Infofinanciar > Lumea la zi > Occidentul se pregătește de reconstrucția Ucrainei. Cel mai costisitor proiect de investiții de la cel de-al Doilea Război Mondial
Lumea la zi

Occidentul se pregătește de reconstrucția Ucrainei. Cel mai costisitor proiect de investiții de la cel de-al Doilea Război Mondial

reconstructia ucrainei, sursa foto France24
sursa foto France24

La un an de la începutul invaziei la scară largă a Rusiei, economia și infrastructura Ucrainei sunt în ruine, iar guvernul și aliații săi plănuiesc cel mai mare efort de reconstrucție de la cel de-al Doilea Război Mondial încoace, informează CNBC.

Banca Mondială estimează că PIB-ul ucrainean s-a contractat cu 35% în 2022 și a transmis în octombrie că ponderea populației cu venituri sub pragul național de sărăcie va crește la aproape 60% până la sfârșitul anului trecut – de la 18% în 2021.

Banca Mondială a mobilizat până în prezent 13 miliarde de dolari pentru finanțarea de urgență a Ucrainei de la începutul războiului, inclusiv granturi, garanții și finanțare paralelă legată din partea SUA, a Regatului Unit, a Europei și a Japoniei.

Fondul Monetar Internațional estimează că economia ucraineană s-a contractat cu 30%, un declin mai puțin sever decât cel preconizat anterior. Inflația a început, de asemenea, să încetinească, dar a încheiat anul 2022 la 26,6% în ritm anual, potrivit Băncii Naționale a Ucrainei.

Directoarea FMI, în vizită în Ucraina

Directorul general al FMI, Kristalina Georgieva, a vizitat Ucraina în această săptămână, întâlnindu-se, printre alții, cu președintele Volodimir Zelenski și cu guvernatorul BNU, Andriy Pyshnyy, transmite CNBC.

Într-o declarație de marți, Georgieva a declarat că a văzut „o economie care funcționează, în ciuda provocărilor enorme”, lăudând viziunea guvernului de a trece de la redresare la o „perioadă de transformare, de reconstrucție și de aderare la UE”.

„Magazinele sunt deschise, serviciile sunt furnizate și oamenii merg la muncă. Aceasta este o mărturie remarcabilă a spiritului poporului ucrainean”, a declarat Georgieva, menționând, de asemenea, că agențiile guvernamentale, instituțiile economice și sistemul bancar sunt pe deplin operaționale.

„În pofida atacurilor asupra infrastructurii critice, economia se ajustează și se așteaptă o redresare economică treptată în cursul acestui an”, a adăugat ea.

Georgieva a reiterat angajamentul FMI de a sprijini Ucraina, iar instituția cu sediul la Washington a acordat împrumuturi de urgență în valoare de 2,7 miliarde de dolari în cursul anului trecut. Cu toate acestea, instituția colaborează, de asemenea, cu Ucraina în cadrul unui program de monitorizare a politicilor economice, un precursor al stabilirii unui program de creditare cu drepturi depline al FMI, în timp ce Kievul încearcă să obțină un pachet de sprijin multianual de 15 miliarde de dolari.

„Comunitatea internațională va continua să aibă un rol vital în sprijinirea Ucrainei, inclusiv pentru a contribui la soluționarea nevoilor mari de finanțare în 2023 și în anii următori”, a conchis Georgieva.

„Războiul din Ucraina a avut consecințe profunde asupra economiei locale, regionale și globale. Doar dacă vom lucra împreună, ca o comunitate globală, vom putea construi un viitor mai bun.”

Reconstrucția masivă a infrastructurii

La o reuniune a G-20 de joi, secretarul american al Trezoreriei, Janet Yellen, a cerut FMI să „avanseze rapid” programul de împrumut cu finanțare integrală, Washingtonul pregătind asistență economică în valoare de 10 miliarde de dolari în următoarele săptămâni.

Statele Unite au oferit Ucrainei un ajutor bilateral militar, economic și umanitar cumulat de 76,8 miliarde de dolari între 24 ianuarie 2022 și 15 ianuarie 2023, potrivit Institutului Kiel pentru Economie Mondială din Germania.

Această sumă include 46,6 miliarde de dolari în granturi și împrumuturi militare, arme și asistență pentru securitate, depășind cu mult restul lumii. Marea Britanie a fost al doilea cel mai mare contributor militar, cu 5,1 miliarde de dolari, urmată de Uniunea Europeană, cu 3,3 miliarde de dolari.

