Lumea la zi

Kiev Post: Japonia ar putea juca un rol cheie în reconstrucția Ucrainei. Tokyo a trimis ajutoare de 1,6 mld. de dolari

japonia ucraina, sursă foto dreamstime
sursă foto dreamstime

Japonia, care a alocat deja un ajutor de peste 1,6 miliarde de dolari Ucrainei, ar putea deveni unul dintre liderii în formarea unui fond internațional pentru reconstrucția țării, scriu jurnaliștii de la Kiev Post.

„Anul acesta, Japonia prezidează Grupul celor Șapte și ne așteptăm ca ea să devină un lider în formarea fondului de reconstrucție pentru Ucraina, care a fost deja creat de Banca Mondială și în care, cred, Japonia va juca un rol cheie”, a declarat ambasadorul Ucrainei în Japonia, Sergiy Korsunsky, într-un interviu pentru Vocea Americii.

Potrivit acestuia, cele mai mari companii japoneze au creat grupuri de lucru și divizii speciale care studiază problema reconstrucției Ucrainei.

„Iar Japonia înseamnă trenuri de mare viteză, poduri, pasaje supraterane, infrastructură, producție de automobile de ultimă generație și metalurgie. Cred că Japonia va juca un rol cheie în astfel de proiecte de anvergură”, a subliniat ambasadorul, conform Kiev Post.

Japonia susține sancțiunile împotriva Rusiei

De asemenea, el a menționat că Japonia s-a alăturat tuturor sancțiunilor impuse de țările G7 și UE chiar de la începutul agresiunii rusești la scară largă. În total, până în prezent, ajutorul acordat de Japonia Ucrainei a ajuns la 1,6 miliarde de dolari. Cu toate acestea, potrivit ambasadorului, aceasta este doar partea oficială și, de fapt, este mult mai mare.

După cum s-a raportat, premierul Japoniei, Fumio Kishida, a vizitat recent Washingtonul, unde s-a întâlnit cu președintele american Joe Biden. Liderii au discutat, în special, despre consolidarea cooperării bilaterale, contracararea agresiunii rusești și limitarea Chinei.

Angajamentul Japoniei pentru Ucraina

Premierul japonez Fumio Kishida s-a angajat să furnizeze Ucrainei echipamente de încălzire și alte mijloace de protecție împotriva frigului.

„Japonia a oferit sprijin Ucrainei pentru a se pregăti pentru iarna aspră care se apropie… Mai mult, Japonia va continua să ofere asistență Ucrainei pe baza cunoștințelor și a punctelor forte unice ale țării noastre”, a declarat Kishida într-un mesaj video la o conferință internațională privind ajutorul pentru Ucraina, desfășurată la Berlin, în noiembrie.

Pentru a sprijini eforturile de reconstrucție ale Ucrainei de la invazia Rusiei de la sfârșitul lunii februarie, Kishida a declarat că Tokyo a împărtășit cu Kievul experiența sa în sortarea și reutilizarea resturilor rezultate în urma cutremurului și tsunami-ului masiv care a devastat nord-estul Japoniei în martie 2011.