Infofinanciar > Lumea la zi > Occidentul continuă să primească refugiați ucraineni. Urmează provocări importante
Lumea la zi

Occidentul continuă să primească refugiați ucraineni. Urmează provocări importante

refugiati sursa foto Playtech ro
sursa foto: Playtech.ro

Doi berlinezi își împărtășesc diferitele experiențele în calitate de gazde, în timp ce analiștii afirmă că sprijinul pentru ucraineni rămâne constant.

Experiențele gazdelor

Când Lyu Azbel a auzit pentru prima dată despre invazia pe scară largă a Rusiei în Ucraina în februarie anul trecut, a reacționat rapid.

Având legături profesionale și personale cu țara, Azbel a încercat să afle dacă prietenii și colegii lor de muncă erau cu toții în siguranță. În curând au intrat în legătură cu o colegă, Olena Chernova, care se afla încă în Kiev.

O cercetătoare în domeniul sănătății publice, care trăiește la Berlin de 10 ani, a declarat telefonic: „A fost o perioadă cu adevărat tulburătoare, înfricoșătoare. Eram îngrijorată pentru siguranța Olenei. Am reușit să o conving să vină la Berlin și a sosit într-o seară, la sfârșitul lunii martie, doar cu un rucsac mic. Copilul meu cel mic, care nu este deloc drăgălaș, a îmbrățișat-o. A îmbrățișat-o. A fost o femeie foarte drăguță. Astăzi, ea face parte din familia noastră.”

Pe parcursul anului trecut, Azbel, în vârstă de 36 de ani, a găzduit nouă ucraineni în cele două case pe care ei și familia lor le dețin în capitala germană, inclusiv o familie de patru persoane cu doi câini care a stat o săptămână.

„Au sosit în primele zile, așa că au reușit să găsească rapid o locuință. Sunt o familie foarte drăguță și de atunci i-am mai invitat la cină”.

De asemenea, au sprijinit oamenii în găsirea unei locuințe și în asigurarea unor locuri la grădiniță.

Și ucrainenii din Berlin găsesc unele aspecte pozitive într-o situație dificilă.

„O mamă și-a amintit că se afla într-un tren de metrou și că fiica ei era înconjurată de toate aceste personaje diferite. Ea spune că a fost încântată că fiica ei a văzut această diversitate de la o vârstă foarte fragedă”, a declarat Azbel, care intenționează să continue să îi sprijine pe cei care sunt strămutați în Germania.

O altfel de experiență

Dar pentru Morgan Rodrick, un inginer de software în vârstă de 49 de ani, aflat de asemenea în capitala germană, experiența a decurs diferit. În primele zile ale războiului, Rodrick a făcut cunoștință cu un bărbat pe care îl cunoștea sub numele de Sergey prin intermediul unui alt prieten care îl găzduise.

Anticipând o ședere scurtă, Rodrick l-a invitat pe Sergey să stea la el acasă în timp ce el se muta temporar în apartamentul partenerului său.

Rodrick și partenerul său au încercat să îl ajute pe Sergey să se înregistreze ca refugiat și să se regăsească în oraș.

Două săptămâni s-au transformat în mai mult de o lună și, deși șederea mai îndelungată nu a fost o problemă pentru Rodrick, acesta a întâmpinat câteva provocări în încercările sale de a-l sprijini pe Sergey pe durata șederii sale.

„Presupunerea mea inițială a fost că va rămâne câteva săptămâni, timp în care va fi înscris într-un program oficial pentru refugiați”, a declarat el pentru Al Jazeera.

„Am încercat să îl ajutăm să înțeleagă unele lucruri oficiale folosind Google translate, deoarece totul era în germană. Iar în timpul acesta, ne-a devenit clar că nu voia să fie înregistrat oficial sau cunoscut ca refugiat. El se vedea pe sine ca pe un om de afaceri care tocmai s-a pus la adăpost pentru o vreme, sperând să se întoarcă în Ucraina la scurt timp după aceea.”

Fără să se înregistreze în oraș ca refugiat, Sergey nu a putut avea acces la asistență economică și nici nu și-a găsit oficial un loc de muncă, așa că Rodrick a încercat să îl ajute.

„Plănuiam să îl pun în legătură cu cineva care i-ar putea oferi un loc de muncă ca șofer, dar după ce am avut o conversație cu el despre muncă, mi-a devenit clar că are, ceea ce aș descrie, niște valori foarte vechi față de femei.

„Întrucât prietenul care ar fi putut avea ceva de lucru pentru el era o femeie, eu și partenerul meu ne-am dat seama că s-ar putea să nu meargă bine, așa că am sfârșit prin a nu-i pune în legătură.”

În curând, Rodrick a trebuit să se întoarcă acasă în interes de serviciu și l-a anunțat pe Sergey despre planul său.

