Infofinanciar > Lumea la zi > Papa Francisc pune piciorul în prag! Abuzuri asupra minorilor chiar în cler, este inadmisibil
Lumea la zi

Papa Francisc pune piciorul în prag! Abuzuri asupra minorilor chiar în cler, este inadmisibil

papa-francisc
sursa fanatik.ro

Papa Francisc a exclus din cler un preot din dioceza catolică din Osnabrueck, în nord-vestul Germaniei. Acesta a fost acuzat de mai mulți oameni pentru abuzuri asupra minorilor, a anunţat dioceza.

Papa Francisc a fost cel care a luat decizia cu privire la preotul în vârstă de 88 de ani. Acesta a slujit din 1976 până în 1997 şi a fost acuzat în 2018, după ce mai multe victime au relatat despre abuzurile sale.

Procuratura a fost sesizată, însă infracţiunile respective se prescriseseră. Odată cu excluderea din cler, fostul preot îşi pierde dreptul la pensie; situaţia sa va fi examinată de dioceză şi de asigurările sociale germane. El nu va mai putea îndeplini niciun fel de îndatoriri ecleziastice, inclusiv oficierea de liturghii, conform Agerpres.

Peste 200 de clerici sunt acuzaţi de abuz în Germania

Agenţia dpa a declarat că mulţi catolici germani îşi pierd în ultimii ani încrederea în biserică, în special din cauza abuzurilor sexuale ale mai multor membri ai clerului asupra unor copii şi din cauză că s-a aflat că autorităţile catolice nu au reacţionat în trecut la astfel de cazuri.

În 2021 Bjoern Gercke, avocat în dosarul abuzurilor de la episcopia din Koln declară că: „Raportul Episcopiei indică până acum 202 inculpaţi şi 314 victime individuale. Am verificat şi proporţiile sunt 57% băieţi şi 38% fete. Nu avem, însă, informaţii despre 5% dintre victime”.

Mai bine de jumătate dintre victime au sub 14 ani. Unul dintre cardinali a fost acuzat că a ascuns informaţii legate de preoţii acuzaţi de abuzuri sexuale. Biserica Catolică din Germania a vrut să ofere o soluţie în scandalul abuzurilor şi, prin urmare a elaborat un sistem de compensare a victimelor. Sistemul oferă despăgubiri de până la 50.000 euro.

„În opinia mea, trebuie să existe consecinţe, credibilitatea s-a pierdut pur şi simplu. Nu poţi să te ridici ca episcopul Woelki sau ca episcop Stefan Hebe şi să spui că <<trebuie să continuaţi să aveţi încredere şi să mă credeţi>>”, a mărturisit Jenes Windel, victimă şi fondator a iniţiativei de combatere a abuzurilor sexuale.