Infofinanciar > Lumea la zi > Povești tulburătoare din internatele din SUA! Copii omorâți, înfometați, bătuți sau torturați zilnic
Lumea la zi

Povești tulburătoare din internatele din SUA! Copii omorâți, înfometați, bătuți sau torturați zilnic

sursa digi24.ro
sursa digi24.ro

Conform unui raport publicat de biroului american pentru Afaceri indiene, citat de AFP, privind „sistemul federal de internate pentru indieni”, în apropierea a 53 de instituţii în care erau aduşi copii separaţi de familii în scopul „asimilării” au fost găsite locuri de înhumare, identificate sau anonime.

Între 1819 şi 1969, o mare parte din copiii minorităţilor amerindiene, din Alaska şi Hawaii au murit în internate gestionate de statul federal american, dar au fost supuși înainte unor abuzuri tulburătoare. Potrvit acestui raport, copii de amerindieni şi indigeni din Alaska şi Hawaii au murit în circa 19 din aceste instituţii. Actualele autorităţi se aşteaptă la o creştere a numărului de morminte descoperite, pe măsura continuării anchetei.

Au fost descoperite peste 1000 de morminte de copii indigeni pe locurile unor foste orfelinate gestionate de Biserica catolică din Canada

Autorii raportului dezvăluie că amplasarea acestor situri nu a fost făcută pentru prevenirea actelor de vandalism „şi alte perturbări ale siturilor funerare indiene”. În acest sens a fost lansată o anchetă de Departamentul Internelor (acest departament se ocupă în SUA de resursele naturale ale teritoriului federal şi de rezervaţiile amerindiene). În 2021, când au început descoperirile acestui caz, s-au numărat 1000 de morminte în Canada. Deb Haaland, ministrul internelor, amerindiană de origine, a solicitat acest raport și menţionează că între 1819 şi 1969 „sistemul federal de internate pentru indieni” a totalizat 408 şcoli situate în 37 de state şi teritorii americane, inclusiv 21 de şcoli în Alaska şi 7 în Hawaii.

În cadrul acestora au fost aplicate „metode sistematice de alterare a identităţii în încercarea de a-i asimila prin educaţie” pe copiii din comunităţi amerindiene, ca de exemplu schimbarea numelui într-unul anglofon sau tăierea părului. În aceste școli, regulamentul era aplicat de multe ori cu ajutorul pedepselor corporale, copiii fiind izolaţi, privaţi de mâncare sau bătuţi, iar cei mai mari erau forţaţi să-i pedepsească pe cei mai mici. De asemenea, conducerea școlii îi oprea pe copii să vorbească limba maternă. Le era impus învăţământul tehnic sau activităţi practice „cu perspective de angajare neavând legătură cu economia industrială americană, ceea ce a perturbat şi mai mult economiile tribale”, notează raportul.

 Ancheta continuă în încercarea de a stabili numărul total de copii care au fost integraţi în astfel de şcoli şi numărul total de morminte ale victimelor acestor abuzuri, precum şi de a-i identifica pe copiii înmormântaţi acolo.