Info

Ultimele detalii pentru români! Nicolae Ciucă: „Vom continua acordarea unui sprijin ţintit pentru pensionarii cu pensii mici”

Nicolae Ciucă, Sursă foto: Jurnalul
Sursă foto: Jurnalul

Premierul României, Nicolae Ciucă, a anunţat luni seara, după ce a avut loc şedinţa Coaliţiei, că Guvernul a decis să majoreze punctul de pensie cu 12,5% din 2023, ajungând la valoarea de 1.784 de lei. De asemenea, acesta a spus că statul va mai oferi un sprijin financiar pensionarilor cu renumerații de până în 3.000 de lei.

„În şedinţa Coaliţiei de guvernare, care a avut loc în această seară, am decis următoarele: pentru pensiile pe contributivitate, am decis creşterea punctului de pensie cu 12,5% începând cu data de 1 ianuarie 2023. Noua valoare a acestuia va fi, astfel, de 1.784 de lei. Totodată, anul viitor vom continua acordarea unui sprijin ţintit pentru pensionarii cu pensii mici, astfel: 1.000 de lei pentru pensiile sub 1.500 de lei, 800 de lei pentru pensiile între 1.501 şi 2.000 lei, respectiv 600 de lei pentru pensiile între 2.001 şi 3.000 de lei. Sumele vor fi împărţite în două tranşe care se vor acorda semestrial pe parcursul anului 2023″, a susținut Ciucă într-o postare pe pagina sa de Facebook.

Una caldă, alta rece

Prim-ministrul a mai explicat de ce PNL nu a luat în considerare o creștere a pensiilor cu 15%, lucru ce era așteptat de toți pensionarii.

„Perioada pe care o traversăm este una marcată de multiple crize la nivel mondial şi trebuie să asigurăm o amortizare a efectelor generate de inflaţia crescută. De aceea, PNL s-a opus ferm unor creşteri mai mici de 15% şi a obţinut în negocieri creşteri totale care depăşesc 15,8%”, a precizat Nicolae Ciucă.

De cealaltă parte, premierul a mai susținut că persoanele care au drepturi mai mici de 1.700 de lei vor primi în plus, din 2023, voucherele sociale de 250 de lei care se vor acorda o dată la două luni, pe tot parcursul anului.

„Vom acorda un sprijin de 1.400 de lei pentru plata facturilor la energie, pentru pensionarii cu vârsta de peste 60 de ani şi care au pensii mai mici de 2.000 de lei. Această sumă va fi împărţită în două tranşe pentru a acoperi cheltuielile din iarna aceasta şi din iarna viitoare”, a mai precizat premierul, potrivit celor de la Agerpres.

Ciucă, completat de Ciolacu

La scurt timp după precizările pe Facebook ale lui Nicolae Ciucă, în completarea acestora, a apărut și postarea președintelui PSD, Marcel Ciolacu.

„În total, vom veni cu un pachet social de 26,65 miliarde de lei de #SprijinpentruRomânia. Am considerat că fiecare categorie trebuie ajutată diferit, iar susţinerea din partea statului trebuie să meargă în proporţie mai mare la cei care resimt din plin efectele crizei economice. Şi aici mă refer atât la persoanele active – salariaţii cu salariu minim – prin creşterea salariului minim la 3.000 lei (din care 200 de lei scutiţi de taxe), cât şi la cei care un muncit o viaţă şi cu toate acestea au acum pensii mici”, a susținut liderul social-democrat pe pagina sa de Facebook.