Pe măsură ce conflictul intră în cel de-al doilea an și nu dă semne de diminuare, cu Rusia atacând tot mai mult infrastructura critică și cu penuria de energie electrică persistentă, se așteaptă ca economia ucraineană să se contracte din nou în acest an, deși la o rată scăzută cu o singură cifră.

Costurile reconstrucției Ucrainei trec de 1.000 miliarde de dolari

O estimare recentă a Școlii de Economie de la Kiev a estimat daunele totale aduse infrastructurii ucrainene la 138 de miliarde de dolari, în timp ce Zelenskyy a estimat că reconstrucția Ucrainei ar putea ajunge să coste mai mult de 1.000 de miliarde de dolari.

„De la începutul războiului Rusiei împotriva Ucrainei, au fost avariate, distruse sau confiscate cel puțin 64 de întreprinderi mari și mijlocii, 84,3 mii de unități de utilaje agricole, 44 de centre sociale, aproape 3 mii de magazine, 593 de farmacii, aproape 195 de mii de mașini particulare, 14,4 mii de mijloace de transport în comun, 330 de spitale, 595 de clădiri administrative ale administrației de stat și locale”, se subliniază în raportul KSE.

Între timp, deficitul bugetar al Ucrainei a crescut la un nivel record de 38 de miliarde de dolari și este de așteptat să rămână ridicat, deși este probabil să existe un sprijin extern puternic din partea guvernelor occidentale și a FMI, potrivit lui Razan Nasser, analist pentru piețele emergente suverane la T. Rowe Price.

„Acest lucru ar trebui să ajute la acoperirea deficitului de finanțare, ceea ce, la rândul său, ar trebui să ajute la reducerea dependenței de finanțarea monetară în acest an”, a declarat Nasser.

În cadrul ședinței de politică monetară din ianuarie, oficialii BNU au discutat o serie de măsuri menite să evite revenirea la finanțarea monetară a deficitului bugetar.

Datoria suverană a Ucrainei a fost suspendată pe doi ani

În august, creditorii externi au convenit asupra unei suspendări de doi ani a datoriei suverane, recunoscând presiunea imensă exercitată de război asupra finanțelor publice ale țării.

„Aceasta va fi probabil prima etapă a restructurării, fiind probabil o reducere profundă a datoriei. Este dificil de prezis dimensiunea acestei reduceri a datoriei, deoarece depinde de starea economiei ucrainene în momentul în care se va conveni asupra restructurării”, a declarat Nasser.

El a adăugat că va fi necesară o „decizie politică” cu privire la cât de mult ar trebui să contribuie creditorii privați la costurile de reconstrucție ale Ucrainei, având în vedere pagubele colosale provocate infrastructurii până în prezent.

„Când acest război se va încheia în cele din urmă, amploarea efortului de reconstrucție și de redresare va eclipsa probabil tot ceea ce a văzut Europa de la cel de-al Doilea Război Mondial încoace”, a spus el.

Reconstrucția ar trebui să înceapă în 2023

Acest sentiment a fost reluat miercuri de vicepremierul Iulia Șvyrydenko, care a declarat pentru Politico în timpul unui interviu la Bruxelles că reconstrucția ar trebui să înceapă în acest an, în ciuda faptului că nu se întrevede un sfârșit imediat al conflictului.

„Va fi cea mai mare reconstrucție [de la] cel de-al Doilea Război Mondial încoace”, a spus ea. „Trebuie să începem acum”.

Deși începerea reconstrucției în timp ce războiul este încă în desfășurare și Rusia continuă să vizeze infrastructura civilă ar putea părea contraintuitivă, Daniela Schwarzer, director executiv al Open Society, a declarat joi pentru CNBC că acest lucru este esențial.

„Ucrainenii susțin foarte clar că, de fapt, reconstrucția trebuie să înceapă în unele părți ale țării în timp ce războiul este încă în curs de desfășurare, deoarece pentru țară, distrugerea infrastructurii – care se întâmplă cu adevărat în fiecare zi – trebuie să fie gestionată, altfel oamenii nu pot trăi, economia nu se poate relansa și, prin urmare, există o sarcină uriașă”, a spus ea.

„Vom vedea în următoarele câteva luni cum instituțiile financiare internaționale, inclusiv cele europene, cum ar fi Banca Internațională de Reconstrucție și Banca Europeană de Investiții, împreună cu guvernele și UE, plus Statele Unite, dar următoarea întrebare importantă este cum pot fi aduse în cele din urmă investițiile private înapoi în Ucraina, pentru că guvernele singure nu pot reconstrui țara.”