Infofinanciar > Lumea la zi > Germania, sumă imensă pentru modernizarea armatei! Se tem de ruși?
Lumea la zi

Germania, sumă imensă pentru modernizarea armatei! Se tem de ruși?

Guvernul Germaniei - sursa foto - jurnalul.ro
Sursa foto - jurnalul.ro

Făcând apel la o excepție de tip constituțional, Germania deblochează 100 de miliarde de euro ca să modernizeze armata. Această decizie a fost luată în seara de duminică, 29 mai, după ce guvernul și opoziția conservatoare din Germania au ajuns la un consens.

Scopul acestei sume este acela de moderniza armata nemților în eventualitatea în care trupele rusești urmează să reprezinte o amenințare pentru germani, potrivit celor de la Agerpres.

Cum s-a ajuns la acest acord

După negocieri de câteva săptămâni, a fost înregistrat în cele din urmă un compromis. Aceste dezbateri au fost purtate de către partidele coaliției, mai exact: social-democrații, liberalii și ecologiștii și de familia politică de tip conservator a fostului cancelar Angela Merkel, indică cei de la Agence France-Presse.

Acest acord va face posibilă împlinirea promisiunii pe care a făcut-o cancelarul Olaf Scholz la finalul lunii februarie, moment la care Rusia a început invazia în Ucraina. Acest angajament consta în deblocarea unui fond special în cuantum de 100 de miliarde de euro. Banii aceștia vor fi investiți în modernizare armatei Germaniei în următorii ani, dar și pentru dotarea Bunderswerhr-ului cu echipamente militare moderne.

În același timp, Berlinul o să poată să realizeze obiectiul pe care NATO l-a stabilit, mai precis acela de a aloca în fiecare an 2% din PIB-ul țării pentru sectorul de apărare. Tot conform Agence France-Presse, această sarcină va fi realizată „în medie pe mai mulți ani”.

Acest fond excepțional o să fie finanțat prin intermediul unor datorii suplimentare. Ca acest lucru să fie posibil, a fost necesară abaterea de la regulile prevăzute în cadrul constituției Germaniei. Acest set de norme se numește „frâna îndatorării” și limitează în mod strict eventualitatea unui deficit de tip bugetar.

Germania, renumită pentru faptul că amână angajamentele militare adoptate de NATO

Destinația finală finală a sumei de 100 de miliarde de euro va fi reprezentată de un „fond special”, separat de bugetul național. Faptul că această sumă a fost deblocată pentru armata națională însemnă o măsură de reviriment major pentru Germania, stat care în ultimii ani amânat respectarea angajamentele pe care le avea față de Alianța Nord-Atlantică în domeniul militar. Acest lucru a dus, de cele mai multe ori, la critici venite din partea Statelor Unite ale Americii.

În anul 2021, Germania a făcut public faptul că, pentru apărare, există un buget anual de 53.03 miliare de euro. Ceea ce înseamnă că suma dedicată a crescut cu 3,2% față de anul 2020, moment în care valoarea era de 51,4 miliarde de euro.

Însă, în ciuda acestei măriri, cifra reprezintă doar 1,57% din PIB-ul Germaniei, aflându-se sub procentul de 2% pe care NATO l-a indicat. Acest lucru a adus critici asupra Berlinului, de data aceasta și din partea altor aliați din formațiunea politico-militară.