Infofinanciar > Lumea la zi > Japonia și-a numărat insulele și a descoperit încă 7.000 necunoscute. Ce au înregistrat datele din satelit
Lumea la zi

Japonia și-a numărat insulele și a descoperit încă 7.000 necunoscute. Ce au înregistrat datele din satelit

japonia, sursa foto dreamstime
sursa foto dreamstime

Japonia și-a numărat din nou insulele și a descoperit că are cu 7.000 mai multe decât credea, informează CNN.

Cartografierea digitală realizată de Autoritatea japoneză pentru informații geospațiale (GSI) a constatat recent că există 14.125 de insule pe teritoriul japonez, mai mult decât dublu față de cifra de 6.852 de insule care a fost folosită oficial încă de la un raport din 1987 al Gărzii de Coastă a Japoniei.

Cu toate acestea, GSI a subliniat săptămâna aceasta că noua cifră reflectă progresele înregistrate în tehnologia de topografie și detaliile hărților folosite pentru numărare – nu a schimbat suprafața totală a teritoriului aflat în posesia Japoniei.

Cum au apărut 7.000 de insule noi în Japonia

GSI a precizat că, deși nu există un acord internațional privind modul de numărare a insulelor, a folosit același criteriu de mărime ca și în cazul sondajului anterior, de acum 35 de ani, informează CNN.

Insulele care înconjoară Japonia au fost în centrul mai multor dispute teritoriale.

Japonia revendică insulele Kuril de sud, deținute de Rusia, pe care Tokyo le numește Teritoriile de Nord, o dispută care datează de la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial, când trupele sovietice le-au confiscat de la Japonia.

De asemenea, Japonia susține că are o revendicare istorică asupra insulelor Senkaku nelocuite din Marea Chinei de Est, pe care le administrează în prezent, dar China a contestat în mod repetat această revendicare.

Între timp, Japonia și Coreea de Sud rămân blocate într-o dispută de peste 70 de ani privind suveranitatea unui grup de insulițe cunoscute sub numele de Dokdo de către Seul și Takeshima de către Tokyo în Marea Japoniei, pe care Coreea o numește Marea de Est.

Numărul de insule ar putea fi și mai mare

Organismul guvernamental, care urmează să își facă publice concluziile în următoarele săptămâni, a declarat că este puțin probabil ca noile informații să schimbe dimensiunea teritoriului sau a apelor teritoriale ale Japoniei, potrivit agenției de știri Kyodo.

Autoritatea a lansat noul studiu ca urmare a criticilor potrivit cărora datele anterioare erau depășite, ceea ce înseamnă că numărul real de insule ar putea fi mult mai mare.

Un deputat din partea partidului de guvernământ, Partidul Liberal Democrat, a cerut o renumărare, declarând parlamentului în 2021 că „o înțelegere exactă a numărului de insule … era în interesul național”.

În ultimul sondaj, publicat în 1987 de paza de coastă, au fost folosite hărți de hârtie pentru a număra insulele – definite ca mase de pământ cu o circumferință de cel puțin 100 de metri – rezultând cifra acceptată anterior de 6.852.

În cel mai recent studiu, oficialii au folosit același criteriu de mărime, dar au numărat insulele folosind hărți digitizate și au încrucișat informațiile cu fotografii aeriene anterioare și alte date pentru a exclude terenurile recuperate artificial, a precizat Kyodo.

Unele dintre cele 47 de prefecturi din Japonia cuprind un număr uriaș de insule. Prefectura nordică Hokkaido – una dintre cele patru insule principale, alături de Honshu, Shikoku și Kyushu – are 1.473 de insule, potrivit noului sondaj, în timp ce Nagasaki, în sud-vest, are 1.479 de insule.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.