Infofinanciar > Lumea la zi > Evgheni Prigojin, pe culmile disperării! Armata Rusiei vrea să absoarbă grupul Wagner
Lumea la zi

Evgheni Prigojin, pe culmile disperării! Armata Rusiei vrea să absoarbă grupul Wagner

evgheni prigojin
sursă foto the moscow times

Rusia pare să fi trecut la preluarea controlului direct al Wagner, după luni de lupte interne între oficialii din domeniul apărării și grupul militar privat. Ministrul adjunct al apărării, Nikolai Pankov, a declarat sâmbătă că „formațiunilor de voluntari” li se va cere să semneze contracte direct cu ministerul apărării.

Se crede că declarația vagă ar viza în general grupul Wagner. Dar, într-o declarație cu mâhnie de duminică, șeful Wagner, Evgheni Prigojin, a declarat că forțele sale vor boicota contractele.

Grupul militar privat a jucat un rol important în războiul din Ucraina, luptând de partea forțelor rusești. Dar Prigojin, despre care se spune că ar avea propriile ambiții politice, este implicat de luni de zile într-o dispută publică cu ministrul apărării Serghei Șoigu și cu șeful militar Valeri Gerasimov.

„Wagner nu va semna niciun contract cu Șoigu”

El i-a acuzat în mod repetat pe cei doi de incompetență și de subaprovizionarea deliberată a unităților Wagner care luptă în Ucraina. „Wagner nu va semna niciun contract cu Șoigu”, a declarat Prigojin ca răspuns la o solicitare de comentarii cu privire la anunțul făcut de Ministerul Apărării. „Șoigu nu poate gestiona în mod corespunzător formațiunile militare”.

El a insistat că grupul său este bine integrat în armata rusă, dar a spus că eficiența sa ar fi afectată de faptul că ar trebui să raporteze ministrului apărării. În timp ce anunțul de sâmbătă nu a făcut referire directă la Wagner sau la alte grupuri paramilitare, presa rusă a sugerat că noile contracte au fost o măsură pentru a-l aduce pe Prigojin și forțele sale sub control.

Însă ministrul apărării a declarat că mișcarea a fost concepută pentru a „crește eficiența” unităților rusești care luptă în Ucraina. „Acest lucru va conferi formațiunilor de voluntari statutul juridic necesar, va crea abordări comune pentru organizarea unui sprijin cuprinzător și îndeplinirea sarcinilor lor”, a declarat ministerul într-o declarație, adăugând că contractele trebuie semnate până la 1 iulie.

Grupul Wagner și Armata Rusă

Tensiunile de lungă durată dintre Grupul Wagner și armată au amenințat să dea în clocot în ultimele săptămâni. Săptămâna trecută, grupul a răpit un comandant de rang înalt al armatei din prima linie, locotenent-colonelul Roman Venevitin, după ce l-a acuzat că a deschis focul asupra unui vehicul Wagner în apropiere de Bahmut.

Locotenent-colonelul Venevitin a fost eliberat ulterior, iar într-o înregistrare video distribuită de bloggerii militari ruși, acesta a acuzat grupul că a alimentat „anarhia” pe frontul rusesc prin furtul de arme, forțând soldații mobilizați să semneze contracte cu grupul și încercând să extorcheze arme de la Ministerul Apărării.

Prigojin a calificat comentariile, care păreau a fi citite dintr-un scenariu, drept „un nonsens absolut total”.

El a sugerat, de asemenea, că este pregătit să își desfășoare trupele pe teritoriul rusesc, afirmând pe Telegram că Wagner este pregătit să lupte împotriva forțelor insurecționale din regiunea Belgorod.

În decembrie, SUA au estimat că Wagner avea aproximativ 50.000 de soldați care luptau în Ucraina, scrie BBC.