„S-a întors să ia niște lucruri, precum și geanta pe care i-am pregătit-o, apoi a plecat. Nu am mai auzit nimic de atunci, se pare că a dispărut în lume.”

Revărsare de ajutoare pentru cei care fug

Experiențele diferite ale lui Rodrick și Azbel vorbesc mai pe larg despre diferitele moduri în care a evoluat sprijinul pentru refugiații din țările vecine.

Când a început conflictul, a existat o revărsare de sprijin.

Polonezii și-au deschis porțile pentru ucraineni, în timp ce calea ferată națională a Germaniei a transportat gratuit pasagerii ucraineni.

Aproape 19 milioane de persoane au trecut granița în alte țări, în special în Polonia, Rusia și Ungaria. Peste un milion de refugiați din Ucraina au fost înregistrați în Germania.

Cu toate acestea, războiul a avut un cost pentru cetățenii europeni, care au văzut cum prețurile la energie au crescut de două ori mai mult în unele gospodării, alături de alte costuri de trai în creștere, pe fondul unor cifre record ale inflației.

Decizia Germaniei, deși cu reticență, de a se implica militar, oferind Ucrainei două dintre tancurile sale în ianuarie, a atras, de asemenea, proteste.

În ciuda taxei economice, au sondaje au sugerat că, deși sprijinul pentru refugiații ucraineni a scăzut ușor, acesta a rămas ridicat în Occident.

Un sondaj global realizat de Ipsos în ianuarie în aproape 30 de națiuni, inclusiv în SUA, Germania, Polonia, Regatul Unit, Ungaria și Franța, a constatat că, în ciuda unei scăderi a sprijinului pentru primirea refugiaților în Germania și Belgia, majoritatea occidentalilor au susținut în continuare primirea acestora.

Gabrielė Valodskaite, asistent de program pentru zona Europei extinse în cadrul Consiliului European pentru Relații Externe din Berlin, a declarat că angajamentul este „încă acolo, dar poate că este mai puțin vizibil”.

„Acum, sprijinul este mai degrabă constant, mai instituționalizat și mai eficient. Instituțiile europene, naționale sau locale au trebuit să învețe să facă față lucrurilor în timp, iar acum sprijinul este mai stabil”.

Între timp, Daria Krivonos, cercetător postdoctoral la Departamentul de Culturi, Centrul de Excelență în Drept, Identitate și Narațiuni Europene al Universității din Helsinki, a declarat că sprijinul internațional de bază a fost în declin.

„Am fost la Varșovia la două sau trei luni după începerea invaziei, unde m-am alăturat unui grup de voluntari la gară”, a declarat ea pentru Al Jazeera.

Krivonos a declarat că, deși în spatele sprijinului european pentru ucraineni se află o cultură comună, unele părți ale discuției despre „albia ucraineană” au fost „puțin binare”.

„Nu putem nega faptul că albul și europenitatea ucrainenilor au jucat un rol uriaș, dar, făcând acest lucru, a însemnat că nu am analizat îndeaproape istoria migrației forței de muncă din Ucraina și modul în care aceste comunități de muncitori sunt acum cele care îi primesc pe cei strămutați. În multe privințe, această discuție a fost mai degrabă simplistă.”

Sprijinul „nu va dispărea”

La 24 februarie, zeci de mii de cetățeni au ieșit în stradă în 400 de orașe din întreaga lume, inclusiv în centre din Europa de Vest, precum Berlin, Varșovia și Paris, pentru a marca prima aniversare a războiului.

În condițiile în care conflictul va continua, „există multe părți în mișcare implicate în modul în care acest sprijin (pentru refugiați) poate juca pe termen lung”, a declarat Valodskaite.

„În primul rând, va depinde de modul în care guvernele europene vor face față costurilor energiei, inflației și situației economice generale resimțite în Europa ca urmare a războiului. Și apoi va depinde de modul în care va fi abordată public problema refugiaților. În ceea ce privește sprijinul mai larg, cred că s-ar putea să se diminueze sau să fie mai puțin vizibil, dar nu va dispărea și cred că societățile europene vor continua să manifeste un sprijin puternic pentru persoanele care fug din cauza războiului din Ucraina.”

Dornic să vadă sfârșitul războiului, Rodrick a declarat despre capitolul său cu Serghei că nu îl va descuraja să sprijine din nou un ucrainean strămutat de război.

„Întreaga experiență mi-a deschis ochii la cât de individuale sunt experiențele oamenilor și cât de diverse sunt acestea”, a spus el.

„Nu am înțeles motivația lui Sergey de a nu dori să facă parte din programele de azil pentru refugiați și nici prin câte a trecut. Experiența mi-a oferit o imagine mai nuanțată a experiențelor celor afectați de război.”, a declarat Rodrick, conform alijazeera.com.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.