Infofinanciar > Info > Pachete alimentare înainte de Paște! O nouă tranșă de ajutoare: 24 de kilograme de hrană
Info

Pachete alimentare înainte de Paște! O nouă tranșă de ajutoare: 24 de kilograme de hrană

brasov.net
Sursă: brasov.net

Cardurile pentru produse alimentare și mese calde au fost reîncărcate cu o tranșă nouă de 250 de lei. Un număr de 2,4 milioane de români au primit ajutorul oferit de programul „Sprijin pentru România”.

593.951.000 lei au fost virați de Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene pentru a alimenta cu prima tranșă în valoare de 250 de lei cardurile sociale oferite datorită programului „Sprijin pentru România”. Anul acesta se acordă șase tranșe de susținere pentru alimente și mese calde, unui număr de circa 2,4 milioane de oameni aflați în situații vulnerabile.

Declarația lui Marcel Boloș

„Sprijinul pentru alimente și mese calde acordat românilor vulnerabili continuă și în 2023, odată cu majorarea cu 12,5% a pragului de venit până la care se acordă dreptul. Astăzi au fost virate sumele pentru prima tranșă de anul acesta, adică a tranșa a V-a din program, de care vor beneficiază aproape 2,4 milioane de români. Ne respectăm astfel promisiunea față de oameni, aceea de a avea grijă de nevoile lor imediate. Pe lângă voucherele sociale pentru alimente, vom continua distribuirea pachetelor cu produse alimentare și în acest an, cu o nouă tranșă în luna aprilie. De asemenea, românii din medii vulnerabile primesc 1.400 de lei pentru plata facturilor la energie. Adăugând la acestea sprijinul pentru rechizite și îmbrăcăminte acordat elevilor, trusourile pentru mamă și nou-născut, voucherele pe care le pregătim pentru îmbunătățirea condițiilor de locuit și pentru achiziționarea de electrocasnice, putem vorbi în 2023 despre un amplu pachet de măsuri sociale finanțat din fonduri europene, 1,8 miliarde de euro într-un singur an”, a precizat ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloș.

Cei mai mulți beneficiari se află în localitățile: București (122.000); Suceava (90.879); Iași (90.196); Dolj (89.801); Bacău (82.410).

În afara celor 2.372.974 de români care au deja în posesie un card, au fost adăugați pe listele de beneficiari potriviți și actualizați de Ministerul Muncii și Solidarității Sociale încă 46.130 de oameni, pentru care urmează să se emită și să repartizeze cardul pe parcursul următoarei luni.

Beneficiarii voucherelor sociale

Următoarele categorii de persoane beneficiază de vouchere sociale pentru alimente și mese calde:

– pensionarii din sistemul public de pensii

– pensionarii din evidența caselor de pensii sectoriale

– beneficiarii de drepturi oferite în baza legilor speciale, achitate de casele teritoriale de pensii/casele de pensii sectoriale, ale căror venituri lunare sunt mai mici sau egale cu 1.500 lei, pentru tranșele din anul anterior (2022), respectiv mai mici sau egale cu 1.700 lei pentru tranșele din anul 2023;

– copiii și adulții încadrați în gradul de handicap grav, accentuat sau mediu, cu venituri lunare proprii care sunt mai mici sau egale cu 1.500 lei pentru tranșele din anul anterior (2022), ori mai mici sau egale cu 1.700 lei pentru tranșele din anul 2023;

– familiile cu minim 2 copii în întreținere și venituri lunare pe membru de familie mai mici sau egale cu 600 lei pentru tranșele din anul 2022, ori mai mici sau egale cu 675 lei pentru tranșele din anul 2023;

– familiile alcătuite dintr-un singur părinte, cu venituri lunare pe membru de familie mai mici sau egale cu 600 lei pentru tranșele din anul 2022, ori mai mici sau egale cu 675 lei pentru tranșele din anul 2023;

– familiile și indivizii singuri care au stabilit dreptul la ajutor social;

– persoanele fără locuință, conform reglementărilor legale în vigoare.

Pe parcursul anului trecut, românii care se încadrau au primit alte patru tranșe, însumând valoarea totală de 1.000 de lei, ultima dintre ele fiind virată în data de 19 decembrie 2022 pentru 2.368.907 de români.

Plăți de peste 4,6 milioane lei

De la 20 februarie, se pot face plăți pentru facturile la utilități cu ajutorul cardurilor de energie oferite de Guvernul României persoanelor în nevoie. În prima zi de utilizare cardurilor au fost făcute 13.816 plăți care însumau peste 4,6 milioane lei.

Cum se poate folosi ajutorul pentru plata facturilor la energie:

– La poștaș;

– La orice oficiu poștal aflat în mediul urban sau la cel mai apropiat oficiu poștal de domicilul beneficiarului care locuiește în mediul rural

– Virtual, prin intermediul aplicației puse de Poșta Română la dispoziție

Încă o tranșă de pachete alimentare ce cântăresc 24 kg, cu produse din România, va fi distribuită în această primăvară.

În primăvara lui 2023, Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene va începe repartizarea celei de‑a șasea tranșe de pachete cu alimente în cadrul misiunii „Acordarea de pachete cu ajutoare alimentare”, achitat prin Programul Operațional Ajutorarea Persoanelor Dezavantajate. Pachetele vor fi acordate unui număr de 1.188.852 de persoane.

În pachetele se află 12 alimente de bază (38 de unități) și au origine românească.

Proiectul finanțat prin Programul Operațional Ajutorarea Persoanelor Dezavantajate, cu un buget acordat de 235 milioane euro, constă în livrarea a 7.133.112 de pachete (ce cântăresc 170.000 tone de alimente) în șase tranșe. Prima dintre ele este acordată în perioada iunie-august 2020.  În anul 2021 au fost livrate încă două tranșe de alimente, în lunile februarie-martie și august 2021-ianuarie 2022, cea de‑a patra tranșă fiind distribuită în lunile martie-septembrie ale anului 2022, potrivit mfe.gov.ro.

Conform surselor noastre, ajutoarele vor sosi înainte de Paște.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.