Info

Pachetul complet de ajutoare sociale pentru anul 2023! Ce se întâmplă cu pensiile, alocațiile și voucherele pentru alimente

Bani, Sursă foto: Turnul Sfatului
Sursă foto: Turnul Sfatului

Coaliția de guvernare a anunțat că pachetele de ajutor social vor continua și în 2023, fiind vorba despre voucherele alimentare și cele pentru energie electrică, alături de ajutoare suplimentare pentru pensionari și alte categorii de persoane vulnerabile.

Printre promisiunile guvernanților se numără creșterea pensiilor, care a fost decisă luni, creșterea alocațiilor, dar și creșterea salariului minim pe economie, despre care Coaliția nu a ajuns încă la o decizie finală, urmând ca liderii partidelor de la guvernare să se întâlnească iar joi. Creșterile vor fi aplicate începând cu data de 1 ianuarie 2023.

Majorarea pensiilor și voucherele sociale

Potrivit declarațiilor de ieri ale premierului Nicolae Ciucă, coaliția de guvernare a căzut de acord cu privire la majorarea punctului de pensie, care va înregistra o creștere procentuală de 12,5%, fiind considerată o creștere sustenabilă, în raport cu bugetul de stat. Astfel, începând cu 1 ianuarie, acesta va avea valoarea de 1.784.

De asemenea, premierul a anunțată că va continua ajutorul acordat de guvern pensionarilor, sub forma voucherelor alimentare, care vor fi acordate în cuantum de 200 de lei, o dată la fiecare două luni. Mai mult, pensionarii vor beneficia și de un ajutor pentru facturile la energie, care va fi virat în două tranșe de câte 700 de lei, cu un ajutor total de 1.400 de lei. Acesta va fi acord persoanelor cu pensii mai mici de 2.000 de lei.

Coaliția de guvernare a anunțat că va continua acordarea unui sprijin țintit pentru pensionarii cu venituri mici. Sumele vor fi împărțite în două tranșe care se vor acorda semestrial pe parcursul anului 2023, după cum urmează

– 1.000 de lei pentru pensiile sub 1.500 de lei

– 800 de lei pentru pensiile între 1.501 și 2.000 lei,

– 600 de lei pentru pensiile între 2.001 și 3.000 de lei

Totodată, șeful PSD, Marcel Ciolacu, a declarat că pensionarii cu handicap vor primi a 13-a indemnizație și, de asemenea, vor fi creșteri și indemnizațiile pentru veteranii și văduvele de război.

”În ceea ce privește protejarea persoanelor cu handicap, se va acorda cea de-a 13-a indemnizație. Totodată, se va actualiza cu rata inflației indemnizația pentru veteranii și văduvele de război – aceste indemnizații fiind înghețate din anul 2018, creșterea fiind de aproximativ 30%”, a scris Marcel Ciolacu pe Facebook, potrivit Ziare.ro.

Pe de altă parte, analiștii economici avertizează că indexarea punctului de pensie nu acoperă rata inflației din 2022 și nici pe cea preconizată pentru anul viitor, ceea ce ar însemna că pensionarii nu vor beneficia de o creștere suficientă pentru a putea face față noilor condiții economice.

Majorarea alocațiilor

O altă promisiune a coaliție de guvernare are în vedere majorarea alocațiilor pentru elevi de la 1 ianuarie 2023. Potrivit declarațiilor recente ale ministrului Muncii, Marius Budăi, alocațiile vor crește pe baza ratei inflației calculate.

„Nu cred că există vreo familie în România sau nu trebuie să susţinem noi o familie în România care să aibă părinţi apţi de muncă şi să trăiască doar din alocaţia copiilor”, a declarat Marius Budoi la România TV.

„Alocaţiile vor creşte cu rata inflaţiei calculată… cu aia care scrie în lege şi pe care o cunoaştem. Este ceea ce facem acum şi, până la urmă, eu nu cred că există vreo familie în România sau nu trebuie să susţinem noi o familie în România care să aibă părinţi apţi de muncă şi să trăiască doar din alocaţia copiilor”, a afirmat ministrul Muncii.