Infofinanciar > Lumea la zi > Noul val COVID nu părăsește Asia! Kim Jong-Un a mobilizat armata împotriva virusului
Lumea la zi

Noul val COVID nu părăsește Asia! Kim Jong-Un a mobilizat armata împotriva virusului

Kim jong un sursa foto The Japan Times
Sursa foto: The Japan Times

Kim Jong-un a decis chemarea armatei pentru a rezolva criza de Covid-19 din Coreea de Nord. Liderul critică oficialii din sănătate și ordonă armatei să distribuie medicamente, întrucât pragul de infectări a trecut de un million, a anunțat luni presa de stat. Coreea de Nord a declarat că 50 de persoane au murit la o primă raportare a unui focar de Covid-19.

Conform presei de stat, peste un milion de oameni s-au îmbolnăvit de ceea ce numesc înalții de la Phenian „febră”. Liderul a ordonat blocări la nivel național în încercarea de a încetini răspândirea bolii prin populația nevaccinată.

Coreea de Nord a negat că au existat cazuri de Covid în pandemie

Pe timpul pandemiei, Coreea de Nord a negat faptul că înregistrează cazuri de Covid-19, însă săptămâna trecută, oficialii au confirmat că a existat un focar de Covid în țară.

Gravitatea situației din Coreea de Nord este recunoscută și de Kim Jong-un, întrucât el a criticat oficialii din domeniul sănătății pentru răspunsul lor la prevenirea epidemiei: în special, eșecul de a ține farmaciile deschise 24/7 pentru a distribui medicamente.

Liderul a ordonat armatei să se apuce de lucru pentru „stabilizarea imediată a aprovizionării cu medicamente în Phenian”.În această zonă, au fost înregistrate, săptămâna trecută primele cazuri raportate.

„Mare tulburare” în țară

Kim a fost principalul supervizor al reuniunilor de urgență ale Biroului Politic privind focarul de infecții, despre care a spus că provoacă „mare tulburare” în țară. El a subliniat eșecul distribuirii medicamentelor „pentru că oficialii Cabinetului și ai sectorului de sănătate publică responsabili cu aprovizionarea nu și-au suflecat mânecile, nerecunoscând în mod corespunzător criza actuală”, conform presei de stat KCNA.

Liderul a vizitat farmaciile pentru a inspecta direct, dar „a criticat ferm Cabinetul și sectorul de sănătate publică pentru atitudinea lor iresponsabilă în muncă”.

Unul dintre cele mai proaste sisteme de sănătate

În Coreea de Nord se găsește unul dintre cele mai proaste sisteme de asistentă medicală din lume, cu spitale prost echipate, puține unități de terapie intensivă și fără medicamente pentru tratarea Covid sau fără capacitatea de testare în masă, spun experții.

„În timp ce vizita o farmacie, Kim Jong-un a văzut cu ochii săi deficitul de medicamente în Coreea de Nord”, a declarat Cheong Seong-jang, cercetător la Institutul Sejong, pentru AFP. „Poate că a ghicit, dar situația poate să fi fost mai gravă decât se așteptase.”

KCNA a spus că până la 15 mai, un total de 50 de persoane au murit și peste un milion au fost infectați.

Coreea de Nord a menținut o blocare rigidă a coronavirusului de când a început pandemia, dar cu focare masive în țările vecine, experții au susținut că e imposibil ca să nu existe niciun caz.

Kim a spus anterior că țara va „învăța în mod activ” din strategia Chinei de gestionare a pandemiei, potrivit KCNA.

Mai multe focare în China

China este singura economie majoră din lume care menține o politică zero-Covid. Aceasta se luptă cu mai multe focare Omicron în cele mai mari orașe, inclusiv în Shanghai.

Coreea de nord a refuzat ofertele de vaccinuri Covid din China și schema Covax a Organizației Mondiale a Sănătății. Atât Beijingul, cât și Seulul au emis noi oferte de ajutor de când a fost anunțat focarul.

„Dacă asistența Chinei nu este suficientă pentru a depăși focarul, Coreea de Nord va cere în cele din urmă Sudului, Statelor Unite sau organizațiilor internaționale”, apus Yang.

Președintele american Joe Biden urmează să viziteze Seulul la sfârșitul acestei săptămâni pentru a discuta despre programele de arme ale Phenianului și focarul de Covid-19 .