Infofinanciar > Lumea la zi > CNBC: Situație fără ieșire pentru SUA. Creșterea dobânzilor va fi oprită doar de recesiune
Lumea la zi

CNBC: Situație fără ieșire pentru SUA. Creșterea dobânzilor va fi oprită doar de recesiune

recesiune playtech.ro
Credit imagine: playtech.ro

Rezerva Federală a SUA nu-și poate întrerupe ciclul de creștere a dobânzilor până când țara nu intră în recesiune, potrivit economistului-șef al TS Lombard SUA, Steven Blitz.

„Nu există nicio ieșire din această situație până când el (n. r. președintele Rezervei Federale, Jerome Powell) nu va crea o recesiune, până când șomajul nu va crește, iar atunci ratele Fed nu vor mai fi majorate”, a declarat Blitz miercuri, la emisiunea „Squawk Box Europe” de la CNBC.

El a subliniat că Fed nu are o imagine clară despre plafonul de creștere a ratelor dobânzilor în absența unei astfel de încetiniri economice.

Powell a declarat marți în fața legislatorilor că datele economice mai puternice decât se așteptau în ultimele săptămâni sugerează că „nivelul final al ratelor dobânzilor va fi probabil mai mare decât s-a anticipat anterior”, în timp ce banca centrală încearcă scadă inflația.

Investitorii sunt cu sufletul la gură

Următoarea ședință de politică monetară a Comitetului Federal pentru Piața Deschisă din 21 și 22 martie va fi crucială pentru piețele bursiere globale, investitorii urmărind îndeaproape dacă factorii de decizie optează pentru o majorare a ratei dobânzii cu 25 sau 50 de puncte de bază.

Așteptările pieței pentru rata terminală a fondurilor Fed se situau în jurul valorii de 5,1% în decembrie, dar au crescut în mod constant. Marți, Goldman Sachs și-a majorat prognoza privind intervalul țintă al ratei terminale la 5,5-5,75%, în lumina mărturiei lui Powell, în conformitate cu prețurile actuale ale pieței, potrivit datelor CME Group.

„Va fi o recesiune, iar Fed va forța nota și va duce rata șomajului la cel puțin 4,5%, în opinia mea, probabil că va ajunge până la 5,5%. Fie că avem o recesiune la jumătatea anului și rata maximă este de 5,5%, fie că există un impuls suficient, cifrele din ianuarie sunt corecte, iar Fed continuă și, dacă continuă, presupun că Fed va ajunge până la 6,5% la rata fondurilor înainte ca lucrurile să înceapă cu adevărat să încetinească și să se inverseze. Așadar, în ceea ce privește activele de risc, nu se pune problema dacă, ci cu adevărat când, iar cu cât mai mult timp durează acest lucru, cu atât mai mult trebuie să ajungă rata mai mare,” a spus Blitz pentru CNBC.

Situația dramatică a inflației

Indicele prețurilor de consum din ianuarie a crescut cu 0,5% de la o lună la alta, în condițiile în care prețurile în creștere ale locuințelor, gazelor și combustibililor și-au pus amprenta asupra consumatorilor, ceea ce indică o posibilă inversare a încetinirii inflației înregistrate la sfârșitul anului 2022.

Piața forței de muncă a rămas la roșu la începutul anului, cu 517.000 de locuri de muncă adăugate în ianuarie, iar rata șomajului a atins un minim al ultimilor 53 de ani.

Raportul privind locurile de muncă din februarie va fi publicat vineri de către Departamentul Muncii, iar citirea IPC din februarie este programată pentru marți. În nota de cercetare care anunță majorarea prognozei ratei terminale, Goldman Sachs a declarat că se așteaptă ca punctul median din Rezumatul proiecțiilor economice din martie să crească cu 50 puncte de bază la 5,5-5,75%, indiferent dacă FOMC optează pentru 25 sau 50 puncte de bază.

Gigantul de pe Wall Street se așteaptă, de asemenea, ca datele înainte de ședința din martie să fie „mixte, dar ferme pe net”, cu o scădere a numărului de locuri de muncă vacante JOLTS cu 800.000, care să ofere asigurări că majorările de rate funcționează, alături de o prognoză peste consens pentru un câștig salarial de 250.000 de salariați, dar o creștere slabă de 0,3% a câștigului mediu orar.

„În ultimele luni am susținut că efectul de tragere asupra creșterii PIB-ului din cauza înăspririi politicii fiscale și monetare de anul trecut se estompează, nu crește, și că acest lucru înseamnă că riscul cheie pentru economie este o reaccelerare prematură, nu o recesiune iminentă”, au declarat economiștii Goldman.