto Smart Radio
Sursa foto: Smart Radio

Papa Francisc l-a implorat pentru prima dată în mod direct pe președintele rus Vladimir Putin să oprească „spirala de violență și moarte” din Ucraina, afirmând duminică că această criză riscă o escaladare nucleară cu consecințe globale incontrolabile.

Într-o alocuțiune dedicată Ucrainei și rostită în fața a mii de oameni în Piața Sfântul Petru, Francisc a condamnat, de asemenea, ultima anexare a unor părți din Ucraina de către Putin, considerând-o contrară dreptului internațional. El l-a îndemnat pe Putin să se gândească la propriul său popor în cazul unei escaladări.

Criza rachetelor din Cuba

Un oficial de la Vatican a declarat că discursul pasionat a fost atât de sumbru încât a amintit de un apel radiofonic la pace al Papei Ioan al XXIII-lea în 1962, în timpul crizei rachetelor din Cuba.

A fost pentru prima dată când Francisc, care a condamnat deseori invazia Rusiei în Ucraina și moartea și distrugerile pe care le-a provocat, a făcut un apel personal atât de direct către Putin, conform reuters.com.

Spunând că a fost bântuit de „râurile de sânge și lacrimi care au fost vărsate în aceste luni”, Francisc i-a cerut, de asemenea, președintelui ucrainean Volodymyr Zelenskiy să fie deschis la orice „propunere serioasă de pace”.

El a făcut un apel urgent „în numele lui Dumnezeu” pentru încetarea conflictului și a spus că este „absurd” ca lumea să riște un conflict nuclear.

Papa, rugăminți multiple pentru Putin

„Apelul meu se adresează în primul rând președintelui Federației Ruse, rugându-l să oprească această spirală de violență și moarte, chiar și din dragoste pentru propriul popor”, a spus Francisc.

„De cealaltă parte, îndurerat de suferința enormă a populației ucrainene în urma agresiunii pe care a suferit-o, adresez un apel la fel de plin de speranță președintelui Ucrainei pentru a fi deschis la o propunere serioasă de pace”, a mai spus el.

Ulterior, Francisc a postat pe Twitter ambele apeluri adresate celor doi lideri, în rusă și ucraineană.

Vorbind la două zile după ce Putin a proclamat anexarea a aproape o cincime din Ucraina și a plasat regiunile sub umbrela nucleară a Rusiei, Francisc a subliniat, de asemenea, dreptul tuturor țărilor la „suveranitate și integritate teritorială”.

Anexările ilegale ale teritoriilor ucrainene

Kievul și aliații săi occidentali au condamnat anexările lui Putin ca fiind ilegale, iar Zelenskiy a declarat că forțele sale vor continua lupta pentru a recuceri tot teritoriul ucrainean ocupat de forțele rusești.

Duminică, Ucraina a revendicat controlul total al centrului logistic din estul țării, Lyman, cea mai importantă victorie a Kievului pe câmpul de luptă din ultimele săptămâni.

„Deplâng cu tărie situația gravă creată în ultimele zile, cu mai multe acțiuni care sunt contrare principiilor dreptului internațional”, a declarat el, într-o referire clară la anexare.

„Acest lucru, de fapt, crește riscul unei escaladări nucleare până la punctul de a ne teme de consecințe incontrolabile și catastrofale la nivel global”, a mai spus el.

Într-o referire la etnicii ruși care trăiesc în Ucraina, Francisc a spus că este necesar, de asemenea, să se respecte „drepturile minorităților și (preocupările lor) legitime”.

Francisc a spus că este „angoasant” faptul că lumea învață despre geografia ucraineană prin nume de locuri precum Bucha, Irpin, Mariupol, Izium, Zaporizhzhia și alte locuri unde oamenii au suferit „suferințe și frică de nedescris”.