Info

Rusia sună clopoțelul mobilizării și amenință Occidentul. Cum a reacționat Nicolae Ciucă

Ciucă Sursa foto Botosaneanul
Ciucă Sursa foto Botosaneanul

Premierul Nicolae Ciucă a declarat că a luat act cu îngrijorare de declarațiile lui Vladimir Putin din această dimineață și a subliniat că România își menține o atitudine echilibrată și va continua să analizeze situația cu calm.  Afirmațiile lui Ciucă vin după ce președintele Rusiei a anunțat miercuri, 21 septembrie, semnarea ordinului de mobilizare parțială. El a amenințat că Rusia va folosi „toate armele” pentru a se proteja și a acuzat membrii NATO că „șantajează” Moscova prin utilizarea armelor nucleare.

La începutul ședinței de Guvern, Nicolae Ciucă a declarat că „Azi este Ziua Internațională a Păcii și, în loc să o celebrăm cum se cuvine, din păcate în această dimineață am luat act de declarațiile președintelui Putin, am luat act cu îngrijorare referitoare la mobilizarea parțială a armatei Federației Ruse și la desfășurarea așa-ziselor referendumuri în Donbas, Herson și Zaporojie.”, adeclarat acesta, conform Digi24. Premierul a susținut că guvernul român își va menține poziția în relațiile internaționale „ Ne menținem atitudinea echilibrată, vom continua să analizăm cu calm evoluția situației cu aliații din NATO și partenerii din Uniunea Europeană. Îmi exprim speranța ca situația în zona de conflict să nu escaladeze”, a conchis, premierul Nicolae Ciucă, conform aceleiași surse.

Rusia sună clopoțelul mobilizării și amenință Occidentul

În dimineața zilei de 21 septembrie Putin a acuzat occidentul de terorism nuclear și de faptul că îi folosesc pe soldații ucraineni drept „carne de tun”.  „Vorbim nu numai despre bombardarea centralei nucleare de la Zaporojie încurajată de Occident, care amenință cu o catastrofă nucleară, ci și despre declarațiile unor reprezentanți de rang înalt ai principalelor state NATO despre posibilitatea și utilizării armelor de distrugere în masă împotriva Rusiei – arme nucleare. Celor care își permit astfel de afirmații cu privire la Rusia, vreau să vă reamintesc că țara noastră are diverse mijloace de distrugere, iar în unele componente mai moderne decât cele ale țărilor NATO. (…)Dacă integritatea teritorială a țării noastre este amenințată, vom folosi toate mijloacele disponibile pentru a ne proteja poporul – aceasta nu este o cacealma”, a declarat președintele rus.

Mai mult, Putin a spus că Occidentul amenință Rusia, și că este responsabil de genocid, și că  Rusia a fost împinsă la război de conducătorii occidentali : „Au încurajat bandele de teroriști internaționali, au avansat infrastructura ofensivă a NATO în apropierea granițelor noastre. Au făcut din rusofobie totală arma lor, inclusiv timp de decenii au alimentat intenționat ura față de Rusia, în primul rând în Ucraina, pentru care pregăteau un cap de pod anti-rus, iar poporul ucrainean a fost transformat în carne de tun și împins la război cu țara noastră, declanșându-l încă din 2014, folosind forțele armate împotriva populației civile, organizând genocid, blocade, teroare împotriva oamenilor care au refuzat să recunoască puterea care a apărut în Ucraina în urma unei lovituri de stat”.