Infofinanciar > Lumea la zi > Prietenii la nevoie se cunosc! Coreea de Nord susține anexarea provinciilor ucrainene la Rusia
Lumea la zi

Prietenii la nevoie se cunosc! Coreea de Nord susține anexarea provinciilor ucrainene la Rusia

Kim Jong Un și Vladimir Putin - sursa foto - telegraph.md
sursa foto telegraph.md

Autoritățile nord-coreene susțin rezultatul referendumurilor privind aderarea celor patru regiuni din Ucraina la Rusia, decizia fiind în conformitate cu dreptul popoarelor la autodeterminare, conform declarațiilor Ministerului de Externe din Coreea de Nord.

Acțiunile președintelui rus, Vladimir Putin, de a anexa cele patru regiuni din sudul și estul Ucrainei la Federația Rusă au stârnit un val de tensiuni la nivel global, majoritatea statelor europene și SUA condamnând deciziile de la Kremlin. Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a declarat că referendumurile au reprezentat o farsă orchestrată de conducerea Rusiei. Cu toate acestea, nu toate statele din lume au condamnat anexarea.

„Respectăm voința locuitorilor care au aspirat spre integrarea în Rusia și susținem poziția guvernului rus de a face din regiunile menționate mai sus componența Rusiei”, a declarat Jo Chol Su, șeful Departamentului pentru Organizații Internaționale din cadrul ministerului, potrivit Tass.

Coreea de Nord acuză SUA de ipocrizie

„Referendumurile au fost organizate în conformitate cu Carta ONU care stabilește principiile egalității popoarelor și dreptul lor la autodeterminare și în conformitate cu metode și proceduri legitime, astfel încât voința locuitorilor celor două republici și a celor două regiuni să fie pe deplin reflectată”, a declarat diplomatul.

Jo Chol Su, directorul general al organizațiilor internaționale din cadrul Ministerului de Externe de la Pyongyang, a declarat că referendumurile au fost organizate în mod legitim, în conformitate cu Carta ONU, dar că Statele Unite au „standarde duble”, după ce au invadat alte țări pentru a-și menține propria „supremație”, relatează Reuters.

„Statele Unite au declanșat războaie de agresiune împotriva unor state suverane, inclusiv fosta Iugoslavie, Afganistan și Irak, dar SUA nu au fost puse sub semnul întrebării de către Consiliul de Securitate al ONU”, a adăugat acesta.

Jo a declarat că Consiliul de Securitate se va confrunta cu consecințe dacă va urma „practicile arbitrare și actele parțiale și de dublu standard ale Washingtonului”.

„Nu se vor mai întoarce niciodată zilele în care SUA pot folosi Consiliul de Securitate al ONU ca scut și mijloc de agresiune pentru a-și menține supremația”, a spus diplomatul.

Relațiile dintre Coreea de Nord și SUA, la tensiuni maxime

Ucraina a întrerupt relațiile cu Coreea de Nord, un vechi aliat al Rusiei din timpul Războiului Rece, în iulie, după ce Pyongyang a recunoscut două republici autoproclamate separatiste în estul Ucrainei.

Statele Unite au declarat luna trecută că Rusia cumpăra milioane de rachete și obuze de artilerie din Coreea de Nord pentru a le folosi în Ucraina. Coreea de Nord a respins acuzațiile, avertizând Washingtonul să „își țină gura” și să nu mai creeze zvonuri care „pătează” imaginea țării.

Coreea de Nord a lansat astăzi o rachetă balistică deasupra Japoniei, fapt ce a alertat autoritățile nipone, iar la Tokyo cetățenii au fost trimiși către adăposturi anti-rachetă. Lansarea face parte dintr-o serie teste de armament efectuate de Coreea de Nord în ultimele 10 zile, în ceea ce a fost considerat un răspuns aparent la exercițiile militare bilaterale dintre Coreea de Sud și Statele Unite și la alte antrenamente ale aliaților care au implicat Japonia săptămâna trecută.