Infofinanciar > Lumea la zi > O nouă colaborare neașteptată! Germania și Japonia lucrează împreună în domeniul securității economice
Lumea la zi

O nouă colaborare neașteptată! Germania și Japonia lucrează împreună în domeniul securității economice

O nouă colaborare neașteptată! Germania și Japonia lucrează împreună în domeniul securității economice
sursa foto reuters

Germania și Japonia au convenit sâmbătă să coopereze îndeaproape în domeniul securității economice în cadrul primelor consultări guvernamentale la nivel înalt, desfășurate pe fondul tensiunilor legate de lanțurile de aprovizionare globale și al perturbărilor economice cauzate de războiul din Ucraina.

Cancelarul german Olaf Scholz, însoțit în Japonia de șase miniștri, analizează modalități de a reduce dependența Germaniei de materiile prime chinezești.

„Invazia rusă din Ucraina, precum și pandemia COVID-19 ne-au făcut dureros de conștienți de dificultățile care pot apărea atunci când există o dependență economică prea mare în domenii critice”, a declarat Scholz la o conferință de presă care a urmat discuțiilor. „Trebuie să reacționăm la acest lucru. Împreună cu Japonia și cu alți parteneri, lucrăm pentru a trage concluziile corecte din aceste experiențe”, a adăugat el.

Într-o declarație comună, cele două țări „și-au afirmat intenția de a consolida cooperarea în materie de securitate economică” și de a depune eforturi pentru a stabili „un cadru juridic pentru activitățile bilaterale de cooperare în domeniul apărării și securității, cum ar fi acordarea de asistență și sprijin logistic”.

Domanii strategice

Prim-ministrul japonez Fumio Kishida a declarat că Germania și Japonia vizează să stimuleze cooperarea „în domenii strategice, inclusiv în domeniul resurselor minerale, al semiconductorilor și al bateriilor, și să împărtășească cele mai bune practici pe care le avem pentru a contracara riscurile în vederea construirii unui lanț de aprovizionare rezistent, sigur și durabil”, scrie Reuters.

Germania organizează consultări interguvernamentale cu o serie de țări, printre care Franța și China. Oficialii germani au declarat că decizia de a organiza prima sa consultare de acest tip cu Japonia a avut o importanță politică și simbolică considerabilă.

Având în vedere adoptarea de către Japonia a unui proiect de lege privind securitatea economică, Berlinul speră să învețe despre strategia sa privind materiile prime și să urmeze exemplul Tokyo în ceea ce privește modul de reducere a dependenței de importuri, a declarat un oficial guvernamental german cu privire la această vizită.

Într-o acțiune care vizează în principal China, parlamentul japonez a adoptat anul trecut un proiect de lege privind securitatea economică, care vizează protejarea tehnologiei și consolidarea lanțurilor de aprovizionare critice. Comerțul dintre Germania și China a crescut la un nivel record anul trecut, făcând din țara asiatică cel mai important partener comercial al Germaniei pentru al șaptelea an consecutiv, în pofida avertismentelor politice de la Berlin cu privire la dependența excesivă.

Mărfuri în valoare de aproximativ 298 de miliarde de euro au fost comercializate între cele două țări în 2022, în creștere cu aproximativ 21% față de anul precedent, potrivit datelor biroului german de statistică.

Japonia cel mai mare partener al Germaniei

Japonia este al doilea cel mai mare partener comercial al Germaniei în Asia, dar volumele în 2022 au fost mai puțin de o cincime din cele cu China.

Guvernul de centru-stânga al Germaniei adoptă acum o poziție mai dură față de Beijing decât predecesorul său de centru-dreapta și explorează modalități de a se debarasa de dependența puternică de economia chineză.

„Ca democrații și ca economii puternic industrializate și orientate spre export, Japonia și Germania se confruntă cu provocări similare în ceea ce privește modelarea transformării digitale și ecologice și consolidarea rezistenței economiei lor în perioade geopolitice dificile”, a declarat pentru Reuters Franziska Brantner, secretar de stat în cadrul Ministerului german al Economiei.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.