Lumea la zi

NYT: Despre asasinarea fiicei lui Dughin. „Explozia a fost un atac terorist”

Alexandr Dughin și fiica sa Daria, sursă poză thedailybeast
sursă poză thedailybeast

Apar noi informații despre asasinarea Dariei Dughin. Statele Unite ale Americii este de părere că atentatul ar fi fost orchestrat de ucrainieni. Oficialii de peste ocean au afirmat că nu dețineau informații cu privire la atacul asupra ficei lui Dughin.

Agențiile guvernamentale SUA consideră că o anumită aripă a echipei guvernamentale care lucrează pentru poporul ucrainean au autorizat atacul cu mașina capcană din proximitatea Moscovei, din luna august, atunci când fiica unui faimos naționalist și filozof rus a fost ucisă.

”Din nou, voi sublinia faptul că orice crimă pe timp de război într-o țară sau alta trebuie să aibă o anumită semnificație practică”, a declarat  Podolyak pentru The New York Times.

Casa Albă aduc în atenția presei noi informații despre atentatul Dariei Dughin

Washingtonul se delimitează de această acțiune teroristă care ar putea duce la o extindere a conflictului dintre cele două tabere beligerante. Ulterior atacului Statele Unite au admonstat elita politică a Ucrainei.

Implicare oficialilor ucraineni în atentatul Dariei Dughin a fost a împărtășită în cadrul guvernului american în cursul săptămânii trecute. Kievul a negat vehement implicarea în asasinat la scurt timp după ce acesta s-a petrecut. Dezmințirea a fost reluată de înalții oficiali în momentul în care serviciile de informații americane au cerut explicații.

În ciuda faptului că Rusia a refuzat să riposteze în vreun mod anume, totuși, Statele Unite se tem că în cele din urmă Moscova va riposta într-o cheie asemănătoare țintind asupra integrității a unor înalți oficiali din Ucraina. Pentru prima oară aveam de-a face cu o situație nemaiîntâlnită de la începerea războiului din Ucraina și anume oficialii americani condamnă lipsa de transparență a planurilor și misiunilor secrete pe care le operează Ucraina pe teritoriul Federației Ruse.

De la debutul conflagrației, serviciile de securitate ucrainene și-au demonstrat măiestri în arta războiului în sensul că agenții Kievului au avut capacitatea de a efectua acțiuni de sabotaj pe teritoriul Rusiei. Uciderea Dariei Dughin confirmă faptul că serviciile de inteligență ale lui Zelenski se pot apropia foarte mult de oamenii de stat ai lui Putin.

Anumiți oficiali americani suspectează faptul că ținta principală a atacului cu mașina capcană ar fi fost de fapt Aleksand Dughin, dar din prisma unei erori au executat-o pe fica acestuia considerând că în vehicul s-ar fi aflat și liderul ultranaționalist rus. Filozoful rus Dughin, reprezintă una din cele mai active voci care susține o politică a Rusiei agresivă și imperialistă.

Oficialii americani au fost rezervați în a oferi informații despre persoanele din guvernul lui Zelenski care au autorizat misiunea, cine a efectuat-o sau dacă Zelenski și-a dat acordul, invocând anonimatul și dreptul de a nu discuta chestiuni secrete și diplomatic sensibile.

Kievul nu comunică Washingtonului toate planurile sale militare

De asemenea, sub adăpostul titulaturii de TOP SECRET intră și sursele din guvernul american care a furnizat informația dar și destinatarul sau destinatarii avertismentelor Statelor Unite. Americanii condamnă atitudinea ucrainenilor de a nu furniza Washingtonului informații cu privire la planurile militare în timp ce Pentagonul și agențiile de spionaj au făcut oferit tot sprijinul Kievului despre câmpul de luptă fapt ce a permis armatei lui Zelenski să indentifice posturile de comandă și liniile de aprovizionare ale trupelor lui Putin.

În acest sens, Casa Albă a făcut presiuni asupra Ucrainei pentru a realiza un schimb de informații complet. La începutul războiului diplomații americani aveau mai multe informații despre planurile de atac ale Rusiei, decât cele ale Kievului.

Mykhailo Podolyak, un consilier al președintelui Ucrainei, a reiterat negațiile guvernului ucrainean privind implicarea în uciderea dnei Dugina.

„Din nou, voi sublinia faptul că orice crimă pe timp de război într-o țară sau alta trebuie să aibă o anumită semnificație practică”, a declarat domnul Podolyak pentru The New York Times într-un interviu acordat marți. „Ar trebui să îndeplinească un anumit scop specific, tactic sau strategic. Cineva ca Dugina nu este o țintă tactică sau strategică pentru Ucraina… Avem alte ținte pe teritoriul Ucrainei… mă refer la colaboraționiști și reprezentanți ai comandamentului rus, care ar putea avea valoare pentru membrii serviciilor noastre speciale care lucrează în acest program, dar cu singuranță nu Dughina”.

Federația rusă a deschis o anchetă după asasinare, catalogând explozia drept un atac terrorist. Imediat după atac au apărut speculații potrivit cărora operațiunea a fose efectuată sub steag fals. Dar serviciul de informații al Rusiei FSB au atribuit execuția Ucrainei. La o zi după atac GSB a declarat că partea ucraineană a contactat o femeie tot ucraineană care a intrat în Federația Rusă și a închiriat un apartament în care locuia Daria Dughină, iar după atentat femeia în cauză a fugit Rusia. Un fost membru al Dumei de Stat susține că responsabili de atac se fac membrii Armatei Naționale Republicană, formată din luptători pro-ucraineni.