Infofinanciar > Lumea la zi > „Al treilea război mondial este aproape!” Viktor Orban avertizează Occidentul
Lumea la zi

„Al treilea război mondial este aproape!” Viktor Orban avertizează Occidentul

România, hartă Europa de Sud-Est
Sursă foto: evz

Premierul Ungariei promovează narațiunea rusă despre războiul din Ucraina. Probabilitatea ca războiul din Ucraina să se transforme într-un conflict global este în creștere, a declarat vineri dimineață premierul ungar Viktor Orbán.

Vorbind la postul de stat Kossuth Rádió, liderul Ungariei a criticat capitalele occidentale și i-a acuzat pe aliații Ucrainei că promovează un conflict din cauza intereselor economice.

„Lumea nu a fost niciodată atât de aproape”, a spus Orbán, de „un război local” care să se transforme într-un „război mondial”. „Probabilitatea acestui lucru crește pe zi ce trece”, a adăugat el, potrivit POLITICO.
Premierul ungar a mai spus – fără a furniza dovezi – că partenerii Kievului ar putea trimite trupe pentru a ajuta Ucraina, care luptă împotriva invaziei pe scară largă a președintelui rus Vladimir Putin.

Relație strânsă cu Rusia

„Suntem foarte aproape, după părerea mea, ca să fie pusă pe masă ca propunere serioasă ca aliații – soldații țărilor aliate cu Ucraina – să treacă și ei granița”, a spus el.

Orban, care a cultivat o relație strânsă cu Kremlinul în ultimul deceniu, a fost criticat atât în țară, cât și în străinătate, în ultimul an, pentru că a promovat o narațiune de tip rusesc cu privire la război.

Între timp, guvernul ungar a susținut că pledează pentru o încetare imediată a focului doar pentru că acordă prioritate păcii pe continentul european.

În interviul său radiofonic, liderul ungar a insistat că poziția sa este împărtășită de alte persoane de pe glob, arătând spre China, lumea arabă și Africa.

„Există Occidentul”, a spus el, „și ceilalți”.

Orban a mai spus că, în trecut, SUA nu interveneau direct în modelarea politicii europene, dar acest lucru s-a schimbat odată cu războiul în Ucraina, iar SUA conduc acum o „coaliţie pro-război” în spatele Ucrainei.

„Americanii îi susţin pe ucraineni care luptă eroic, ceea ce nu scade valoarea eroismului ucrainenilor, dar adevărul este că Ucraina nu poate continua să lupte decât atât timp cât SUA spun da”, a afirmat şeful guvernului de la Budapesta, citat de MTI.

”Odată ce SUA vor spune nu, o încetare a focului va urma”, consideră Orban, potrivit căruia rezultatul alegerilor din 2024 din SUA va avea o influenţă directă asupra continuării războiului sau a unei încetări a focului sau a iniţierii discuţiilor de pace, amintind că Donald Trump, care intenţionează să candideze din nou la preşedinţia SUA, vrea o încetarea focului.

El a mai spus că eliminarea sancţiunilor legate de război ar fi cel mai rapid mod de a reduce inflaţia, iar Ungaria va continua să se opună măsurilor care ar cauza „cele mai imediate daune” economiei sale. „Fără sancţiuni, inflaţia ar începe să scadă imediat’, a opinat acesta.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.