Lumea la zi

Operațiunea fugiți! Anunțul lui Putin a declanșat exodul din Rusia: un bilet de avion costă cât cinci salarii

avion sursa foto dreamstime
avion sursa foto dreamstime

În urma anunțului lui Vladimir Putin privind o mobilizare „parțială”, făcut miercuri, 21 septembrie, aproape toate zborurile din Rusia către alte țări au fost epuizate, potrivit The Moscow Times. În ultimele 24 de ore, tarifele aeriene au crescut dramatic, un bilet de avion de la Moscova la Dubai ajungând să coste până la 300.000 de ruble, adică 5.000 de dolari.

Zborurile de la Moscova către capitalele Georgiei, Turciei și Armeniei pentru miercuri, 21 septembrie, s-au epuizat rapid după declarația lui Vladimir Putin, potrivit site-ului rusesc de turism aviasales.ru, citat de The Moscow Times.  În plus, călătoriile spre Istanbul au fost fie imposibile, fie foarte scumpe. De exemplu, simulările efectuate ieri pe platformele de ticketing indicau că prețul unui bilet pentru 24 septembrie ar fi fost de aproximativ 1.600 de euro, adică de două-trei ori mai mult decât în mod obișnuit. Turkish Airlines a suferit de aceleași probleme.

Fiii „Mamei Rusia”  fug în Kârgâzstan

Ieri, nu existau zboruri FlyDubai către Dubai. Pe 26 și 27 septembrie, au fost puse în vânzare primele zboruri între Moscova și Dubai, biletele dus-întors costând 3.300 de dolari (prețul maxim pentru un bilet dus-întors ar fi fost de 1.000 de dolari). Zborurile directe din capitala rusă către Azerbaidjan, Kazahstan, Uzbekistan și Kârgâzstan au dispărut de pe site până la prânz, ora Moscovei, relatează HotNews.ro.

În plus, Sky News susține că, de la declarația lui Vladimir Putin, costul biletelor a crescut vertiginos, iar mai multe rute au fost deja epuizate. Zborurile operate de Turkish Airlines de la Moscova către locuri precum Istanbul și Belgrad se numără printre cele afectate. Analistul în domeniul apărării Konrad Muzyka a publicat marți seară o imagine care indică faptul că un bilet pentru miercuri costă 80.000 de ruble, adică puțin sub 1.200 de lire sterline.

Zborurile de dus-întors din Rusia, potrivit Reuters, s-au epuizat rapid după declarația de mobilizare  președintelui rus, care a provocat panică și a alimentat îngrijorarea că bărbații care erau eligibili pentru serviciul militar nu vor mai avea voie să părăsească țara. Mai mult, anumite zboruri de legătură, cum ar fi cele via Tbilisi, s-au epuizat, iar un bilet spre Dubai a ajuns să coste 300.000 de ruble (5.000 de dolari), adică de cinci ori salariul mediu lunar al rușilor.

Potrivit Le Monde, companiile aeriene rusești ar fi primit ordin să suspende vânzarea de bilete pentru bărbații cu vârste cuprinse între 18 și 65 de ani, cu excepția celor care au un permis acordat de Ministerul Apărării.