Infofinanciar > Lumea la zi > Opinia unui senator american din Texas: Ucraina trebuie să câștige pentru ca un următor război să fie evitat
Lumea la zi

Opinia unui senator american din Texas: Ucraina trebuie să câștige pentru ca un următor război să fie evitat

Razboi Sursa foto Romania Libera
Sursa foto Romania Libera

În 1938, prim-ministrul britanic Neville Chamberlain a descris conflictul din ce în ce mai intens dintre Germania nazistă și Cehoslovacia ca fiind „o ceartă într-o țară îndepărtată între oameni despre care nu știm nimic”. Mai puțin de doi ani mai târziu, bombele naziste au căzut asupra Londrei.

Au trecut mai mult de opt decenii de atunci și, deși războiul Rusiei în Ucraina este departe de a fi o comparație perfectă cu atacul Germaniei naziste asupra Cehoslovaciei, acesta are asemănări izbitoare. Un guvern autoritar puternic a lansat un război din cauza unor dispute teritoriale false și a unor pretenții false de genocid. Soldații săi săvârșesc crime de război. Iar democrațiile din întreaga lume se confruntă cu o decizie: să se unească împotriva agresorului sau să rămână pe margine, scrie John Cornyn, un senator din Texas, SUA, pentru Newsweek.

Am călătorit recent în Germania cu o delegație bipartizană de senatori pentru Conferința de Securitate de la München, care reunește lideri mondiali pentru a dezbate cele mai mari amenințări la adresa securității din zilele noastre, scrie Cornyn. În mod nesurprinzător, conversațiile noastre s-au axat pe Rusia și Ucraina.

În doar un an de zile, acest război a avut un impact remarcabil asupra lumii. Europa aproape că și-a întrerupt dependența energetică de Rusia. Organizația Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) își extinde alianța pentru a include Suedia și Finlanda. Membrii NATO s-au angajat să crească cheltuielile pentru apărare, neglijate de mult timp. Iar armata Rusiei, considerată cândva printre cele mai puternice din lume, a suferit lovituri semnificative fără implicarea directă a trupelor NATO.

Toate acestea sunt evoluții pozitive, dar acest război nu a venit fără consecințe globale. Ajutorul militar pentru Ucraina a scos la iveală neajunsurile profunde ale bazei industriale de apărare a Americii. Centrul pentru Studii Strategice și Internaționale estimează că va fi nevoie de șase ani pentru a ne reface aprovizionarea cu muniție de 155 milimetri, muniția standard de artilerie. Pentru rachetele Stinger și Javelin, ambele fundamentale pentru succesul Ucrainei, timpul de recuperare este și mai lung.

Acum avem șansa să învățăm din greșelile din trecut

Impactul asupra pregătirii militare a Americii este îngrijorător, dar costul de a nu face nimic este și mai mare. Astăzi, beneficiul retrospectivității ne permite să vedem ceea ce premierul Chamberlain nu a văzut în 1938: acest conflict este începutul, nu sfârșitul. Dictatorii însetați de putere nu vor fi sătui de mici câștiguri teritoriale. De fapt, un gram de succes le va alimenta apetitul. Iar în acest caz, nu doar președintele rus Vladimir Putin este gata să ia masa, ci este și președintele chinez Xi Jinping.

Președintele Xi nu a ținut secret dorința sa de a invada Taiwanul. Partidul Comunist Chinez afirmă în mod fals că Taiwanul face parte din teritoriul său, iar președintele Xi a declarat că vrea să fie gata să invadeze până în 2027, doar patru ani de acum încolo.

Având în vedere tot ceea ce am învățat din războiul din Ucraina, există trei pași cheie pe care trebuie să îi facem pentru a ne pregăti.

Pașii recomandați de senatorul american John Cornyn

Unu: SUA și aliații săi trebuie să rămână angajați pentru victoria în Ucraina prin investiții strategice cu o supraveghere amănunțită. O înfrângere a Rusiei este singura modalitate de a preveni ca acest conflict să se extindă peste granițe în Europa și de a menține trupele NATO în afara situației. De asemenea, îi arată președintelui Xi că Occidentul acționează în pas de melc în apărarea democrației.

Doi: trebuie să ne consolidăm baza industrială de apărare pentru a ne proteja propria pregătire militară și pe cea a aliaților noștri. În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, președintele Franklin D. Roosevelt a transformat Statele Unite în „arsenalul democrației”. Acest arsenal trebuie să rămână complet aprovizionat.

Și trei: trebuie să ne reducem dependența de China pentru semiconductori și alte tehnologii esențiale pentru sistemele noastre avansate de armament și pentru multe altele. Europa a plătit prețul pentru dependența sa de lungă durată de energia rusească. Ne-am putea afla în curând într-o poziție similară dacă China invadează Taiwanul. Acum că am rezolvat problema lipsei de cipuri prin legea mea CHIPS for America Act, trebuie să împiedicăm investițiile occidentale să alimenteze armata și economia chineză prin creșterea transparenței investițiilor în exterior, scrie Cornyn.

O viziune mioapă asupra acestor amenințări poate fi atrăgătoare din punct de vedere superficial, dar nu reușește să se confrunte cu peisajul actual al amenințărilor. Nu este vorba de a-i proteja pe „ei” sau pe „noi”. Statele Unite au cea mai mare armată din lume. Aceasta este pe deplin capabilă să protejeze propria securitate națională și să promoveze democrația în întreaga lume.

Ceea ce este în joc astăzi nu este soarta uneia sau a două națiuni: este viitorul democrației însăși. Propriile noastre interese economice și de securitate sunt în joc, iar istoria ne este învățătoare. Dacă nu suntem pregătiți, nu vom putea găsi vinovați decât în noi înșine.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.