Infofinanciar > Esential > Observarea globală a mărilor și oceanelor: de la știință la luarea deciziilor. Cât de poluată este apa?
Esential

Observarea globală a mărilor și oceanelor: de la știință la luarea deciziilor. Cât de poluată este apa?

UNOC sursa foto Sustainable Development Goals- the United Nations
Sursa foto: Sustainable Development Goals- the United Nations

Miercuri, 25 mai 2022, la Biblioteca Centrală Universitară Carol I din București a avut loc conferința internațională „Blue Talks: The 2022 United Nations Ocean Conference”. Acest proiect este realizat la nivel global în colaborare cu Kenya.

Conferința a încercat propunerea unor soluții inovatoare bazate pe știință, extrem de necesare. Ele sunt menite să demareze un nou capitol al acțiunii oceanice globale. Conferința despre oceane apare într-un moment critic al omenirii. Lumea încearcă să abordeze multe probleme ale societății care au ieșit la suprafață odată cu pandemia de COVID 19. Acestea vor necesita transformări structurale majore și soluții comune partajate care sunt ancorate în ODD.

Ce probleme există la momentul actual?

Soluțiile pentru un ocean curat și  durabil implică tehnologie ecologică avansată și utilizări inovatoare ale resurselor marine. Acestea includ abordarea amenințărilor la adresa sănătății, ecologiei, economiei și guvernării oceanului – acidificarea, deșeurile marine și poluarea, pescuitul ilegal,  nedeclarat și nereglementat, dar și pierderea habitatelor și a biodiversității.

Conferința s-a făcut în mediu hibrid, astfel încât cei care doreau să participe, însă nu puteau fi prezenți fizic, au folosit link-ul trimis de organizatori.

Evenimentul a început discursul doamnei ambasador a Portugaliei în București, Teresa Macedo care a subliniat cât de problematică este acum poluarea cu plastic asupra mărilor și oceanelor și ce efect va avea aceasta în timp. Aceste probleme au înregistrat o cotă alarmantă în 2017 și se poate spune că au explodat în urma pandemiei din 2020.

Ce a cuprins evenimentul?

Conferința a inclus trei mari secțiuni. Prima a cuprins gestionarea, protejarea, conservarea și restaurarea ecosistemelor marine și de coastă, inclusiv acordarea poluării marine. În cadrul acestui plan a vorbit și Cosmin Carstea. El este CEO la DP World Constanța. Acesta a prezentat planurile companiei, iar printre prioritățile acesteia se afla și dezvoltarea sustenabilității. Compania are legături și cu alte țări la nivel european. De asemenea, s-a adus în discuție și ruta Constanța-Brăila care este disponibilă pe 3 căi de acces: pe apă, cu transportul feroviar și cu camioane.

În cea de-a doua parte s-a vorbit despre valorificarea legăturilor dintre obiectivele de dezvoltare durabilă în vederea implementării Agendei din 2030. Claudia Benea, ambasadorul apei s-a referit la consumul responsabil ala pei, dar și la colectarea deșeurilor din ape. Aceasta a fost prezentă și la Expoziția Mondială de Apă din Dubai pe o perioadă de 6 luni. Pavilionul central al României s-a referit la sustenabilitate. Ea susținut că marea majoritate a oamenilor nu știu ce înseamnă deșeurile și cum se colectează. Sunt necesare campanii de reciclare solide și susținute, mai ales că sunt unele orașe din România în care apa de la robinet este sub minimul de potabilitate.

În ultima parte a conferinței s-au făcut trimiteri la creșterea cunoștințelor științifice și dezvoltarea capacității de cercetare și transfer de tehnologie marine. În cadrul acestei părți a fost prezent și ambasadorul Japoniei în București, Hiroshi Ueda. Acesta a prezentat planul Japoniei pentru politica oceanelor. El a făcut trimiteri și la situația actuală a oceanelor, dar și la principiile și politicile în următorii 10 ani. Politicile oceanului ar trebuie să mențină și să conserve mediul marin, să dezvolte cunoștințele științifice, să promoveze Politica Arctică, să formeze legături internaționale și să dezvolte resursele umane cu cunoștințe în științele apei.

Introducerea sustenabilității în școli sunt subiect de interes

Impunerea sustenabilității în școli a fost un subiect abordat de cei mai mulți dintre speakeri. Întrebat  cum poate educa cetățenii, Ionuț Rusu, viceprimarul Constanței a spus că toți cetățenii au fii, nepoți sau vecini. Prin învățarea celor mici și prin impunerea puterii exemplului, automat și celelalte persoane vor privi diferit sustenabilitatea.

A fost prezent la conferință și prorectorul Universității Ovidius din Constanța, Mihai Gîrțu. Acesta susține că universitatea este implicată în programe de sustenabilitate, mai ales că știe care este rolul instituțiilor de învățământ în Agenda 2030 pentru dezvoltarea sustenabilității. Universitatea a făcut mai mulți pași pentru implementarea acestei idei, astfel încât misiunile sale sunt de a educa grijuliu și atent cetățenii, de a utiliza cunoștințele avansate în efectuarea cercetărilor și să se implice cu nevoile societății și cu cerințele comunității.

Compania Reciclad’OR este, de asemenea, implicată în educarea copiilor despre sustenabilitate și importanța acesteia prin proiectele demarate în mai multe școli din România.

Conferința s-a încheiat cu un discurs al ambasadorului  de afaceri al Norvegiei din București, Elin Widsteen, în care susține acest proiect și implementarea lui de a construi „poduri” peste Europa până în Norvegia cu autorul sustenabilității.

În cadrul acestui eveniment au mai fost prezenți și Sorin preda, CEO la Global Vision, Miquel Marques, coordonator al economiei apelor al municipalității Viana do Castelo, dar și profesorul Victor Ciupină, membru fondator și președinte al Filialei Constanța a Academiei Oamenilor de Știință din România.