Infofinanciar > Info > Marcel Ciolacu despre pensiile speciale. ”După ce avem detaliile de la Banca Mondială, legea va intra la Camera Deputaților”
Info

Marcel Ciolacu despre pensiile speciale. ”După ce avem detaliile de la Banca Mondială, legea va intra la Camera Deputaților”

Marcel Ciolacu, presedintele PSD
FOTO: caleaeuropeana.ro

Marcel Ciolacu vine cu ultimele informații în materie de reformarea sistemului public de pensii. Vizate sunt pensiile speciale. Social-democratul a precizat că odată ce România va primi raportul Băncii Mondiale cu privire la acest subiect, proiectul de modificare va fi dezbătut și supus votului în Camera inferioară a Parlamentului.

Referitor la durata procesului legislativ, președintele PSD nu a venit cu o dată concretă, însă a precizat că legea pensiilor speciale va intra la vot de îndată ce Banca Mondială va trimite raportul. ”După ce avem detaliile de la Banca Mondială, legea pensiilor speciale va intra la Camera Deputaților”, a declarat Marcel Ciolacu potrivit digi24.ro.

Marcel Ciolacu: ”Pensiile militarilor nu sunt pensii speciale”

Despre modificarea cuantumului pentru pensiile militare, Ciolacu a rămas ferm pe poziții și a precizat că respectivele drepturi bănești nu fac parte din categoria pensiilor speciale

”22 de state, membre ale UE, consideră că pensiile militarilor nu sunt pensii speciale, și-mi mențin punctul de vedere. Sunt ferm convins că vom veni cu o soluție. Îmi mențin părerea: pensiile militarilor nu sunt pensii speciale”a completat Marcel Ciolacu.

Alocarea fondurilor prevăzute în Planul Național de Redresare și Reziliență este condiționată de revizuirea tuturor categoriilor de pensii sociale chiar și cele militare. Scopul urmărit constă în alinierea pensiilor în conformitate cu principiul contributivității. Măsura face parte dintr-o reformă mai amplă a sistemului public de pensii și reprezintă un pilon principal al Planului Național de Redresare și Reziliență al României.

Pentru atingerea jaloanelor prevăzute în PNRR, Comisia Europeană și autoritățile dialoghează continuu. Această comunicare nu este destul, este nevoie de o evaluare oficială întocmită de executivul european, de fiecare dată când România transmite o cerere de plată.

Poziția ministrului Muncii Marius Constantin Budăi

Liderul PSD, Marcel Ciolacu a declarat astăzi că Marius Budăi, ministrul Muncii, a informat în ședința conducerii Partidului Social Democrat faptul că în perioada următoare trebuie să vină un raport al Băncii Mondiale care vizează pensiile speciale. Budăi a continuat și a precizat că așteaptă informare din partea Guvernului deoarece Executivul a fost cel care și-a luat răspunderea în fața Comisiei Europene, potrivit digi24.ro.

Același ministru Marcel Boloș a declarat pentru Digi24 următoarele:

”Reforma pensiilor speciale e aferentă cererii de plată numărul 3. Urmează să fie analizată și validată atunci când depunem cererea de plată numărul 3. Deocamdată, procesul este de aprobare în Parlamentul României. Comisia Europeană formulează observațiile în fază prealabilă de analiză a acestui jalon și mai durează până când se ajunge la o formă matură care să satisfacă observațiile pe care le face Comisia.

Cu toate acestea, pentru ca România să primească fondurile alocate prin Planului Național de Redresare și Reziliență al României (PNRR), aceasta trebuie să îndeplinească satisfăcător reformele referitoare la pensiile speciale la care țara s-a angajat prin acest plan. Revizuirea vizează toate pensiile speciale, inclusiv a celor militare, cu scopul de a le alinia cu principiul contributivității și face parte dintr-o reformă mai amplă a sistemului public de pensii, reprezentând un element cheie al Planului Național de Redresare și Reziliență al României”, potrivit digi24,ro.