Infofinanciar > Lumea la zi > Ofensiva rusă de primăvară ar putea fi deja în impas. Dezvăluirile unui american de pe frontul ucrainean
Lumea la zi

Ofensiva rusă de primăvară ar putea fi deja în impas. Dezvăluirile unui american de pe frontul ucrainean

Soldați ruși
Sursă foto: Hepta

Eforturile președintelui Vladimir Putin de a recuceri impulsul în Ucraina ar putea fi deja aproape de epuizare, a declarat un veteran al forțelor speciale americane care lucrează cu armata ucraineană, deși a avertizat că Moscova ar putea să rețină resurse pentru o ofensivă mai dură.

Erik, care a refuzat să își împărtășească numele complet din motive de securitate, este un veteran al forțelor speciale ale armatei americane care a lucrat în Ucraina în ultimele 12 luni, ajutând la ascuțirea capacităților tactice ale trupelor care luptă pe linia frontului. Lucrând anterior cu Grupul Mozart, Erik coordonează în prezent aproximativ 20 de voluntari prin intermediul Grupului de Sprijin al Apărării Ucrainei (UDSG).

Ofensiva de primăvară a Rusiei este în impas

Erik a vorbit cu Newsweek din Ucraina despre luptele intense care se desfășoară în prezent de-a lungul fronturilor din sudul și estul țării, în timp ce trupele Moscovei încearcă să facă o breșă după un an care reflectă o performanță militară rusă sub așteptări.

„Dacă aceasta este contraofensiva, atunci ea deja stagnează. Dacă este un precursor, atunci vom vedea”, a adăugat veteranul. Acesta a spus că este greu de știut dacă întreaga forță a ofensivei de primăvară a Moscovei a ajuns deja la putere maximă.

Forțele rusești raportează un succes limitat în jurul orașului Bahmut din Donețk, care a fost un punct central al ofensivei Moscovei timp de mai multe luni. În ciuda faptului că au raportat pierderi impresionante, unitățile rusești conduse de mercenarii Grupului Wagner sub comanda oligarhului Evgheni Prigojin par să cucerească în curând micul oraș, deși oficialii ucraineni și occidentali au declarat că așezarea are mai mult valoare simbolică decât strategică.

„Din discuțiile cu cei pe care i-am antrenat înainte, câțiva dintre ei tocmai s-au întors de la Bahmut, au spus că rușii au continuat să vină, să vină, să vină, să vină. Pur și simplu aveau atât de mulți oameni, chiar dacă îi foloseau pe post de carne de tun. Numărul pur și simplu putea fi copleșitor. Așadar, ucrainenii încearcă să contracareze acest lucru”, a declarat veteranul.

Alte activități rusești continuă de-a lungul frontului, de la Svatove, în nord-est, la Vuhledar, în sud-est, și Zaporojie, în sud. Între timp, trupele ucrainene caută să le provoace un maxim de durere ocupanților, pregătindu-și în același timp propria lovitură de primăvară, susținută de o nouă abundență de arme NATO.

„Un lucru care conduce contraofensiva rusă este promisiunea tancurilor din Vest. Toate acele blindate, asta este o mare îngrijorare… rușii sunt îngrijorați de afluxul de tancuri occidentale și vor să facă progrese înainte ca tancurile occidentale să aibă un efect pe câmpul de luptă”, a declarat Erik.

Ofensiva de primăvară a Ucrainei

Tancurile Leopard 2 de fabricație germană se află deja în Ucraina, în timp ce echipajele de tancuri ale Kievului s-au antrenat pe acest sistem și pe tancurile britanice Challenger 2 la bazele NATO. Nu se așteaptă ca tancurile Abrams de fabricație americană să ajungă la timp pentru ofensiva de primăvară, dar vor sosi vehiculele de luptă americane Bradley, tancurile ușoare franceze AMX-13 și vehiculele blindate germane Marder.

Kievul a cerut sute de tancuri occidentale pentru a ajuta la presarea contraofensivei sale planificate, deși în realitate va primi mult mai puține și nu toate deodată. Erik a declarat că forțele ucrainene trebuie să folosească armele la potențialul lor maxim dacă vor să reușească.

„Tancurile care stau singure, vor fi ucise. Infanteria care operează singură într-un mediu mecanizat, va fi ucisă. Trebuie să fie folosite împreună. Sunt antrenați să folosească aceste tancuri cu arme combinate în combinație cu infanteria, artileria, sistemele fără pilot. Sper doar că vor face asta când vor ajunge pe teren”, a continuat veteranul.

„A existat o tendință, uneori, în cadrul Ucrainei de a-și păstra bunurile valoroase, cum ar fi tancurile, transportoarele blindate de trupe și așa mai departe, pentru o altă zi; nu vrei să le distrugi. Dar trebuie să le folosești. Folosirea lor pe bucăți pur și simplu nu funcționează. Trebuie să fie folosite toate împreună. Cel mai important mesaj pe care l-aș avea pentru guvernul ucrainean este că, dacă vreți să obțineți victoria aici, va fi nevoie ca oamenii voștri să înțeleagă operațiunile cu arme combinate și să știe cum să folosească în mod eficient toate aceste echipamente și arme noi pe care le primiți”, a transmis acesta. +

Erik a declarat că utilizarea de către Ucraina a HIMARS furnizat de SUA, deși a avut succes, este un exemplu despre cum ar putea fi mai agresive trupele Kievului.

„Ar trage cu ele spre un sediu sau un post de comandă rusesc, dar nu l-ar exploata. Nu ar exista un atac subsecvent. Așa că asta îi învățăm, cum să folosească eficient aceste sisteme de arme. Și până când nu vor obține acest lucru la nivel general și în planificare, va fi o luptă grea pentru ei”, a transmis Erik.

Ucraina nu are suficiente efective umane

Kievul se confruntă, de asemenea, cu presiuni asupra forței de muncă. Guvernul ucrainean își păstrează cu grijă cifrele privind victimele, deși estimările occidentale ajung până la 100.000 de morți și răniți din februarie 2022. Numărul victimelor de la Kiev ar putea fi mai mic decât cel al Rusiei, dar Ucraina are mai puțini oameni la care să apeleze.

Erik și echipa sa de la UDSG lucrează acum cu Serviciul de Gardă de Frontieră al Ucrainei, care a primit ordin să înființeze o brigadă de infanterie ușoară de 5.000 de oameni pentru a întări unitățile care luptă pe front.

„Voi fi sincer. Cred că este din cauza problemelor de personal. Încearcă să ducă toate forțele eficiente pe care le pot spre front din cauza contraofensivei… este cu siguranță un semn că au nevoie de oameni, au nevoie de mai multe forțe antrenate. Încearcă să se asigure că băieții și fetele lor au cel puțin o anumită pregătire înainte de a pleca. Îi aplaud pentru eforturile lor de a încerca să se asigure că primesc cel puțin niște abilități de bază de conducere și planificare. Ei înțeleg nevoia de operațiuni combinate de arme, ceea ce încercăm să învățăm, în loc să aruncăm forțele pe bucăți sau fără planificare. Ei încearcă să facă ceea ce trebuie”, a menționat veteranul.

„Sunt dornici să participe. Își dau seama că nu sunt pregătiți… au văzut victimele care se întorc din armată, din Garda Națională și din toate celelalte organizații, iar ei vor să fie altfel”, a spus Erik despre polițiștii de frontieră pe care îi instruiește echipa sa.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.